Aku Bukan Anak Manja.. Bukan Juga Anak Datuk, Anak Raja.. Aku Cuma.. | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Aku Bukan Anak Manja.. Bukan Juga Anak Datuk, Anak Raja.. Aku Cuma..

43 comments
"Fana, ko ni manja sangatlah.."

"Fana, ko tak kesian ke abah ko, asik jek nyusahkan dia nak datang amik ko.."

"Fana, ko ni kaya sangat ke asik drive jek balik umah.."


Dialog biasa telinga ini dengar entah dari mana.. Tapi aku bukan anak sulung yang manja.. Tolonglah percaya.. Al kisahnya.. Aku mula jauh dari keluarga saat berusia 18 tahun.. Ke Kuala Lumpur, Pusat Asasi Sains UM untuk menuntut ilmu.. Percaya atau tidak, dalam setahun aku di Kuala Lumpur, setiap kali bercuti mahu pulang ke rumah, abah yang datang ke KL untuk mengambil aku.. Naik bas? Tak pernah merasa.. Masa itu, ramai kata aku manja sebab hampir saban kali abah yang datang, tercanguk menunggu aku di depan pintu KUAZ.. Aku? Sikit pun tak masuk dalam hati, tak lekat dalam telinga apa yang orang kata.. Err.. Betul ke ayatku? Layan jek..




Umur cecah 19, merantau ke Ipoh belajar.. Lagi jauh.. Awal-awal tak punya kereta, balik ke Melaka, masih lagi abah ambil.. Tapi bukan selalu balik okey.. Dalam sebulan sekali, dan kadang-kadang 2 bulan sekali.. Orang kata naik bas, orang pujuk naiklah bas, kata macam-macam, murah, tak menyusahkan mak bapak, tapi masih.. Aku degil.. Berapa kali aku naik bas boleh dibilang dengan jari.. Bukan aku anak manja, anak Datuk, anak Raja apatah lagi.. Kalau mahu kata aku seram jika dingorat abang bas, abang penumpang, sikit pun tak logik.. Sebab selalu aku yang ngorat dorang, barulah dorang perasan kewujudan aku.. Serioussss.. Tolong percaya!!!


Bila sudah ada kereta, lagilah jarang balik naik bas.. Sebabkan Kelisa low cost kalau bab minyak ni, jadi selalu balik aku memandu saja.. Itupun balik sebulan sekali.. Balik minggu-minggu, mahu makan pasir aku.. Oh ye.. Kalau tak drive, aku tumpang kereta kawan sampailah ke Restoran Jejantas.. Muka aku, jejantas tu memang kenal.. Pengunjung setia.. Ahaks.. Siapa datang jemput? Nak suruh pakwe datang, tapi pakwe tak jumpa-jumpa lagi.. Jadi pakwe a.k.a abah saja yang datang.. Hehehe.. Haih.. Habislah lepas ni, ramai yang cabut untuk mohon jadi pakwe aku sebab mesti tak larat melayan kerenah manja aku, lagi tak larat nak tampung kos minyak perjalanan jauh.. Uish.. Aku tak manjalah.. Aku cuma.. FOBIA!!!



Pagi tadi negara digemparkan dengan berita kemalangan Bas Sani Ekspres, 10 terkorban dan 3 cedera parah.. Ketika itu, 1 pagi dan kejadian berlaku di Plaza Tol Ipoh menghala ke utara.. Bagi sesiapa yang masih belum aware tentang kejadian ini, laporan lanjut boleh baca di sini.. Al Fatihah kita sedekahkan buat mangsa dan takziah untuk keluarga mangsa yang terkorban..


Masa aku sekolah menengah, aku banyak disajikan dengan kemalangan bas di depan mata dan kepala otak aku yang suci ini.. Kemalangan, kematian dah jadi tepu dalam kepala otak.. Sejak dari itu, aku fobia.. Aku nekad takkan mahu naik bas.. Tapi makin menginjak dewasa, makin tinggi kewarasan dan kerasionalan fikiran, aku mula belajar atasi fobia.. Walaupun bilangan kali aku naik bas, boleh dibilang dengan jari, tapi at least aku cuba.. Dan aku.. Bukan anak manja.. Cuma aku.. Fobia.. Tak percaya? Tanya kawan-kawan yang pernah naik bas dengan aku masa first time aku pijak kaki atas bas.. Betapa menggigilnya aku, semua tersengih pandang aku yang memejam mata dan mencengkam tiang dalam bas.. Serious aku bukan buat-buat.. Memang aku TAKUT..


Hope aku dapat atasi fobia aku.. Aku juga harap kemalangan seperti ini boleh dikurangkan, banyak caranya boleh buat.. Malang memang tak berbau, tapi at least kita boleh cuba.. Dan yang penting.. Hati-hati.. Walaupun hati-hati masih juga bawa bencana, tetap juga hati-hati.. Okey.. Till here.. Assalamualaikum..





FOOT NOTE: Esok balik Ipoh, Khamis balik Melaka semula.. Have a safe journey Farhana..

43 Comments Here:

Kujie berkata...

pernah tgok kemalangan depan mata juga, mayat dah ditutup

terus mengeletar tak baleh drive,
park tepi..tenangkan diri

avid gunner berkata...

bassophobia - fobia kat bas
eceh. aku reka je. btw, abah ko mmg rock la..aku rasa dia paham fobia ko tuh..

Amieynna Amin berkata...

hana..
adik ku hampir menaiki bus tersebut..
huhu..
Allah masih sygkan die..

drive carefully..
ingat org tsayang..

nursarah87 berkata...

la, fana duk kuaz ke dulu..haa, skang kuaz dah tak besh...sebab tu aku kuar..sewa umah..kahkah

Atiqah berkata...

x pe2..setiap org de fobia masing2..
sy ni lagi teruk..fobia mkn tembikai ngn air milo..

mmg x leh terima la tembikai..bau je pun rse nk termuntah..blom telan lg tu..
air milo pun sme..cuma bau tu boleh lg la..tp x sggp telan..sbb sy akan pening, muntah atau demam..serius x tipu..

fobia....

HonEyBuNNy berkata...

adusss...ila pn takot jgk..bab tu la ila skrg blik dgn flight..jrg blik dgn bus dah..uhuhuhu...al-fatihah buat mereka semua...n semoga farhana jgk selamat....;-)

B E L L A berkata...

alhamdullilah lah selama 5tahun dok asrama smpi ke matriks dok naek bas. xd ape2 jd. smooth je. tuhla org kate, malang tak berbau. kalau dh ajal, xyah naik bas, tegolek dkt tangga pon mninggal.

hisham berkata...

fana manje...hehe..bg i, naik pengangkutan awam lg slmt kn..??.tp kalo nk mati kt mane2 pn boleh...

Amanda Eltiqaz berkata...

wah..menarik..! xsangka btul2 ada org fobia naik bas. klau sy org luar mesti akan pk cmtu. tp yg empunya bdan saja yang tau cmna rasanya fobia tu kan.

sy org johor duk trono, perak gk dulu. klau gi jalan2 mmg naik keta,tapi balik umah trpaksa nek bas sbb tak larat nak pandu jejauh.duna driver bas jek.hehe.

takpa2. drive elok2 ya. =)

Farhana berkata...

Kujie.. Akak.. Pngalaman mcm tu laa wat kita fobia kan.. Huhu.. Seram rasanya..

Farhana berkata...

Avid.. Ahaks.. Sdap nama yg ko bagi tu.. Hehe.. Bassophobia.. Hahaha.. Naseb laa abah aku tak kate aku manje gak.. ;p

Farhana berkata...

Minna.. Yeke? Hmmm.. Syukurlah.. Anyway, thanx.. I will.. ;)

Farhana berkata...

Sarah.. Haha.. Mase kat pasum dulu dok KUAZ laa.. Ouh.. Skang bukan utk budak pasum dah ek? Aku suke KUAZ.. Tak sangke dh tak besh daa.. Huhu..

ALRIS berkata...

Bagus lah, kalau tak jadi anak manja.
Salam muhibah dari Jakarta.

Farhana berkata...

Atiqah.. Lain org mgkn lain fobianye kan.. Hmmmm.. Faham ape kamu lalui.. Org akan kate pelik, tapi dh fobia.. Hehe.. ;)

Farhana berkata...

Ila.. Hmmmm.. Ila lagi jauh kan.. Kat pantai timur.. Hmmmm.. Takpe laa, hati2 sajek kan.. Thanx ila.. Will drive leklok esok..

Farhana berkata...

Bella.. Yep.. Mmg tak berbau.. Mane2 pn blh jek jadi.. Hmmmm.. Hati2 saje.. ;)

Farhana berkata...

Hisham.. Ouh.. Manje ke? Hehehe.. Tu laa.. Betul laa.. Mane2 kalau nk accident pn, blh jadik kan..

Farhana berkata...

Amanda.. Huhu.. Thanx for being understanding.. Heehee.. ;)

Oh.. Kita senegeri laa.. Heehee.. Yep2.. Kdang2 mmg tak larat nk drive kalau jalan jauh. Huhu..

Anyway, thanx.. Akan drive elok2.. ;)

Farhana berkata...

Alris.. Heehee.. Yup2.. Bukan anak manja.. Thanx singgah.. ;)

paksuu berkata...

teruk gak accident tuh...takziah utk keluarga mangsa...apa-apa kenderaan pun sama kot bahayanya

Farhana berkata...

Paksuu.. Bahaya ada di mana2.. Kan? Hmmm.. Hati2 saje kot.. ;)

Lan Bingka berkata...

cuba la kurangkan fobia tu sikit sikit, lama2 insyaAllah ok

SuFy berkata...

hurm, takziah...sedih jgk kan bila tengok tp da ketentuan Allah so redha je....:)

*smg slmt smpai ke destinasi sis..

Jard The Great berkata...

ku setuju dgn hisham....... bole mati kat mana2.... contoh nya kat kota bharu ari tu.. shopping2.. rilek2.. tiba ditimpa kereta dari atas mase naik eskalator.... huhu.. aku yg tgh menaip neh pon bole mati kena strok.. huhu

rhapsody LiN berkata...

haish.. smua tu ajal. acident tu just cara mangsa2 tu mati. yang penting ajal tu memang dah sampai. nak kata bus bahaya tapi malam tadi lepas berita tunjuk bus accident, ada berita kereta lak accident ( ada yg mati) pastu kapal terbang lak crash. sama je smua mati gak. then lin terfikir kita x boleh salahkan kenderaan ape yang naik sbb ape2 pon kalau dah sampai ajal tu, memang kita akan mati.

pal7 berkata...

hana..
ayah pal datang masa first day daftar..pastu masa last day sekolah nk amik semua brg..yang hari2 lainnya..pandai2 la nk balik cmner..haha..

kalau pal ade anak perempuan juga, pal x kn bagi naik bus..risau hati ayah, lebih baik korban sikit duit pergi amik anak..

cik EPAL berkata...

berhati hati :)

kawie2020 berkata...

selamat pulang yer farhana...

bagi kawie ni bukannya anak manja tapi ayah farhana yg betul2 bertanggungjawab dalam memastikan keselamatan anaknya...

kalau isteri kawie dan anak kawie pun akan kawie lakukan perkara yg sama... hehehehehehe.. kalau ade laa...

Farhana berkata...

Lan.. Hehe.. Yup2.. Masih mncuba. Dn terus mncuba.. Rasa dh brtambah okey dah ni.. Heehee.. ;)

Farhana berkata...

Sufy.. Tu laa.. Rasa simpati saje dpat kita beri, juge takziah.. Thanx sis.. ;)

Farhana berkata...

Jard.. Huhu.. Mati kena strok time mnaip tu agak gerun kan. Hmmmm..

Farhana berkata...

Lin.. Hmmmm.. Mmg btul, mane2 care pn kalau dh Allah takdirkan ajal kita kat situ, kat situ laa.. Kan? Hati2 aje.. ;)

Farhana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Farhana berkata...

Pal.. Smoga jadi ayah yg baik.. Heehee.. ;)

Farhana berkata...

Cik Epal.. Hait.. Baik2.. ;)

Farhana berkata...

Kawie.. Okey kawie.. Heehee.. Pasti ade.. Nanti2 laa tu.. Okey? Heee.. ;)

ahmad fais ishak berkata...

bahaya org bawak bas ni..patut die sedar tanggungjawab..
lpas ni ramai la kite naik keta..hehe
tumpang ana balik ipoh

syaf berkata...

oww bergitu kesahnyer...fobia yerk...
hurmm memang lah kalu dah slalu tgok xcident bus depan mate...x pew, cube lawan fobia itew slow...cian kan yg arwah 10 org 2,,,sgt ngeri....

Farhana berkata...

Fais.. Smoga yg lain amek iktibar. Huhu.. Tumpang balik? Boleh ajo.. Dok bonet okey? Ahaks..

Farhana berkata...

Syaf.. Bgitulah syaf.. Huhu.. Yep.. Akan coba.. Heehee.. Tu laa.. Ngeri sgt.. Al fatihah untuk mereka..

Eyriqazz berkata...

Fobia juga dgn bas..bawak bukan main laju..last time balik trg,tak sampai 6 jam dah sampai..

http://eyriqazz.blogspot.com/

nabilah berkata...

naik bas mmg seronok,tp apabila berita kemalagan yg melibtkan bas,rase taKot plk..

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.