11 Mei 2010

Lama tak update.. Betul tak? Jadi hari ini bagi extra service.. Ekeke.. Sekarang musim makan satu hari sekali.. Musim dera perut.. Tak juga kira mendera sebab memang selera nak makan pun tak ada.. Haish.. Menu hari ini, nasi ganja.. Pasti semua pernah dengar nasi ganja.. Betul tak? Ada orang kata, nasi ganja dan nasi kandar sama saja.. Yang itu aku tak berapa pasti.. Tapi di Ipoh, kalau datang, wajib pekena nasi ganja.. Weng weng.. Ahaks..




Walaupun nama nasi ganja, tapi tiada ganja.. Selamat untuk dimakan.. Hehe.. Budak lelaki batch aku suka bertandang ke kedai nasi ganja.. Kata depa, addicted.. Sedap tak terkata.. Aku tak adalah selalu makan tapi bolehlah.. Memang sedap pun.. Ngee..



Kebiasaannya, makanan mamak pasti diletak bunga cengkih (clove), bunga lawang, kulit kayu manis (cinnamon) dan macam-macam lagi.. Dan kebiasaannya lagi, makan makanan seperti nasi ganja ini, anda akan rasa mengantuk, high, di awangan dan seangkatan dengannya.. Weng weng.. Haha.. Kebiasannya lagi dan lagi, lepas makan nasi ganja aku memang tumbang atas tilam.. Mata macam kena sapu gam.. Hoho..




Semasa aku posting Anaesthesiology a.k.a Bius, doktor pernah sebut yang bunga cengkih ada unsur pelega kesakitan dan unsur bius sedikit.. *bukan dibius chenta ya* Mungkinkah agaknya sebab itu lepas makan kita rasa mengantuk? Oh ya.. Orang tua-tua juga selalu gunakan bunga cengkih untuk tujuan melegakan sakit gigi.. Pernah dengar?


Belajar Sains tetap belajar, tapi bahagian masakan pun kena cekap.. Ngee.. Okey semua.. Tata titi tutu.. Assalamualaikum..



FOOT NOTE: Dah jadi surirumah nanti tak boleh selalu masak guna bunga cengkih.. Muahaha.. *gelak innocent*

21 Comments Here

you know, after my lunch, i always feel sleepy.. eating can make ppl sleepy i think.. =/

REPLY

well, i feel energetic.. hehehe

REPLY

xmakan nasi ganka pon ngantuk gak..
da memang daku kaki tido..
hehehe..

REPLY

ahaha.... ade makna letak bunga cengkih disitu..

nk bg selalu 'tidur' ke??
hikhik~
:p

REPLY

orang kata makan nasi cepat nagntuk nih sebab badan kurang air..

REPLY

memang mengantuk pun kalo makan nasi..lagi2 kalo mkn tgh hari...

REPLY

a ah lah dr.. bukan pasal cengkih pun.. bila dah kenyang jer mesti ngantuk.. macam ular sawa..

tetiba jer ular sawa yang salah.. :)

REPLY

owh..
bukan auta la nieyh..
ckp brdasarkan fakta!
BAGUS!!!!
hehehe...

REPLY

nasi kandar gile tinggi kolestrol.. ohoooo!

REPLY

nasi kandar gile tinggi kolestrol.. ohoooo!

REPLY

hohoooo
bunga cengkih ek
ermmm
heheee

REPLY

salam DR.farhana, lepas makan nasi ni kalau kena tahan dengan ADDK lepas tak....makanan ni diorang letak sejenis rempah yg dinamakan Kas-kas mcm biji sawi tk silap aku

REPLY

ada apa ngan bunga cengkih?..


ko tadak selera. aku lak berselera terlebih2 sejak bulan 5 nih...tahan nafsu je. kalau tak mau rasa nak makan 2 pinggan sekali ngadap. haishh

REPLY

ahha.
makan roti je.
eh eh ade ke roti perisa bunga cengkih?
wakakaka.
*buat buat jadi omputeh

REPLY

:: Ken ::
Lots of people said dat as well.. Haha..

:: Zoro ::
Wow.. Bagus.. Hik hik..

:: Minna ::
Hik hik.. Ku pon.. Lalala..

:: Lin ::
Wow.. Pndai adik tangkap.. Ahaks.. ;p

:: Afra ::
Oh.. Yeke.. Thanx untuk info tu..

:: Iena ::
Sis.. Haha.. Betul sangat kot.. Perut knyang suke hati org kate..

:: Cikgu Isza ::
Hik hik.. Kesian pula ular..

:: Umar ::
Akak mane reti auta2 dik.. Haha..

:: Ain ::
Ooppsss.. Ye tak ye kan.. Huhu..

:: Joe ::
Yup2..

:: Hang Nadim ::
Ouh.. Yeke.. Baru tau ni.. Hmmmm.. Penah dengar gak nama tu..

:: Sarah ::
Hahaha.. Bgus persoalan ko.. Ahaks.. Makan jek slagi blh makan babe.. :)

:: Zami ::
Yeah.. Dh mcm omputeh k u ni.. Haha..

REPLY

nati aku balek jum kte g mkn same2 jum??huhu

REPLY

nie yg buat nak lari ke ipoh jap nie hhuhuuhuhu

REPLY

sedap sgt ke nasi tu..blik kg nanti nak try la..

REPLY

zella kalau mkn ape2 pn yg menyebabkan perut kenyang mmg ngantuk heheheh

REPLY

nasi ganja??1st time dengar..ehehe..nnt nak try la..tapi takot ketagih pulak..ahaha..

REPLY

if mkn lebih memang kaan mengantuk disebabkan proses pencernaan perlukan bnyk tenaga. so thats y la ngantuk. hehe

REPLY

Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates & MyBloggerThemes