25 Feb 2017

Cabar Diri

Assalamualaikum.

Ingat nak tidur dah, golek sana sini tapi mata masih tak nak lelap. Banyak sangat benda nak fikir, macam-macam lalu dalam benak fikiran. Kalau fikir, ada jalan penyelesaian tak apa juga. Tapi, blur. Kosong.

Hmmm. 27hb bermulalah satu fasa baru dalam satu lagi lembaran hidup perempuan bernama Farhana. Bila fikirkan hari pertama yang nak dilalui, rasa macam banyak buku aku nak keluarkan, nak baca, nak hadam.

Bila dah lama duduk rumah, aku jadi takut. Aku takut nak hadap cabaran-cabaran baru dunia luar sana. Sentiasa rasa tak bersedia. Jujur aku kata, aku ada banyak ketakutan dan kebimbangan. Bila kau duduk rumah, kau sentiasa belek media sosial, dan kau akan expose dengan macam-macam jenis berita jenayah yang kadang otak kau pun tak boleh nak digest yang benda-benda begitu wujud. 


Hmmm. Honestly speaking, aku takut nak berdiri tak atas kaki sendiri, setelah sekian lama. Bila zaman belajar, kau ada kawan, kau duduk dalam asrama. Bila kerja, kau duduk bawah ketiak mak kau sebab tempat kerja kau depan rumah aje. Haha. Dan sekarang bila dah tiba satu lagi checkpoint dalam hidup kau, tapi kau kena hadap seorang diri, lone ranger, di bandar yang sangat mencabar, goyah jugalah sikit.

Heh! Aku gelak aje dengan diri sendiri. So many fear, so many insecure feelings, too paranoid. Aku anggap ini jalan untuk aku cabar diri sendiri. Umur dah 30, be brave like you used to be, be tough, be free and be happy. Setiap apa yang Allah tentukan, dah tentu-tentu ada hikmah dia. Mana tahu, dengan duduk kerja dekat KL, dengan tuntuan kerja yang akan banyak travel, boleh jumpa jodoh yang dah lama sesat. Eh??!! 
=p


Aku kagum dengan kawan-kawan wanita bujang, yang duduk seorang diri di kotaraya, jauh dari keluarga, but they live their life to the max, contained with their life. Semua orang ada kelemahan dia, ketakutan dia, tapi kita tak boleh jadikan itu semua penghalang dalam kehidupan kita. Perlahan-lahan kita kena belajar atasinya. Kan?

Alhamdulillah, rumah pun dah jumpa, depan LRT Sentul Timur saja. 6km dari tempat kerja. Cumanya rumah boleh masuk pada 1hb, sedangkan aku akan mula kerja ada 27hb. Pening nak duduk mana sementara waktu, kalaulah aku ada caravan, memang itulah yang aku angkut. Haha.

Banyak lagi benda nak settle. Sabar ajelah. Yang utama, aku nak kena belajar cara naik LRT dan bas semula. Hahahahahaha. Last sekali naik LRT masa zaman study UM dulu, pergi PWTC. Kah kah kah. Naik bas? Lagilah zaman tok nenek, sekolah rendah dulu. Hoho. Layankan ajelah budak umur 30 ni.

Okaylah, mata dah ngantuk balik. Selamat malam. Assalamualaikum.



P/S : Terima kasih Penyebab Senyuman Dalam Rahsia, whatsapp kau sikit sebanyak bagi aku semangat nak menjalani liku-liku hidup di kotaraya. Ecewah. Aku pun harap dan doa aku akan berjaya dalam kerja baru aku. Heee. Rindu nak borak dengan kau, tapi tak berani nak mulakan, sebab aku takut kalau sekali aku dah mulakan, aku nak borak selalu. Macam dulu. Haha. =p

Terima kasih, sekali lagi.
:)
  



2 ulasan:

Hanis Amanina berkata...

Hahah akak, tergelak saya baca ni," boleh jumpa jodoh yang dah lama sesat."

:D :D :D

Akak, moga dimudahkan urusan taw. It is never easy in the beginning to start something that is beyond our imagination, but trust me it will be smooth soon. Fighting! Don't give up and ingat Allah selalu okayyy in whatever you do.

hanisamanina.com

Farhana Cahaya Riang berkata...

@Hanis Amanina Thanks a lot Hanis. I really appreciate your kind and comforting words. Nervous, tapi akak yakin everything will eventually going smooth. Thanks again. :D