Quality Care : Chronic Dialysis Treatment In Malaysia

Leave a Comment
Quality Care : Chronic Dialysis Treatment In Malaysia

The kidneys are two bean-shaped organs that are about the size of our fist. Everyday, the kidneys work hard to filter approximately 180 litres of fluid and in turn produce roughly 1 - 2 litres of urine, composed of waste materials and extra fluid. Kidney is also an organ that produce certain essential hormones such as renin and eruthropoietin.

As the world is evolving, it is a big no thank you to our unhealthy eating habits and lifestyles that subsequently lead to our kidneys falling sick. It is reported, in 2017, there are 40,000 kidney failure cases in Malaysia with the major contributor being the patient with pre-existing Diabetes Mellitus (61%) and Hypertension (18%). Our beloved country is already a "champion" among Asean countries for our highest number of people with obesity problem, if our unhealthy lifestyle continues, according to experts, we may be the country with highest rate of kidney failure due to Diabetes Mellitus in 2030. This is not something that we should be proud of.


What is chronic kidney disease? It is a worldwide health problem which describes the gradual loss of kidney function. When chronic kidney disease reaches an advanced stage, dangerous level of fluid and wastes can build up in our body. Eventually, the kidneys  can no longer give its best performance, resulting in the need to receive dialysis treatment.

This will then lead us to the topic that we are going to discuss, what is dialysis? Dialysis is a treatment that takes over your kidney functions if those organs stop doing their jobs. There are 2 types of dialysis - haemodialysis and peritoneal dialysis. In Malaysia, according to the 22nd Report of the Malaysian Dialysis and Transplant Register, there are 30,000 dialysis patients and in 2015, there are nearly 40,000 Malaysian required regular dialysis with 90% of them undergo haemodialysis treatment.



According to National Renal Registry, there are more than 750 licensed dialysis centre operated in Malaysia. The number is on the increasing trend. Align with the increased in quantity, it should be the same in terms of quality. Patient will definitely have that one question in mind, is it safe for me to go to this dialysis centre? Is it providing the optimum care during my visit? How about the quality of care this centre provided?

This is where the role of Malaysian Society for Quality in Health (MSQH) come into play. MSQH is an internationally recognized accreditation organization that promote and improve safety and quality in healthcare field. In collaboration with Malaysian Society of Nephrology, National Kidney Foundation, and Ministry of Health, the 1st edition of Chronic Dialysis Treatment Standards had officially developed in the year 2013. After 4 years of implementation, the 1st edition is reviewed and upgraded. The 2nd edition of Chronic Dialysis Treatment Standards will be officially implemented in July 2017. 


The Chronic Dialysis Treatment Standards is applicable to all dialysis facilities and services whether in public setting, private and as well as facilities that run by Non Governmental Organizations (NGOs). Currently, there are 6 dialysis centres in the country that have been awarded with the Chronic Dialysis Treatment Standards certification from MSQH. The purpose of these standards are to ensure safe medical practice, patient safety, and quality service at all dialysis facilities and services. For further information, you may refer to MSQH website : www.msqh.com.my ; or just email to msqh@msqh.com.my ; or you can give a call to 03-26812232.



Baru

Leave a Comment
Assalamualaikum.

Hmm. Rumah baru kita. Selamat datanglah, kalau masih ada lagi yang datang. Haha. Pageview pun makin merundum, gara-gara malas nak update. Banyak sangat kerja nak kena settle sekarang. 2 minggu lagi dah mula site work, dan hospital pertama aku will be KPJ Kajang. My first independent site work will be Tung Shin Hospital, but sama ajalah. Kerja tetap kerja. Can't wait.

Dah nak masuk 2 bulan kerja. Macam-macam jadi, happy moments, shocking moments, sad moments ada sikit, dan macam-macamlah. Honestly, culture shock juga sebenarnya bila masuk environment office, sebab kau akan nampak macam-macam benda. Hahaha. Mampu gelak sajalah hakak ni. Redha! Harapnya aku terus bertabah sebab kerja aku sekarang sebenarnya sangatlah menarik dan best. Cuma aku kena kental tahan semua benda. Semoga Allah permudahkan urusanku ini. Dan juga urusan anda-anda semua.
:)

Nak tidur dah, tapi sebelum tidur nak tanya satu soalan, okay tak rumah baru aku? Hahahaha. Tulis blog tak ada masa manjang, tapi deko rumah semangat aje. Haha. Okaylah, selamat malam ya. Mimpi indah. Assalamualaikum.


P/S: Rindulah.

Ceria

Leave a Comment
KREDIT GAMBAR BLOG JALINAN QASEH
Assalamualaikum.

Selamat malam. Dah nak pukul 10 malam, dah patut masuk tidur dah. Maklumlah, dah tua, badan pun ikut tua, mata apatah lagi. Haha. Cepat benar mengantuknya. Tapi sebelum tidur nak tulis-tulis sikit. Sikit aje. Betul, tak tipu.
=p

Petang tadi hujan sangat lebat di Kuala Lumpur. Dengar cerita ada kawasan yang mengalami banjir kilat. Bila dengar guruh berdentam-dentum pukul 4, lepas itu hujan turun lebat-selebatnya, dah mulalah runsing fikir macam manalah nak balik. Walaupun bawa payung, tapi confirm akan lencun juga. Sebab angin sekali bertiup kan. Dah pernah merasa dah. Haha.

Tapi Alhamdulillah dalam pukul 5 lebih hujan dah mula berhenti. Aku pun siap-siapkan kerja, terus angkut barang, hayun kaki balik rumah. Nak dijadikan cerita yang nak dikongsi, masa on the way nak naik lif, aku terserempak dengan seorang aunty minah saleh. Haha. Kalau dulu-dulu, seriau juga kalau bertembung dengan orang puteh. Apatah lagi naik lif sekali. Tingkat berpuluh-puluh kau. Bukan apa, takut nak borak. Haha.

Tapi kali ini, mulut terasa ringan pula. Lagi-lagi bila tengok aunty minah saleh senyum dekat aku sebab aku tahankan pintu untuk dia tadinya. Haha. Aku tanyalah dia, balik jalan kaki ke. Dia pun berceritalah macam mana dia naik bas dari KLCC nak balik rumah, terpaksa meredah hujannya. Aku pun layankan aje berborak dengan dia. Eh! Tiba-tiba rancak pula berborak. Haha. Sedar-sedar, dah sampai tingkat aunty tu. Dia pun minta diri. Aku pun cakap, "Have a good day." Dia balas, "You too." Haha. Rasa seronok pula.

Satu benda kalau berborak dengan mat saleh, mereka sangat tinggi dengan courtesy. Sopan santun. Dan ceria. Lively. Tiba-tiba rasa macam nak jumpa selalu dengan aunty tu. Duduk borak-borak minum kopi ke kan. Haha. Bertambah ceria hari-hariku. Haha.

Kalau aku yang dulu, mungkin akan tunduk aje. Tak berani bersuara. Tahap confident merundum teruk lepas tamat sekolah. Tak tahu kenapa. Tapi sekarang perlahan-lahan confident bertambah sikit demi sikit. Tak banyak, tapi slow-slow aku bina. Maklumlah kehendak pekerjaan aku memerlukan aku berdepan dengan ramai orang. Jadi, aku kena push diri aku untuk jadi yakin bila berdepan dengan orang. Langkah pertama, menceriakan diri seperti dulu-dulu. Ala, nama pun Cahaya Yang Riang Gembira kan. Haha.

Okaylah, tak sikit rasanya dah ni, macam banyak pula aku tulis. Haha. Till here, nanti sambung lagi. Selamat malam. Assalamualaikum.



Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.