Soul Itu Jiwa.. Mate Itu Orang Gaji??? | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Soul Itu Jiwa.. Mate Itu Orang Gaji???

46 comments
Tajuk kedengaran sedap.. Eh silap.. Kebacaan sedap.. Hoho.. Tapi tiada Neng mahupun Bibik yang akan melibatkan diri dalam entry ini.. Hanya penghias tajuk semata-mata.. Biarlah mereka berehat.. Asyik bekerja memerah keringat.. Mendera? Atau didera? Hmmmm.. Jom borak soal rasa.. Soal cinta.. Lelaki dan wanita.. Ini orang pasti suka.. Hahaha..




Spouse = Soul Mate???


Neng dan Bibik hanya penghias tajuk dan bunga-bunga mukadimah.. Lupakan mereka seketika.. Fokus pada aku.. Ya.. Aku.. Heehee.. Entry ini kita cerita tentang soul dan mate.. Bukan orang bukan juga haiwan belaan.. Cuma 2 perkataan yang bila digabungkan ia menghasilkan magik dalam hati.. David Copperfield pun belum tentu dapat buat magik seperti itu.. Heehee..



apa itu soul mate???


Semua punya keinginan.. Desire.. Untuk bertemu soul mate.. Aku pernah juga mendahagakan kehadiran insan yang layak aku gelar MY SOUL MATE.. Tapi itu dulu.. Sekarang? Aku sendiri seakan tak berapa pasti sejauh mana kebenaran bahawa soul mate itu wujud.. Anda pula bagaimana? Seperti akukah? Yang masih dalam awangan antara langit dan bumi, mencari kepastian soul mate itu berada di bumi atau di langit.. Huhu.. Keliru kadang-kadang..



Ada orang akan kata apabila kita berkahwin, pasangan kita itulah soul mate kita.. Bagaimana pula kalau lepas berkahwin, bercerai pula? Masih soul matekah? Atau akan ada soul mate baru? Haih, begitu banyak songeh dan soalnya tapi jawapannya masih belum ada.. Aku sendiri masih berada dalam ketidak pastian.. Soul mate itu apa? Soul mate itu siapa? Alienkah? Artiskah? Sahabat kitakah? Soul mate akan ada seorang seumur hidup atau berorang-orang? Ouh soul mate.. Aku tanya ni.. Tolonglah bagi aku jawapan..



KLIK untuk anda ketemu jawapan di mana soul mate sebenarnya..


Emily Matthews.. Jawapannya tentang erti soul mate buat aku tersenyum sendiri.. Begitu indah sekali diceritakannya.. Sekarang dalam otak aku sudah mula terbina sedikit demi sedikit imej baru tentang soul mate.. Soul mate itu indah.. Heehee.. Tapi.. Soalan yang menjerut leher, memecahkan kepala, memeningkan otak.. Macam mana kita nak tahu DIA adalah soul mate kita.. He or she is the one and only for me.. Ada electric shock tatkala mata bertentang mata? Atau ada chemistry saat bersua? Mungkinkah jua jantung berdegup kencang dan hampir mahu terkeluar bila menatapnya? Well.. No definite answer kan? Mungkinkah ianya akan tetap menjadi misteri seperti misterinya UFO atau misterinya nusantara.. Hahaha..


Jom kita cari soul mate kita.. Kalau korang dah jumpa, jangan lupa roger aku.. Aku nak tahu apa rasanya, apa simptomnya.. ^_~


Assalamualaikum.. Tata semua..


FOOT NOTE: Siapa nak ikut aku balik Melaka? Jom jom jom.. Special seat.. Bonnet kereta Kelisa aku hokeyyy.. Haha..


46 Comments Here:

AzuanBudakPandai berkata...

ko la soulmate aku ha3...

Jawa a.k.a USERMODE berkata...

hmm... soulmate tak semestinya akan menjadi pasangan suami/isteri juge. soulmate adalah just teman jiwa kita... teman dikala bile kite memerlukan teman, dia sentiase di situ. Dowang nih juge boleh jadi BFF kita.... boleh juga jadi ahli keluarga kita.

time bercinta, selalunya sume orang akan pikir soulmate = pasangan kekasih. pasal takkan dowang nak amik adik dowang pulak jadik soulmate pasal asyik bertekak aje time kat rumah... at least ngan awek/bf tak bertekak pasal time bercinta kentot pun wangi. pastuh bile dah kawen tuh baru "soulmate" bertukar jadik "foulmate".

so my input here will be; takyah susah² pening² kepala pikir pasal soulmate. just follow the path of life that Allah have created for us and play along the path nicely by the rules. Insya-Allah, yang terbaik untuk kita akan muncol walopon kita ada soulmate yang lain (bff selalunya adalah soulmate sebenar).

Tukang cerita berkata...

dah jumpa soulmate...
rasanya?
emmmmm.....wangi dan lazat....
erk, apakah itu???
:P

chah~ berkata...

soulmate.. aku tak de soulmate.. hahaha

cik EPAL berkata...

mate tu orang gaji?? bukan maid ke?? hehe :)

Farhana berkata...

Azuan.. Hahahaha.. Ko biar betoi wehhhh.. Cam tak fecaye jek.. Hehehe.. ;p

Farhana berkata...

Bro Jawa.. Yeah.. Waiting for the moment to come.. Patiently.. Juz like u said.. Play along the path nicely by the rules.. ;)

Then, soul mate should be soul mateS.. Ryte bro?

Farhana berkata...

Kak nurul.. Soul mate akak sape??? Hahahaha.. Wat2 tanye plak.. Ngeee.. ;p

Tang rase tu tak tahan tu.. Apakah??? Hoho..

Farhana berkata...

Chah.. Bukan takde mgkn belum ade.. Heeeheee.. ;)

Farhana berkata...

Cik epal.. Hahaha.. Saje jek meletakkan mate sbg org gaji instead of maid.. Sbb rhymes kan.. Sdap jek bunyi dia, so ku balun.. Hahaha.. ;p

SuFy berkata...

haha...tajuk nice...rasanya sy ada sorang soulmate tp ntahla mungkin sy brtepuk sebelah tgn..sedeynyerrr..ekekek..:p

Amieynna Amin berkata...

soulmate?
insyaAllah die la soulmate kite..

simptom?
bile asyik sengih sorg2...
heee

mr.syazwan berkata...

dok tercari2 lg ni soulmate ni...

hahahaha

arhhhhh keluar cepat2...

huhu

Framestone berkata...

nk itot huhuhu

out of topic--> insya'lah if ade rezeki nk gak bina 4-5 6 masjid.. kot2 leh dijadikan wakaf dan penambah amalan tika bro sudah tiada nanti

www.broframestone.com

Eazy Izzuddin berkata...

sape de soulmate eh
ketiadaan neh..
xD

Nur Aainaa Khairunnisa berkata...

soulmate??? erm....ader ke tak ek???

hana tolong jawabkan...hahhaaa..leh camtu?

Jawa a.k.a USERMODE berkata...

@farhana
tak ader saper pernah kata soulmate HANYA seorang. boleh jadik ramai ape...so it can be soulmateS too. :P yelah kan..mate = teman. kalau kite boleh ada lebih dari satu teman, kenapa nak limitkan ye tak? bak kata omputih zaman dedolu..."the more the merrier".

+1 juge dengan Amieynna Amin.
..slalu sengeh2 kupang sorang2... time kerja pun pantang ader free mesti kita call dia atau sms dia, atau YM dia.. atau even surf kat FB/friendster/blog dia. zzz..... just ini bukan simptom untuk soulmate. ini simptom untuk orang angau :P

Zumairi berkata...

hati berdebar-debar(bukan berdebar biasa hehe)) masa bercakap dgn sidia....ader harapanlah jadi soul mate

http://paksuu.com

Farhana berkata...

Sufy.. Rasanya ke? Kenape rasanye? Hmmmm.. Takpe, doa laa supaya dia memang adalah soul mate kamu yek.. ;)

Farhana berkata...

Minna.. Ku doakan juge untuk kamu yek.. Smoga bahagia slalu bersama dia.. ;)

Heehee.. Tu Bro Jawa kate angau minna.. Hehehe.. ;p

Farhana berkata...

Syazwan.. Haha.. Hang carik leklok naa.. Satgi hang dah jumpe kasi tau sama cheq laa hokeyyyy.. ;)

Farhana berkata...

Bro Syukri.. Nak itot? Duk dlam bonet pn tak kesah? Waahhh.. Bagusss.. Heee.. ;)

Hmmmm.. Betul jugak kate bro.. Good one.. ;)

Farhana berkata...

Eazy.. Ku juge takde.. Atau tak tau ade ke tak.. Hehehe.. ;p

Takde silalah pi carik eazy.. Heehee.. ;)

Farhana berkata...

Aainaa.. Hahaha.. Ade lak kita yg jawabkan.. Jawapannya.. Jeng3x.. Hanya Aainaa yg tahu.. Haha.. ;p

Farhana berkata...

Bro Jawa.. Heehee.. All this while I thought soulmate will be one and only person in our life.. Should change that thought.. Dan bak kate orang Melayu dedolu gak, berkawan biarlah seribu.. ;)

Ye btul tu bro.. Bukan tu saja, slalu mnunggu "call" orang itu untuk mngejutkan kita dari tido. Kan??? Hehehehe.. Angau jugak tu.. Heeee.. ;p

Farhana berkata...

Zumairi.. Bkn debaran biasa? Hmmmm.. Mndalam tu.. Kene mnuntut laa mcm ni nak tau mcm mane debaran biase atau luar biase.. Heehee.. ;)

Jawa a.k.a USERMODE berkata...

@Farhana

Don't live in stereotype. hu hu hu~!! Kita buat aper yang kite rase betol walopon tak dibuat orang :P

err... tunggu call kejut dari bangun tido. dem...(aku ke tuh? hahaha) well, ini bukan angau, penyakit malas melanda diri. :P

pal7 berkata...

nak g melake..
lalala

kawie2020 berkata...

bukan ke aku ni soulmate ko? chesss... hahahahaha...

Zumairi berkata...

Farhana..
tepuk dada tanyalah jantung hehe

http://paksuu.com

Farhana berkata...

Bro Jawa.. Live life freely.. Yg penting batas kita jaga.. Sekali sekala buat kelainan, menarikkk.. ;)

Err.. Bro ke ek??? Hahaha. Kantoiii.. Ouh, malas ke.. Ingat angau tadi.. Haha.. ;p

Farhana berkata...

Pal.. Nak gi melake buat ape.. Kem salam orang melaka yek.. ;)

Farhana berkata...

Kawie.. Ko kan tlah lama mninggalkan aku.. Camaner lak buleh jadi soulmate aku.. Aiseyyyy.. ;p

Farhana berkata...

Zumairi.. Hehe.. Ouh.. Jantung brsuara, brbicara.. Huhu.. Bgitu rupanya "debarannya".. ;p

joegrimjow berkata...

soulmateku tertinggal di malaysia

HonEyBuNNy berkata...

ila da jumpa soulmate ila...ihihi..simpton nya angau tahap cipan..hari2 mau jmpa...hahhahah

nak itot g melaka..ngeh3..jgn lupa buah tgn tok ila tau..uhuh

Farhana berkata...

Joe.. Sape sape sape??? Hehehe. Nak tau gak.. ;)

~ ke ibu anda? ;)

chokio_nia berkata...

erk..aku tak tgk pakcik kasih lagi da rase kene letrik shock..cmne tuh??haha

Zuewairy berkata...

tertanya2 siapa soul mate..

nak itot g melaka~

cik lizi berkata...

^_~

nak jumpa soulmate mlm ni!










dalam mimpi~hehe ;p

Farhana berkata...

Ila.. Wahhh.. Dah jumpe ke??? Menarik.. Share laa sket.. Ngeee.. ;p

Nak buah tangan ape? Sila sebutkan jek. Ngehehe..

Farhana berkata...

Ain. Wah.. Ko lagik dasat weh.. Ni bikin aku jeles tahap seribu petala ni.. Hahaha.. ;p

Farhana berkata...

Zuewairy.. Ku juge slalu trtanya dn trcari.. Hehehe.. ;p

Jom.. Dok dlam bonet okey.. Dok diam2.. Heehee..

Farhana berkata...

Kak lizi.. Hahaha.. Dlma mimpi? Auwww.. Romentik tau.. Huhu.. ;p

Dak Wan berkata...

Ahh... to be young and in love :) Soul-mate = Checkmate! Hahaha

Farhana berkata...

Dak Wan.. Tak young pn boleh in luv kan.. Heehee.. ;)

Checkmate? Wow.. Menarik.. Hee.. ;)

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.