Soalan Ini Ada Jawapan Tak? | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Soalan Ini Ada Jawapan Tak?

76 comments

Ini ada 2 soalan bertaraf SPM.. Senang giler weh.. Tutup mata pun boleh jawab.. Tapi baca dulu soalan baru tutup mata wokeyh.. Hehe..


1) Kalau seorang wanita meletakkan syarat mencari calon suami adalah yang sudah baligh *itu pasti*, punya kerja tetap, kereta, rumah juga wang simpanan yang sangat mencukupi untuk menanggung anak dara orang ataupun anak-anak dara orang.. Hehe.. Senang cerita lelaki tu orang senang laaa.. Haaa.. Macam Tan Sri Lim Goh Tong, Datuk Ananda Krishnan tu ke.. Hoho..


~ Orang kata materialistik.. Pisau cukur.. Oh My Dior.. Salah ke bagi anda? Anda? Apa pula kata anda? Salah tak demand untuk kesenangan hidup di masa hadapan? Ngee.. Sila jawab.. Jangan segan segan.. ;)


2) Next soalan yang tak hot tapi cool.. Benarkah lelaki akan rasa "inferior", rasa tak secure, rasa rendah, pendek kata rasa yang tak sedaplah bila pasangan dia lebih berkedudukan dari dia, lebih tinggi pangkat dari dia, punya kerja lebih baik dari dirinya?? Ataupun lelaki takut mendekati perempuan yang punya kerja bagus, punya kedudukan.. Haaa.. Macam mana pulak kes ni? Takkan wanita tak boleh belajar tinggi-tinggi kot.. Takkan wanita terpelajar semua tak kahwin-kahwin kot.. So.. Gi mana dong??? ;)




Hujung minggu duduk bersendirian macam-macam benda yang bukan-bukan difikir oleh kepala otakku ini.. Hehe.. Tak salah kalau ku mahu tahu pandangan anda kan? Isi hati anda? Heehee..


Renung-renungkan.. Tenung jangan tak tenung.. Assalamualaikum..





FOOT NOTE: Cinta pertama ke, kedua ke, ketiga ke, it doesn't matter.. Terakhir is wut matter.. Dah jumpa ke yang terakhir??? Erkkkk..



76 Comments Here:

Daud Mili berkata...

Soalan (1.), memang ler,...benda yang sama semua laki pikir,..bila ditanya,"..bila ngko nak kawen??."...."ala,duit tak cukup lagi la"... masalah nya kami golongan lelaki memang sentiasa cuba untuk memberi yang terbaik kepada bakal isteri dan anak2 yang bakal tiba,...tapi, si perempuan jangan la mengharap kami nih semua bergaji besar,...lim goh tong konon...hidup sederhana la,...isteri pon kena tolong jgk, bina rumah tangga sama2, tak leh laki jek..susah senang bersama, baru bahagia...~..

soalan (2.)...kes nih sebenarnya lelaki segan, malu kalau isteri lagi tinggi pangkat dr suami,...dah dijadikan begitu,... mereka akan rasa rendah diri, sebab kadang2 wanita yang tinggi kedudukan akan brubah gayacakap n penampilan, ketika itu, aku rasa perempuan yang pangkat tinggi pun tak nak tgk lelaki pangkat kecik.... hehe... tapi, byk sejarah, rasa menda nih tak la besar sgt, jodoh lambat, mungkin sebab pompuan tu sendiri yang sibuk sgt, xder masa nk sosial ke???..hehe

chah~ berkata...

1. tak salah.. benda2 cam tu biase arr.. tapi tak la demand nk yg stok2 jutawan.. huhu.. cukup lah ade iman. ade kerja yg halal dan tetap. baik. dan bole tanggung keluarga.. hoho..

2. aku ade sedara yg cam ni. umo da 40++ tapi still x kawen. keje besar. seorang pengarah kt jabatan ape ntah. sektor kerajaan. slalu masuk tv. dah keje besar, tok sah kate arr gaji kan.. org x brani nk masuk meminang. hidup dgn keje je.. padahal dy tak kisah pn laki pangkat besar ke kecik. tp lelaki yg x brani sbb pangkat nya yg besar.. huhu

cikNadz berkata...

1. meletakkan syarat pada bakal suami tak salah. Nabi pun suruh pilih dari syarat2 yang baik. tapi demand biarlah berpada. sebab apa yang ada sekarang ni contohnya harta, tak kekal buat selamanya. katalah di tengah2 perkahwinan laki kena buang kerja, duduk rumah banglo terus kena pindah flat, kan susah. kalau niat dari awal tak betul, jadilah macam dalam drama tv tu. cerai berai.

yang penting hati kita kena ikhlas. kena sentiasa bersyukur dan kena tahu dan praktik apa fungsi perkahwinan yang sebenar..


2.Allah meletakkan no 1 itu pada lelaki, dan no 2 pada wanita. Perasaan inferior, samada lelaki tu mengaku ke tak memang wujud kot. cuma janganlah berlebih-lebih. Kalau isteri terror bab pelajaran, si suami kenalah terror bab ilmu agama. Kalau gaji isteri lagi banyak, si suami janganlah mengaku kalah, carilah pendapatan halal agar diri dia setanding dengan isteri. hehe tu lah Nabi kata pilih yang sekufu....

hehehe dapat berapa markah ustazah farhana?

Mr.Homosapiensz berkata...

jawapan 1 # mmg ler lelaki tu kena cukup zahir batin utk tanggung bakal isteri (@isteri-insteri) dia..tp jangan ler over sgt mintaknya sampai nk demand sgt2....klu laki tu ada kete proton wira pn dah cukup, xkan nk pandang kete mercedes jer..
walaupun bukan orang senang tp dia mnyenangkan zahir dan batin..


jawapan 2# memang dah lumrah lelaki memimpin wanita. tp bila wanita tu pangkat lebih besar dr dia rasa malu & tercabar kewibaan dan ego lelaki tu. benda tu boleh 1#mendorong lelaki berusaha lebih lg, 2#lelaki tu hormat wanita tu berdasarkan pangkat shj tp wanita tu perlu hormat lelaki dlm rumahtangga. xperlu mengungkit, persenda lelaki tu walaupn dia pangkat tinggi. setinggi mana pn pangkat wanita, lelaki ttp menjadi ketua rumahtangga..

hans berkata...

entah....
aku rasa macam tak ada apa pun
cuma dua2 jangan ego,saling tolak ansur dan faham memahami
itu dah cukup

Cik Bee berkata...

wah, hebat n3 kali ni akak..hehehe

1) saya stuju! utk masa dpan keluarga... tp, nk yg berduit n muda n single mcam 1 dalam 1000 la plak..hihi kna usaha gigih lg

2) laki kan ego..mana leh kte lebih dari die.nt dikatenye martabatnye as ketua keluarga tergugat.pdhal, isteri yang baik akan tau btasan 'bossy' nye di tmpat keje jek..hakikat di umah, suami tetap nakhoda..(eh pe mengarut tak ni)

Zuewairy berkata...

erm... tgh pejam mata.. xtau nak jawab cmne..sbb xtgk soklan ni main taip jer.. ntah btul ntah tidak..hehehehe~

Zumairi berkata...

jujur tapi tak tujukan pada sesiapa

"jgn nak berangan kahwin dgn org kaya kalau muka tak cun mcm artis"

"kahwin dgn org kaya susah nanti duit belanja byk sia sia..anak susah dpt didkan agama psl seronok dgn nikat dunia..kat padang masyar byk nak kena periksa"

"kahwin org miskin susah...byk tak cukup...kalau tak tahan dugaan...hari hari asyik marah Allah swt"

"bersyukurlah dpt kahwin lelaki yg sederhana,muka hensem tak hensem la,kerja tetap,pentingkan agama..apa lagi nk"

"kahwin dgn pompuan yg gaji/pangkat tinggi susah..mula-mula kata ok,cinta,sayang...lama-lama mngarah suami mcm2...family belah isteri pandang rendah pada suami..mengumpat kata makan duit isteri"

"kahwin dgn pompuan gaji/pangkat tinggi senang kereta,rumah,belanja..semua dia boleh tlg beli...buat loan pun senang..boleh tumpang kesenangan isteri"

http://paksuu.com

joegrimjow berkata...

soklan 1
biar pompuan la jawab

soklan 2
xpernah terfikir. sebab ku akan jadi billionaire, ade ke pompuan ley jadi bilionaire kat malaysia nanTi? kekeke

Farhana berkata...

Daud Mili.. Kalau nak kawen, duit mmg mnjadi masalahkan.. Tmbah lagi lately selangor dah naikkan mas kahwen.. Adehhh.. Susah senang bersama.. Hmmmm.. Tu yg sepatutnya..

Uish.. Jgn ler segan.. Lelaki walau sape pn dia, keje ape pn dia, balik rumah dia ttap ketua keluarga, isteri tggi mane pangkat kene paham2 laa kan bila balik umah.. Kalau msing2 paham tnggungjawab dn peranan msing2, takde hal.. Kan? ;)

~ pompuan brkejaya mmg takde mase laa nak sosial.. slalunya laaa..

Farhana berkata...

Chah.. Tak salah utk demand? Hmmm.. Betul tu.. Tapi demand brpada laa.. Nak kawen sama2, kene laa sama2 tulun menulun.. Heehee.. ;)

Waaa.. Ade sedara ek.. Macam mane kan kalau face problem mcm ni.. Lelaki mmg diakui ada yg segan nk dkat ngan pompuan pangkat tggi ni.. Tapi kesian laa kat pompuan tu.. Hmmmm.. Susah jugeee..

Farhana berkata...

Cik Nadz.. Bnyk panduan dlam Quran untuk mhjalani khidupan kita, kalau kita ikut ajaran dn panduan, pasti hidup bahagia kan? Tapi tu laa, zaman skang rmai org dah mngabaikannya.. Pikir guna hati dn nafsu semata..

Sekufu.. Hmmm.. Snang ke nak cari yg sekufu ek?

~ 100 markah.. yeay.. tepuk tgn.. tahnx for opinion.. ;)

Farhana berkata...

Ikmal.. Hehe.. Isteri2 ek? Tak senang pn takpe, asalkan brkemampuan.. Betul tak mal?

Walau tggi mane pn pangkat pompuan, balik umah tetap kene igt suami ketua kluarga. Kene hormat.. Kalau pegang pada tu, suami takde laa rase inferior.. ;)

Farhana berkata...

Hans.. Tapi tu laa.. Bukan snang untuk jadi tak ego.. Manusia kan.. Tapi kalau hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.. Berusahalah kan kalau nak perhubungan yg kekal..

Farhana berkata...

Biha.. Haha.. Maner ader hebat.. Saje2 jek pikir tetibe.. Hehe..

Wahhh.. Tggi juga piawaian kamu.. Hehehe.. Jgn memilih sgt lak, sbb zaman skang mmg susah nak cari mcm tu.. Hehehe.. Yg pnting sayang kita, mampu zahir dn batin.. Kan? ;)

Makanya.. Jadilah kita isteri yg baik, bila kita baik, takkan suami kita nak jadi tak baik.. Hooo.. Tu mmg nak kene piat tlinga. Ngehehe..

Farhana berkata...

Zuewairy.. Hahahaha. Kamu ni.. Betul2 lak tutup mata.. Dahsyat.. Heehee.. ;p

Farhana berkata...

Zumairi.. Hmmm.. Tu laa dia ape yg org kita slalu ckap, slalu pikir.. Tapi kalau asik ngan pemikiran mcm tu, susah laa mau bina hubungan dn keluarga bahagia.. Kan? ;)

Farhana berkata...

Joe.. Haha.. Nape pompuan jawab lak? Hehehe.. ;p

Yeke takde pompuan leh jadi billionaire??? Kawen ngan kamu nnt jadi billionaire gak laa.. Kan??? Duit kamu duit isteri kamu, duit isteri kamu duit isteri kamu.. Haaaa.. Tak ke billionaire tu??? ;p

anakcikmad berkata...

uish...menarik...xnak komen sbb interested pd respon yg lain2...huhu

^_~

Melz berkata...

best entry ni ;) hehe
neway mel rasa jangan ego . haha tolak ansur penting uh

anakcikmad berkata...

br hbis menelaah semua komen, meh cek nak komen plak...

1)xdpt dinafikan, duit tu penting,maknany harta itu perlu ada...tp xperlu kaye raye tp kebajikan anak istri xsmpt jage sbb bz sgt cr duit...setakat sederhana,ala kadar, ckup makan pki, anak2 xmengemis, pndek kata...ckup la...xkaye,xssh...itu dh memadai,yg penting, ada satu same lain utk sma2 membantu...;)

2)sekufu ni mmg jd isu la skrg,sbb mmg skrg perempuan lebey2 sgt akademik nye drpd lelaki,klu dh time stdy ni,lelaki yg ada dlm kelas tu cuma 2 dari 30 org,dh sah2 ssh nk cr yg sekufu kan kan...tp,yg pntg,lelaki tu tau yg die tu lg hebat dr perempuan,tanggungjwb die lg bsar dr perempuan,lelaki tu perlu la ad ksdaran utk trus b'usaha utk jd yg lebih baik utk diri die,istri yg hebat td& anak2 nye...huhu,,,

tp tp...persoalannya,..mana mau cari kan???

kita sama2 berdoa,moga dikurniakan jdoh yg baik2...amin!

Jard The Great berkata...

aku suka entri neh.. dn jawapan2 yg diberi oleh pengomen..

soalan 1: hohoho....... skang lelaki yg nk pompuan kaya..

soalan 2: skang da lain.. ahaha

Mr. Cuz berkata...

wah..soalan ssh gak ni..sy budak2 lagi kak..so xpayah la jawab soklan 1st tu..wakaka
soalan 2 yes mmg kalau cuz la mmg takut la nak berdampingan dengan gurl yg lebih tinggi kedudukannya..hehe
bia la diorg tak kawin..haha (padan muka)

cik EPAL berkata...

tak reti nak jawab..memandangkan dah ramai yang jawab..hehehe...


sebab saya belum jumpa cinta yang terakhir..boleh ke jawab mcm tu??? :D

Farhana berkata...

Kak liza.. Huhu.. Tau takpe.. Saye pn sgt suke baca komen depa.. Banyak input.. Heehee.. ;)

Farhana berkata...

Melz.. Heehee.. Thanx.. ;)

Bak kata hans ye.. Tapi tu laa melz.. Bukan snang nak turunkan ego.. Rmai yg rasakan payah.. Dn tak semua boleh.. Tapi tu jek kunci kebahagiaan but yet susah nak wat.. Kan? ;)

Farhana berkata...

Kak liza.. Wah.. Dh mcm menelaah buku plak kan.. Okeyh2.. Cheq dengaq ni.. Heehee.. ;)

Yep.. Kata kunci.. Saling tolak ansur dn membantu.. ;)

Kata kunci kedua.. Kesedaran tnggungjawab.. Dah lengkap resepi kbhagiaan rumahtangga.. Heehee.. ;)

Farhana berkata...

Jard.. Ku suke juge jawapan depa.. Mnarik.. Boleh jadikan panduan.. ;)

Jard.. Maknenye skang dua2 hala boleh ek? Mcm lebuh raya PLUS.. Heehee.. ;p

Farhana berkata...

Dik Cuz.. Kamu budak2 ye??? Hahahaha.. Akak sokong tu.. Mmg budak lagi.. Tak ley kawen dulu tau.. Hahaha.. ;p

Amboi.. Jawapan kedua tu kejam gak.. Heehee.. Kalau dh tak boleh nak terima, tak leh nak watpe kan, kalau truskan gak takut tak bhagia lak.

Farhana berkata...

Cik Epal.. Heehee.. Jawapan dorang sume sgt membina.. ;)

Saye pn tak jumpe lagi cinta terakhir.. Smoga kita jumpe yg terbaik ek.. Heee.. ;)

HonEyBuNNy berkata...

adusss..tergamam ila bca komen2 d cne...terkedu lidah membacanya..ihihi

syadatul berkata...

1) bergantung pada keadaan,sbb..cthnya kalau pempuan tu org susah..apa salahnya kalau dia nak demand utk dpt org yg senang..menjamin kestabilan idup dia gak..kemdian...bergantung pd niat...kalo niat utk meng kiskis..salah la ek...

2)lelaki mgkin ada egonya yg tersendiri..sbb tu la sifatnya mcm kurg skit terhadap pmpn yg lbh pgkat drpdnya..& pmpn pon kna sdar..walaupon pangkat tggi dr suami..suami ttp kapten dlm famly..n isteri wajib menghormati suami..(amboi2)..

***tertanya2 kenapa cik farhana dok tanya soalan ni..terjebak kah dia.....~~~

Framestone berkata...

entry yang membuat bro terpksa mengomen.. klu xkomen rugi besar bg bro he..23x

1- ops tang nie kne betulkan ek cik farhana.. yg materilistik or pisau cukur nie just nk mereka yang awal2 lg mmg dah ade bnde tue n just nk tumpang kesenangan je..

tp xsalah jika perempuanmemeilih lelaki yg berusaha untuk memeliki semua itu coz baru nmpk die sendiri pun berusaha untuk memiliki anda... baru la si perempuan rasa terjamin even lelaki itu nnt jatuh coz leh nmpk die akanberusaha untuk naik

2- ade gak cam tue.. jika perempuan itu meresakan mereka yng terbaik lg satu si lelaki xsuke org merendahkanmaruah atau martabat die.. mybe bukan dari si isteri.. mane tahu adik beradik ke keluarga ke or kenalan si perempuan itu..

terguris hati si lelaki.. susah la nk cium bau syurga buat si isteri

out of topic--> he..23x oh kita xsefahaman ke?? ke xsama parti nie.. coz bro rase ramai yg xde fahaman politik seperti bro... mne la tahu kita mempunyai persefahaman yg sama he..23x

bab kuning??? bab mane tue hhuhu?? sila terangkan kat mane bab itew

www.broframestone.com

piNky LuCiA berkata...

1. bagi aku, nak cari calon suami, tak yah laa letak syarat.. bila berkahwin anak adam, allah telah janjikan rezki utk mereka..

so.. tak yah laa nak materialistik.. aku tak suka pompuan yg materialistik.. ;)

2. kenapa lelaki perlu rendah diri. pompuan bukan nak lelaki yang kaya dengan harta.. pompuan nak lelaki yang penyayng dan lelaki yang boleh memimpin dan boleh menjadi imam di dalam rumah nya..

itu pendapat aku setelah aku hidup 25 tahun ini..


hehehhe

Framestone berkata...

out lagi--> he..23x so mane yg betul nie... Tak sefahaman ke tak separti ek?

oh yg tue ek.. (maaf bro kekadng lupe pe yg bro pernah catatkan... maksud bro.. bro pantang dgn bnde putih.. confirm nnt akau bertukar jd warne kekuningkan jika bro pakai... (meant kotor la)

Farhana berkata...

Ila.. Ku juge terkelu.. Huhu.. Bernas komen dorang.. Besy laa untuk dikongsi brsama.. Heehee.. ;)

Farhana berkata...

Ikin.. Mcm fazura, maya karin dlam pisau cukuq tu tak blh laa kot kan? Niat tak brapa betui dah tu.. Huhu. Ape pn yg pnting niat kita.. Dan smoga orang buleh paham ape yg kite wat walaupun kdang2 kputusan yg kita wat tu tak boleh diterima sume.. ;)

Amboi2.. Tepat skali.. Lelaki tetap ketua keluarga.. Perempuan sbg isteri kena hormat suami.. Kan.. :)

Haha.. Mane ade terjebak, saja dok tny, risau sketttt.. Hehe.. ;p

Farhana berkata...

Bro Syukri.. Ooppss.. Rugi juge saye kalau x dgr komen dari org yg bnyk pngalaman mcm bro.. Ooppss.. Pengalaman??? Hehehe.. ;p

Susah senang brsama laa.. Baru rase kemanisannya.. Kan bro? Heehee.. Demand boley tapi jgn laa over sgt kot.. ;)

Hmmm.. Walau bkn si isteri yg mngguris prasaan si suami? Ape2 pn, dlam hubungan kene ade toleransi dn saling memahami.. Kalau takde tu yg susah.. Sume nak ikut kpale masing2..

Farhana berkata...

Pinky lucia.. Huu.. Ko yg fertama brkata bgitu.. Rezeki ade di mana2.. Ye tak? Mgkn boleh letak syarat tapi jgn laaa letak sesuatu yg mmg tak leh diterima dek akai.. Betul tak??? Bersederhana.. ;)

Perasaan dlam hati msing2.. Kita tak tahu kan.. Kdang2 kita ni simple jek, nak bende yg simple, tapi org tak blh nak paham.. Huuhuu..

Thanx atas pndapat ko.. Aku yg dh 22 tahun hidup ni kene bnyk balaja lagi.. Thanx ek for sharing.. ;)

Farhana berkata...

Bro Syukri.. Hehehe.. Baru saye paham.. Kotor rupenye.. Ngeee.. ;p

piNky LuCiA berkata...

yes.. u rite.. mesti besederhana dalam pelbagai hal.. baru hidup aman.. tak bergaduh,. dan kena saling menerima..

hehehe.. aku sekadar mengatakan mengikut pendapat aku je.. huhu

hidup ngn org yang kita tak pernah hidup memang macam tu.. sedangkan lidah lagi tergigit.. ni kan pula pasangan.. tul tak?

Framestone berkata...

sejak bile bro ade byk pengalaman nie hhuu... statement kne betul kan.. nnt xlaku pulak bro he..23x (xpasal nyanyi lagu wali band nnt)

xde demand cam mne nk ade supply kan he..23x (ops terekonomi kejab) if demand tgi.. supply rendah.. maknenye xmenguntungkan mana2 pihak or berat sebelah kan

tp xramai yg nk wat cam tue.. atu2 je nk mintak cerai..or ade skandal kat luar..sekrg bukan takat laki.. perempuan pun ade gak

out of topic--> he..23x seiring dan sejalan... seindah bunga di taman he...23x oh bro bukan party buih he...23x

bro mmg dah tua dah.. dh byk dah yg ditarik..lgpun mase bro wat entry nie.. bro deal dgn org yg nk mengiklan kat blog... sembg dgn3org kat ym.. reply komen kat facebook n men game sekli he..23x op snei bukan 3in 1 dah nie

daki ek... meh la mandikan bro n toyoh daki nie bg tanggal

Farhana berkata...

Pinky lucia.. Kan ke best kalau hidup aman.. Ni tak, org suke gaduh2, cerai2.. Aigooo.. Tak paham laa..

Yezzaa.. Betul tu.. Bak kata lagu P.Ramlee.. Heehee.. ;)

piNky LuCiA berkata...

aaa.. hidup ini terlalu singkat untuk kita bazirkan dengan perkara yang sia2..

:D tul tak?

Farhana berkata...

Bro Syukri.. Hahaha.. Mmg pun bnyk pnglaman.. Kan.. Eleh.. Dah laku dah pn bro.. Nak laku apenye lagikkk.. Hahaha.. ;p

Ooppss.. Lama pn takpe.. Hehehe.. Wah.. Kira mcm hubungan juge ibarat sebuah perniagaan. Gitu ek bro? Hmmmm.. Dahsyat ni.. Kene kaji dalam2 ni kalau nak paham.. Hehe.. ;)

Wah.. Tepuk tangan. Sedapnye suare.. Haha.. Hujan dah kat luar.. Syukur.. ;p

Amboi.. Bnyk keje btul dibuat dlam satu masa.. Mmg dahsyat bro sorang ni.. Mantoppp!!!

Meh saye kasi berus gune berus sabut yg keras tu ditmbah ngan clorox yg sure tanggal daki punye.. Hahaha.. ;p

Farhana berkata...

Pinky lucia.. Aaaaa.. Betul.. Jadinye.. Jom laa kita sama2 menempuh hidup ngan happy dn jgn penah sia2 kan pluang yg ade.. ;)

Brblogging pn satu care mnempuh hidup dgn tak sia2.. Kan? Heee.. ;)

piNky LuCiA berkata...

haHAHahaha.. ntah, no komen.. waa.. macam artis gitu.. hehehe

SuFy berkata...

hee..for me!!

1) memang nak suami yg ada masa depan yg cerah, kerjaya tetap dan baik sbb dia la org yg kena bagi makan kat family kan..tp jgn demand lebih2 sudaa..hek3

2) skrg da lain...tp pelik jg kalo pompuan lbih tinggi kdudukan..hee

*susahnya nak mencari..ekekek

Farhana berkata...

Pinky Lucia.. Memang artis gitu.. NO KOMEN.. Ahaha.. ;p

Farhana berkata...

Sufy.. Yeah.. Betul tu.. Perlu ade level yg sepatutnya.. Sederhana saja sudah.. Kan??? Heehee.. ;)

Haah.. Zaman skang dah lain.. Tapi. ttap perlu jage ape yg patut dijaga.. ;)

~ memang susah sangaaattt nak carik.. tak tau laa ade ke tak..

chokio_nia berkata...

soklan 1st: mestilah nak laki yg leh tanggung kte..bukan materialistik..tp bersedia..cewah..

soklan 2nd: hurmmm..lempang je laki pk gtu..kan senang..okay??

pakcik kordi berkata...

huhu..pakcik tkut juga dpt pasangan yg lg stndet dr pkcik..almklum la pkick ni sape la sgt//;huu..tgk la..jodh pertemuan d tgn Tuhan kn waks...=)

AzuanBudakPandai berkata...

yg penting kerjasama hoho..

ppuan y hebat3 ni kadang2 susah/takut nk approach oleh lelaki huhu..

Framestone berkata...

eh mane de byk... byk lagi bnde len yang bro xtau huhuhu eh ade 3 lg yg xlaku la cik ana oiii

he..23x yup pe2 pun yg kite lakukan pasti berkisah dgn konsep perniagaan... nk wat cam mne kan.. dalam al-quran pun menetapkan 60% keuntungan di muka bumi ini datang dari perniagaan


out 1--> ala2 laksa?? eh bukan ala2 hingus hijau yg pekat tue ke he...23x cendol nikmat die lebih dari ABC...

cam ABC sume bnde die dah campurkan.. so rasenye berbagai2... cam cendol.. hanya cendol je rase cam cendol

out 2--> cet sempat lagi perli bro ek.. tau la suara bro selunak suara si pemanggil hujanhuhuhu

mmg la leh wat 2-3-4 kerje serentak..tp banyak bnde gak yg terlepas pandang.. terutama yg remeh temeh la kan....

jgn la toyoh pakai berus...ken toyoh dgn kasih syg.. baru daki teu tertanggal he..23x

www.broframestone.com

Farhana berkata...

Ain.. Kite bukan materialistik.. Kanssss??? Hehe.. ;)

Wesss.. Aku tak reti duh nak lempang orang.. Ajar aku ek nanti.. Haha.. ;p

Farhana berkata...

Pakcik kordi.. Yep.. Setiap laki mgkn akan ade rase mcm tu.. Kan waksss?? Hehe.. Tapi kalau dah jodoh, hati suke, takkan sbb tu jek takmo kahwen, melayari hidup brsama??? Kansss??? ;)

Farhana berkata...

Azuan.. Wonderpets wonderpets.. Hehe.. Lama tak nmpk ko kan.. Cuti sakan.. Huhu.. ;p

Ape nak takut.. Tak makan orang pn kot..

Farhana berkata...

Bro Syukri.. Ape??? 3 lagi tak laku yek?? Hahaha.. Bagus2.. Teruskan usaha.. Hehehe.. ;p

Wah.. Bro ni bnyk ilmu ni.. Harus mnuntut ni.. Boley ek bro? Huhu.. ;)

Euww.. Ade lak ala2 hingussss.. No good no good.. Huhu.. Haah laa.. Suare bro sgt lunak wo.. Saye dgr pn boleh trtido tau.. Hahaha.. ;p

Ape??? Ngan kasih sayang??? Tak blajo lagi teknik berus ngan kasih sayang.. Haha.. Nnt dah blajo saye kasi tau bro.. Experiment kat bro ek.. Hahaha..

joegrimjow berkata...

itu dipanggil menumpang
mane aci

chokio_nia berkata...

hah..senang aje..ko kembang kan tgn sekembang mungkin...pastu angkat ketiak n lepaskan kat pipi sape yg gebu..ingat..pipi gebu aje..hahaha

pal7 berkata...

hana..
nak berpasangan semuanya perlu bersedia baik zahirnya atau batinnya..

pangkat dan kedudukan bukan ukuran.yang penting, sama2 memahami la..

kan?..

piNky LuCiA berkata...

oh.. artis kah aku???

no komen.. lalalaa~

LORD ZARA 札拉 berkata...

hehehe~
banyak lelaki rasa camtu~
aigoo~
buat ku stress~

Farhana berkata...

Joe.. Hahaha.. Aci laa.. Sbb yg nak mnumpang tu daku.. Kah kah kah.. Buleh kaa??? ;p

Farhana berkata...

Ain. Hahaha.. Aku dah jumpe target.. Ngehehe.. Ko laa calon pling sesuai sbb ko gebussss.. Hahahaha.. ;p

Meh sini aku kasi try sket.. ;)

Farhana berkata...

Pal.. Semua.. Zahir.. Batin.. Brsedia utk laksanakan komitmen.. Baru boleh jalan.. Kan? ;)

Hmmmm.. Kalau snang juz dgn faham memahami.. Tapi mnusia.. Bnyk dipengaruhi nafsu dn syaitan.. Kdang2 pmikiran boleh trpesong tmpat lain, jadilah iri, dengki, inferior.. Hmmmm.. Kalau saje sumenye mudah.. Kan? ;)

Farhana berkata...

Pinky lucia.. Ouh.. Bukan kot.. Bukan.. Lalalala.. ;p

Farhana berkata...

Zara.. Kbanyakan kan? Susah sket kdang2 mau carik psangan kalau ade yg pikir mcm tu.. Aigoooo.. Fenen..

Framestone berkata...

he...23x yup 3 lagi yg xlaku2 huhuhu.... nie yg nk wat pengumuman2 siapa yang punya anak bilang bro

menuntut ek... tgu la bro bukak sekolah dulu baru la menuntut.. nie tgh nk pilih gua nie... untuk upacra penurunan he..23x

cet perli la tue ek he...23x ke nk bro dodoikan nie he...23x ala2 hingus ek.. tue yg wat sedap tue huhuhu

piNky LuCiA berkata...

hahahaha.. diva ni.. lalalala~

Farhana berkata...

Bro Syukri.. Hahaha.. Pngumuman tu boley wat tp ade yg nak dengar tu saye tak pasti sbb bro kan dah berpunya.. Haha.. ;p

Bro.. Pilih guamusic.com.my laa.. Mnarik sket kot untuk mnuntut.. Heee.. ;p

Haha.. Maner ader perli.. Puji tau.. Nak dodoi? Haha.. Boleh ker??? Takut saye trus tak bleh tido nnt.. Hehehe.. ;)

Farhana berkata...

Pinky lucia.. Divamu divaku jua.. Sama2 laa kita.. Lalalala..

piNky LuCiA berkata...

rupa2 nya kita ada keserasian.. hahaha..

Farhana berkata...

Pinky lucia.. Serasi bersama.. Haha. Seiring dn sejalan.. Ngeee.. ;p

piNky LuCiA berkata...

waaa... tetibe jadi penyanyi duet plak.. hehehe

akira sendoh berkata...

suka quote yang last..."cinta terakhir is the matter" hehe... tu yg pntg..pertama ke kedua ke..ketiga puluh ke..lantak p la..psai..yg terakhir tu la yg ngan kita smpi ke sudah..tol dak?? hehe..tp kalo yg terakhir tu yg ketiga puluh..kena amik gak tu..hehe

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.