25 Feb 2017

Cabar Diri

Februari 25, 2017 2 Comments
Assalamualaikum.

Ingat nak tidur dah, golek sana sini tapi mata masih tak nak lelap. Banyak sangat benda nak fikir, macam-macam lalu dalam benak fikiran. Kalau fikir, ada jalan penyelesaian tak apa juga. Tapi, blur. Kosong.

Hmmm. 27hb bermulalah satu fasa baru dalam satu lagi lembaran hidup perempuan bernama Farhana. Bila fikirkan hari pertama yang nak dilalui, rasa macam banyak buku aku nak keluarkan, nak baca, nak hadam.

Bila dah lama duduk rumah, aku jadi takut. Aku takut nak hadap cabaran-cabaran baru dunia luar sana. Sentiasa rasa tak bersedia. Jujur aku kata, aku ada banyak ketakutan dan kebimbangan. Bila kau duduk rumah, kau sentiasa belek media sosial, dan kau akan expose dengan macam-macam jenis berita jenayah yang kadang otak kau pun tak boleh nak digest yang benda-benda begitu wujud. 


Hmmm. Honestly speaking, aku takut nak berdiri tak atas kaki sendiri, setelah sekian lama. Bila zaman belajar, kau ada kawan, kau duduk dalam asrama. Bila kerja, kau duduk bawah ketiak mak kau sebab tempat kerja kau depan rumah aje. Haha. Dan sekarang bila dah tiba satu lagi checkpoint dalam hidup kau, tapi kau kena hadap seorang diri, lone ranger, di bandar yang sangat mencabar, goyah jugalah sikit.

Heh! Aku gelak aje dengan diri sendiri. So many fear, so many insecure feelings, too paranoid. Aku anggap ini jalan untuk aku cabar diri sendiri. Umur dah 30, be brave like you used to be, be tough, be free and be happy. Setiap apa yang Allah tentukan, dah tentu-tentu ada hikmah dia. Mana tahu, dengan duduk kerja dekat KL, dengan tuntuan kerja yang akan banyak travel, boleh jumpa jodoh yang dah lama sesat. Eh??!! 
=p


Aku kagum dengan kawan-kawan wanita bujang, yang duduk seorang diri di kotaraya, jauh dari keluarga, but they live their life to the max, contained with their life. Semua orang ada kelemahan dia, ketakutan dia, tapi kita tak boleh jadikan itu semua penghalang dalam kehidupan kita. Perlahan-lahan kita kena belajar atasinya. Kan?

Alhamdulillah, rumah pun dah jumpa, depan LRT Sentul Timur saja. 6km dari tempat kerja. Cumanya rumah boleh masuk pada 1hb, sedangkan aku akan mula kerja ada 27hb. Pening nak duduk mana sementara waktu, kalaulah aku ada caravan, memang itulah yang aku angkut. Haha.

Banyak lagi benda nak settle. Sabar ajelah. Yang utama, aku nak kena belajar cara naik LRT dan bas semula. Hahahahahaha. Last sekali naik LRT masa zaman study UM dulu, pergi PWTC. Kah kah kah. Naik bas? Lagilah zaman tok nenek, sekolah rendah dulu. Hoho. Layankan ajelah budak umur 30 ni.

Okaylah, mata dah ngantuk balik. Selamat malam. Assalamualaikum.



P/S : Terima kasih Penyebab Senyuman Dalam Rahsia, whatsapp kau sikit sebanyak bagi aku semangat nak menjalani liku-liku hidup di kotaraya. Ecewah. Aku pun harap dan doa aku akan berjaya dalam kerja baru aku. Heee. Rindu nak borak dengan kau, tapi tak berani nak mulakan, sebab aku takut kalau sekali aku dah mulakan, aku nak borak selalu. Macam dulu. Haha. =p

Terima kasih, sekali lagi.
:)
  



19 Feb 2017

Mana Nak Cari Full Album OST / Soundtrack Drama Korea Goblin?

Februari 19, 2017 0 Comments
CREDIT PICTURES TO THE RESPECTIVE SITE
(I'M JUST BORROWING IT FROM GOOGLE ^^)


Assalamualaikum.

Okay, sebab ada masa terluang, rasa nak update blog. Tapi tak tahu nak tulis apa! Haih. Tak apalah, sementara menanti idea ketuk pintu kepala otak kita, kita saja nak kongsikan koleksi lagu yang satu ini.

Okay! Chup! Chup! Bukan tak move one, bukanlah. Aku memang tak nak move on pun. Haha. Such a perfect and beautiful story you ever watch for quite some time, so how can you just simply move on. Iya tak? Bagi sesiapa yang berminat nak download semua koleksi lagu-lagu dan instrumental yang ada dalam drama Korea Goblin ini, bolehlah download di link yang aku sediakan.



Ini adalah playlist yang aku gunakan buat masa sekarang kalau aku workout, lari dekat padang ke, menari ke, lompat bintang ke. Memang momentum workout turun naiklah, bila lagu rancak, lajulah lari. Bila time lagu slow macam Round and Round, kau pun rasa seolah macam sehelai kertas terbang ke sana ke mari dengan lemah gemalainya. Haha. Orang kata lagu slow tak sesuai buat workout, tapi aku bantaikan aje. Asal keluar peluh, terbakar lemak. Iya tak?

Okay, sampai sini aje eh. Lain kali conteng lagi. Assalamualaikum,

14 Feb 2017

Kolumpo Menjerit?

Februari 14, 2017 0 Comments
[CREDIT PICTURE TO TRAVELMASSIVE.COM]
Thank you! ^^


Assalamualaikum.

Salam 2.30 pagi. Oh, ya ya. Belum nak tidur lagi, walaupun angin bertiup kencang dekat luar sambil menggoda untuk tidur, tapi masih banyak lagi benda nak kena belek. Hmm. At this rate, mungkin bukan Kolumpo yang akan menjerit, tapi aku. Haha.

Banyak benda nak fikir kan bila nak duduk tempat baru. Ingatkan tak lalui dah zaman masa belajar dulu, sibuk pindah randah, cari rumah sewa sana sini yang murah. Oh, I miss Ipoh. Okay, balik semula pada cerita pindah randah. Bila dah kena duduk tempat baru, dah tentulah kena cari rumah sewa. Oh silap, duduk KL, kena cari bilik sewa, bukan rumah. Phew!!! Kesat peluh tengok harga rumah / apartment / kondo / mahupun flat dekat Key Ell ni, mahal oii. Tapi untuk pemilik-pemilik aset seperti disebut di atas, sewaan rumah memang boleh beri pulangan yang lumayan. Maybe one day, ada rezeki nanti, kita dapatkan aset kita sendiri, dan kita sewakan balik. Kan?

Oleh sebab tempat kerja aku dekat dengan HKL dan IJN, memang kalau boleh nak cari rumah sewa dekat-dekat situlah kan. Hey! Tak larat aku nak redah kesesakan pergi balik dari kerja. Jadi lebih baik cari bilik sewa yang dekat.  Lagipun gaji tak besar mana, kena pandai merancang kewangan. 

2 benda yang aku cari untuk sewa bilik, boleh masak dan ada WIFI. Sebab kerja aku perlukan banyak research and I need WIFI so badly. Urgh!!! Menurut kawan aku, antara kediaman yang terdekat untuk cari bilik sewa adalah di Plaza Rah, Titiwangsa Sentral, Vistana dan Bandar Baru Sentul. Sampai naik juling kau mata aku selak page-page dekat Mudah.My sana. Tak mudah pun! Hahaha. Manalah tak mudah, nak cari yang dekat, nak cari yang ada WIFI, nak cari yang murah. Haaa! Kekdahnya kena bina rumah sendiri ke macam mana ni. Aiyooo.

Nampaknya kena sambung belek lagilah cari bilik sewa. Hujung bulan dah nak masuk kerja. Harapnya jumpalah yang berkenan di hati. Walaupun hakikatnya tak boleh nak memilih sangat. Hidup dah stabil sikit nanti, barulah boleh demand bilik helok sikit. Eh? Haha. Okaylah, sambung browsing dulu.

Assalamualaikum.
:)


P/S : Dulu aku selalu sangat cakap, aku tak nak duduk KL, tak suka drive dekat bandar KL, tak nak jejak dah KL. Haaa! Tengok sekali apa aku dapat. Masa nak pergi interview tempoh hari, walaupun pakai WAZE, hakikatnya jantung aku berdegup laju sebab takut sesat dekat bandar KL yang aku cukup tak berapa gemar. Dan, ternyata aku sesat, walaupun pakai WAZE. Pengalaman.
=p

6 Feb 2017

Drama Korea Goblin Lakonan Gong Yoo, Indah Khabar Dari Rupa?? Best Atau Tak??

Februari 06, 2017 0 Comments


UPDATE : Hoho. Tiba-tiba sekarang hot pula pasal drama ini boleh menyebabkan rosak akidah. Hmm. Drama sekadar hiburanlah kan, tak payah percaya tak payah taksub. Balik pada hati dan niat. Aku sendiri fan series Supernatural. Siri itu lagi mengarut. Tengok boleh tapi percaya jangan. Orang kata, yang buruk jadikan sempadan. Yang baik jadikan teladan.
:)

Assalamualaikum.

Tak payah mukadimah berjela-jela macam selalunya, teruslah kita cerita pasal drama Korea yang sana sini orang duduk bercerita. Aku, macam biasalah, selagi tak habis tayang semua episod, aku tak layan. Bukan apa, tak sanggup menunggu. Haha. Jadi bila orang semua duduk cerita bestnya drama Goblin, aku terpaksalah bersabar tunggu habis tayang kesemua 16 episod. Bila buka Facebook, mesti orang share klip-klip drama Goblin, portal Allkpop, Soompi, Koreaboo pun sama naik jugalah, pung pang pung pang dengan kehebatan dan rating drama ini yang pecah rekod.

Tapi aku sabar juga. Haha. Akhirnya dah habis 16 episod. Aku pun mula marathon sejak dari hari Rabu sampailah Jumaat. Dulu-dulu zaman muda mudi bolehlah layan sehari suntuk. Sekarang badan pun dah tua, tak larat dah oii. Haha. Aku tak letak harapan tinggi melangit, sebab dulu pun orang bukan main gila dengan Descendants Of The Sun, tapi bila aku tengok, agak kecewalah sikit. Bukan tak best, tapi tak adalah best gila. Bagi akulah. Sampai episod 8 aku dah mula bosan.

Tambah pula orang cakap penulis skrip dia sama, jadi lagilah aku tak letak harapan. Walaupun aku suka karya penulis Kim Eun Sook dulu iaitu Secret Garden, Lovers In Paris dan A Gentleman Dignity.



Jadi, dah bebel panjang-panjang kan? Apa kesimpulannya? Hahaha. Hmmm. Apa nak dikata, memang BEST GILERRR OIII!!! Haha. First of all, semua pelakon tak kiralah lelaki dan perempuan, cantik dan kacak. Makeup dia walau tak heavy, tapi menarik sangat pada pandangan mata aku. Pada mulanya aku tak yakin sangat dengan gandingan heroinnya Kim Go Eun dengan Gong Yoo, tapi bila dah tengok, aku rasa dia orang dua kalau kahwin pun tak apalah. Haha. Heroin dia sangatlah comel. Dari segi lakonan tak payah pertikaikanlah, semua bagus-bagus. Meremang bulu roma hakak.

Especially lakonan Gong Yoo dengan Lee Dong Wook. My personal preference, pelakon lelaki drama Korea yang boleh watak berat dan sampaikan dengan penuh emosi, 1000% adalah Ji Sung. Drama okay, filem tak masuk. Haha. Tapi kali ini, aku jumpa lagi seorang pelakon yang kau tengok mata dia, lenggok badan dia, kau boleh baca semua dalam kepala dia. Mata dia sangat penuh dengan emosi. Argghhh!! Susah gila nak explain. Aku bukan peminat Gong Yoo pun, drama Coffee Prince dia dulu pun aku layan gitu-gitu aje. Same goes to Biscuit Teacher and Star Candy. Tapi, dengan drama ini, aku dah jadi peminat dia. Hahaha.

Lee Dong Wook pun sama, memang tepat sangat pemilihan dia sebagai watak Grim Reaper walaupun dia terpaksa lalui audition dan dia bukanlah pelakon lelaki yang dibayangkan oleh penulis skrip ini. Tapi dia berjaya pull off watak grim reaper dengan terbaik sekali.


5 scene kegemaran aku dalam drama Goblin:

1) Kesemua scene bromance Kim Shin dan Wang Yeo. KESEMUANYA! Fuh! Aku menangis bila part Wang Yeo tahu siapa diri dia, dan bila Kim Shin pun tahu siapa Grim Reaper sebenarnya. Meleleh air mata.

2) Scene traffic light Quebec. Masa Kim Shin baca buku, dan nampak Ji Eun Tak di traffic light. Monolog dalaman Kim Shin tentang first love dia sangat touching.

3) Scene bila Wang Yeo buatkan Sunny ingat semula kelahiran sebelumnya. TT

4) Scene Ji Eun Tak tiup lilin berjuta kali panggil Kim Shin. Funny.

5) Of course scene dekat Quebec bila Ji Eun Tak pegang maple leaf dan dia ingat balik memori dia yang dipadamkan.

* * * * *
Bagi aku drama Goblin ini lebih menjurus pada genre melodrama. Skrip dia pun best. Walaupun melodrama, tapi dia ada komedi dia, thriller dia. Yang utama, melo dia memang sampai dekat hati penonton. Kau mungkin akan rasa ada sesetengah scene macam bosan, tapi dia sangat meaningful dari segi penyampaian dialog dan keadaan sekeliling. Kau nak fast forward pun rasa macam "aaaa, tak boleh ni, kena tengok ni". Haha.

Sebabnya aku jenis fast forward sesuatu drama kalau agak-agak bosan. Itulah salah satu fungsi kumpul habis semua episod. Haha. Tapi untuk Goblin, satu episod pun aku tak fast forward. Jujur ni. Haha. Untuk 2 episod akhir, aku siap download gambar cun punya sebab nak rasa kepuasan layan drama ini. Sampai 3 gb untuk 2 episod. 



Aku ada banyak graf drama Korea yang aku buat, cuma nak upload dan tulis entry terasa sangat malas. Jadi, Goblin akan jadi drama pertamalah yang ada graf. Haha. Nampak tak rating dia? Tak ada jatuh, terus menuju ke puncak. Overall rating aku bagi 4.9 / 5 bintang. Kekeke.

Again, this is just my personal preference. Aku jarang jumpa drama yang 2 episod akhir aku tak fast forward sebab draggy dan bosan. Tapi Goblin salah satu drama yang aku tak fast forward. Puas hati dengan ending dia. This drama brings "amnesia" to a new level. Eh! Boleh gitu? Haha. Okaylah, sampai sini. Aku tepek sekali OST yang paling aku suka dalam drama Goblin. Ada 2 sebenarnya, lagu Sam Kim dengan Ailee. But my favorite will be WHO ARE YOU from SAM KIM. Enjoy.

Selamat malam. Assalamualaikum.



1 Feb 2017

Tiga

Februari 01, 2017 0 Comments
Assalamualaikum.

Akhirnya, 31hb dah pun berlalu. Secara rasminyalah, angka 3 dah duduk tak nak balik dah. Haha. Apa perasaan jejak usia baru? Hmmm.

Pertama kali dah tentulah bersyukur sebab Allah beri nikmat usia dan kesihatan. Syukur Alhamdulillah. Dalam masa yang sama, kecewa dengan diri sendiri sebab tak dapat capai lagi apa yang diinginkan. Semua perancangan macam terumbang-ambing, mencari hala tuju. Entahlah bila agaknya nak stabil. Harapnya aku terus kuatlah harung arus kehidupan yang penuh pancaroba ini.

Tak lama lagi pun nak jadi makcik dah, lagilah terkial-kial nak betulkan balik kehidupan supaya berada pada landasan yang dah dirancang. Tumpang happy untuk adik sendiri sebab dah capai apa yang dia nak.
:)

Apa pun, life must go on. Kena berusaha jadi lebih baik dari semalam. Berusaha jadi seorang muslimah yang lebih-lebih baik lagi. Mudah-mudahan. Okaylah, till next time. Selamat malam.
Assalamualaikum.