Siapa Orang Johor Meh Sini Meh.. Plus Wild Imagination.. | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Siapa Orang Johor Meh Sini Meh.. Plus Wild Imagination..

30 comments
Assalamualaikum dan selamat malam bloggers sekalian.. Aku kembali lagi untuk kesekian kalinya.. Ingin berkongsi rasa dengan anda pembaca blogku ini.. Penat badan masih belum hilang.. Penat memandu pulang dari Ipoh ke Melaka.. Aku pulang lagi? Ya.. Untuk tidak melepaskan peluang tengok Final AF7 sebenarnya.. Haha..


Dua tiga menjak ini, aku sering bercerita tentang jodoh dan perkahwinan.. Haha.. Mungkin sudah hampir sampai seru aku agaknya.. Heehee.. Baiklah.. Kali ini mengenai apa pula? 2 in 1 entry lagi.. Hehe.. Soal jodoh juga yang aku ingin kongsikan kali ini.. Jangan marah ya..


Aku terpanggil untuk menulis tentang perkahwinan dan negeri setelah membaca coretan dari saudara Blackskin yang bertajuk "Kelantan Kahwin Kelantan" di blognya Heart Of Blackness.. Black menyebut orang-orang tua di Kelantan kalau boleh inginkan anak cucu mereka kahwin dengan insan senegeri.. Selain dari itu tidak boleh.. Hurrmm.. Teori apa yang digunapakai itu ya..


Kebetulan di HOT FM juga ada menyiarkan kisah yang sama.. Seorang lelaki ditolak mentah-mentah proposalnya hanya kerana dia seorang anak jati Negeri Sembilan.. Kata si wanita, adat negeri itu yang mengendahkan hak lelaki tidak digemarinya.. Waduh waduh waduh.. Kenapa begini jadinya..








Pandangan aku pula bagaimana? Aku nak orang Johorlah boleh? Senang nanti nak balik raya tak payah gaduh-gaduh.. Haha.. Wahai lelaki-lelaki Johor.. Siapa yang sudi? Boleh datang ke kaunter untuk isi borang.. Haha.. Sebenarnya aku tidak kisah dari negeri mana pun, bak kata orang kalau dah jodoh.. Iya dak? Yang penting happy.. Life is too short.. So I don't want to be living in regret for whatever I had done.. Whatever decision I make, it's for me and my life and my happiness.. Betul tak?


Mentaliti kenegerian macam ini kita kena buang, bayangkan kalau mentaliti macam ini pun boleh rosakkan satu-satu hubungan, apatah lagi satu-satu masyarakat, bangsa or even negara..


Think positive.. Things happen for reasons.. Smile always.. =)








NEXT ENTRY...


Last night, before I fall into the world of dream.. I had a "wild imagination".. Surprisely.. In my imagination, there are you, you and you.. Readers blog aku yang sudi jadi peneman coretanku, pengulas pada setiap ceritaku.. Heehee..


A prom night actually.. Best kan kalau dapat gatherkan semua bloggers in a prom night.. But no king and queen.. Sebabnya aku dah sapu habis semua title tu okey.. Bak kata Rizz.. Kemaenn sapu habis lagik.. Macam keinginan Sufy juga, aku nak sangat jumpa dengan korang semua.. Tapi entah bilalah kan masa tu akan tiba.. =(






Okeylah kawan-kawan semua, sampai sini sahaja coretan aku untuk hari ini.. Kita jumpa lagi di lain entry.. InsyaAllah.. Sayang semua.. Selamat malam.. Have a pleasant weekend semua.. Assalamualaikum.. =)



30 Comments Here:

Aainaa Khairunnisa berkata...

cam ader yg johor - johor jek ni...
lalallaaaaa.........
larriiikkkkkkkk.....;p

sayalahfaizul berkata...

1stly about kenegerian... hehe... biase la tu. i pun takut nak kawen orang NS... adat pepatih still menakutkan lelaki2...

2ndly about the second posting. awak, fantasi bukan maen,,, huhu... shall we dance? hahaha

Nur Farhana Abdullah berkata...

Aainaa.. Cam ade jek yg johor2? Sape? Apai? Hak hak hak.. Saje je wat tny2 lak.. Apai tu kan abg ngah aainaa.. Mana blh.. Nti mrah abg long dgn kak long.. Kan kak long? Heehee.. =p

Nur Farhana Abdullah berkata...

Pejul.. Amboi.. Anda pn ada mslh knegerian.. Haha.. Hidup kemamang.. Heehee.. Shall we? =)

Aainaa Khairunnisa berkata...

aik? apsal tetiba sebut pasa fairuz ni? rindula tu...kita cakap pasal org lain la...wat² tak tau lak....lallalalaaaa....=)

Nur Farhana Abdullah berkata...

Aainaa.. Windu laa kat abg ngah.. Bila ntah nk blik.. Huuhuu.. Org lain? Huuhuu.. Kita mana ader org lain.. Single dan available.. Aainaa jgn ler brkata bgitu, nti tak jd org nk ngorat kita.. Hak hak hak..

Aainaa Khairunnisa berkata...

hahhaaa...kalo si fairuz baca ni mesti terharu ni...ala org lain la farhana....bukan farhana....kawan² seme...farhana still single n available...sape nak minang di alu² kan...heheee..=p

Amieynna Amin berkata...

farhana..
kite pon nak org johor..
more specific...jb..
bleh x?
hehe..
jom kite bukak kaunter same2..
=p

Nur Farhana Abdullah berkata...

Aainaa.. Bgus2.. Mcm tu la tlg promote kengkawan.. Haha.. =p

Minna.. Blh ke pggl minna.. Heehee.. Wow.. Nk org johor gak? Hehe.. Jom.. Kita bkk kaunter.. Tak pn teknologi dah maju.. Bkk kaunter on9 jek laa.. Haha.. =p

Amieynna Amin berkata...

hana..
leh je panggil pape je..
jom2 bukak kaunter online..
tarikh tutup nye ialah smpaai kite menemui jodoh..
bleh gtu??
=p

Nur Farhana berkata...

Wah.. Tarikh tutup smpi jmp jodoh? Huhu.. Bilalah agaknya tu ya tarikh tutupnya.. Sdang sabar mnunggu nih.. Heehee.. =p

hysMan.. berkata...

aku orang johor...
tetttt!!!!!
lai..lai..lai...
hehe...
tanah tumpah darahku..
:p

Nur Farhana berkata...

Hysman.. Orang johor ke? Ye ke nih? Blh caya ke? Tak macam pun.. Mcm dtg dari bangkok jewk.. Heehee..

Ok2.. Sila bratur di kaunter ya.. Anda pemohon yg ke 10.. Ooppss.. Salah taip.. 10,000.. Hak hak hak..

sayalahfaizul berkata...

wah sowang2... dah bukak kaunter... dah jadi macam pesta buku plak ngan booth melambak2... hiks... idup kemamang

Nur Farhana berkata...

Hamboi3.. Pesta buku plak dia.. Gitulah pejul nih.. =p

edancoba berkata...

lelaki penang boley?!!
hehehee...
sediakn lebey ekk borang tue..
voley lah edan pas2x kat 1 kg!!!!
keh keh keh....
:P

Oit....!!!
asyik citer kawin2 jaa...
awat saerah hang dh nk belaki ka?!!
hang habaq mai sat!!!!
:P

Nur Farhana berkata...

Edan.. Lelaki penang? Hang kena sediakan bnyk emas penang laa.. Pastu boria satu pasukan.. Hak hak hak.. Blh jaa.. Bkn kata satu kmpg, satu penang pn blh bg kat hang.. Haha.. Mst laa.. Nk smpi seru da ni.. Tggl nk mnikah ja hang tau dak.. Haha.. =p

pauhputik berkata...

hohoho cam2 lak ek... tp senang le kahwin senegri nie, nanti balik kg nak raya x susah....... amboi balik jauh nak tgk AF je?????? dahsyat2x

Nur Farhana berkata...

Matju.. Tau takpa.. Snang nk balik rayaa.. Haha.. Bkn takat tgk AF je.. Nk blik mkn msakan mak.. Hehe.. Tapi AF final mlm ni x mnyengat langsung.. Huuhuu.. =p

Ajwin Ajeera berkata...

hi cik farhana~
kamu pun comel..:)
salam kenal ye..
xD

Nur Farhana berkata...

Ajwin.. Heehee.. Timaseh.. Thanx sbb sudi dtg ke dunia hijau-hijau saya nih.. Hee.. =)

Ajwin Ajeera berkata...

haha
nk segan apenye.
ni msti blushing2 lg comel ni.
xD

ubey berkata...

huk2. tp siyes. masalah kenegerian ni jd stigma masyarakat. x abes2 jd bahan ftnah

Nur Farhana berkata...

Ajwin.. Mana tau nih.. Mmg pn.. Hak hak hak.. =p

Ubey.. Btol2.. Tak tau laa smpi bila camni kan.. Hurrmm..

Fadhlah berkata...

sebnarnya klu kawin senegri nie senang jer alasan dia..nak balik raya senang..ader kenduri kendara senang.dan..bla..bla..bla..jgn ckp kelantan jerk..kedah ngan nogori pun rasanyer samer jerk...sama gak ngan anak mami tu...about org kelantan pulak..depa tu bahsanyer lain..susah la sket nak masuk ngan group2 org lain..so,drpada diorang susah2 nak bergaul..baik kawin ngan org senegri...(i'm Blur)

Nur Farhana berkata...

Fadhlah.. Okeyh.. Mari kita carik org senegeri.. Heehee.. =)

DilOt berkata...

johor tanah tumpah darahku..yey...
jb rock!!!ngeee~~~

Nur Farhana berkata...

Dilot.. Yeay.. Hidup JB.. Hak hak hak..

Eazy Izzuddin berkata...

oh prom night..
ku terlepas waktu di highschool...
huhu

Nur Farhana berkata...

Eazy.. Kalo blogger prom night jgn trlepas lak.. Heehee.. =p

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.