Makanan Kalau Makan Tentu Kenyang.. | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Makanan Kalau Makan Tentu Kenyang..

16 comments
Pembaca sudah perasan.. Aku asyik cakap pasal kahwin.. Maaf dan ampun kalau terlebih sudah.. Jadinya.. Entry kali ini, kita cerita soal makan pula.. Hoho.. Cinta kahwin, kalau makan tak kenyang.. Bukan boleh makan pun.. At least makanan kalau makan, kenyanglah juga.. Ngee..



Saja-saja mahu cerita tentang makanan.. Kuih tradisional di Malaysia.. Dah lama tak makan kuih ini, jadinya tempoh hari bila aku pulang, aku minta emak bekalkan aku kuih ini.. Kuih Denderam nama diberi.. Ada yang panggil Teling Keling, Kuping Keling.. Adeh.. Macam sensitif saja bunyinya.. Hoho.. Di Sarawak, orang panggil Telinga Dayak.. Aneka nama, unik-unik lagi.. Tak kisah apa namanya, yang penting sedap dimakan..



Ketika aku di Sabah dulu, ada juga Kuih Denderam ini dijumpai tapi dalam bentuk yang lain.. Ianya agak keras dan rasa agak kehangusan.. Hehe.. Jadinya, aku kurang minat.. Orang sana memanggilnya dengan nama Kuih Cincin.. Sampai sekarang aku tertanya apakah Kuih Denderam itu sama dengan Kuih Cincin.. Hurrmmm..



Ooppss.. Alamak!! Dah janji tidak mahu sebut pasal kahwin.. Tapi tiba-tiba sesat perkataan CINCIN.. Hik hik.. Maaflah.. Tak disengajakan.. Okey.. Happy malam minggu semua.. Tata.. Assalamualaikum..



FOOT NOTE: Melayan Aku Dan Dirimu.. Jiwengz lagi.. Argghhhh!!! =)

16 Comments Here:

MissNafa berkata...

hehe...hai..salam kenal..saye suke kueh telinga keling 2..kalo pg pasar malam mst cari yang garing punye..besh kan?

HEMY berkata...

lain ah antara dua kuih tu??huhu

kenwooi berkata...

eating is self-satisfaction =D

alhaqimi berkata...

wee.... sedapnya...alahai bace entry makan2 nie...rosakla...

tp makan tue best...tp bila badan dah naik...mula jd xbest walaupun teringin sgt nak makan...hehe... tp saya ske makan! =P

rhapsody LiN berkata...

lin ske mkn kuih cincin tu.
tempah kt mmber smpai rm50. hehe

Nur Aainaa Khairunnisa berkata...

kuih deram tu ku suka...=)...kuih cincin tu tak penah rasa....

SuRayA^i. berkata...

xbrape suke kuih yg bwh tu.ke spatutnye kite pggil die kropok?

miloicekaw1119 berkata...

yang bawah tu lain macam je..

Frodo Baggins berkata...

bentuk nak sama .. rasa lain?
hmmmm ~ motif kuih "cincin"?

hahahhahaha


>>___<<

Hizami Rahim berkata...

haha~
sedap jugak benda tu.
;)

FarhanaDr berkata...

:: Miss Nafa ::
Heehee.. Sedap.. Sini susah plak nak cari.. Pasar malam pon Cina yang banyak jual.. Huhu..

:: HEMY ::
Lain kot.. Haha..

:: Ken ::
Yippie.. U're absolutely right dude...

:: Kimi ::
Hahahahaha.. Rosak ke? Adehhhh.. Makan mmg best.. ;p

:: Lin ::
Mak aih.. Banyaknye dik oi..

:: Aainaa ::
Suke jugerrrr.. Heehee..

:: Suraya ::
Hahaha.. Keropok ke? Nape plak?

:: Cik Paro ::
Ahaks.. Yeke lain macam? ;p

:: Frodo ::
Rasa sangat lain.. Huhu.. Kuih cincin? Ape motif agak2? Hahaha..

:: Cikgu Zami ::
Sedap2.. :)

Kuda Kertas berkata...

uih..kueh peneram tu mmg best..hhehehe..sllu je bli bila g psr..

tunbegia berkata...

sungguh cincin kawen itu sedap kanns, kehh ;-P

salamm,

joegrimjow berkata...

eherm2
makan2 ni jangan lupe yg kalori
hehe

kuih cincin, mmg sodp
sesedap dalam gambar
huhu

Adziim berkata...

prnh mkn agaknya tpi tak brapa gemar.
mungkin la...

Nazz@Purple berkata...

gambo kuih yg pertama tu..kat kg nazz panggil kuih tiram la pulak..

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.