Makan Nasi Boleh Sebabkan Mengantuk? | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Makan Nasi Boleh Sebabkan Mengantuk?

21 comments
Lama tak update.. Betul tak? Jadi hari ini bagi extra service.. Ekeke.. Sekarang musim makan satu hari sekali.. Musim dera perut.. Tak juga kira mendera sebab memang selera nak makan pun tak ada.. Haish.. Menu hari ini, nasi ganja.. Pasti semua pernah dengar nasi ganja.. Betul tak? Ada orang kata, nasi ganja dan nasi kandar sama saja.. Yang itu aku tak berapa pasti.. Tapi di Ipoh, kalau datang, wajib pekena nasi ganja.. Weng weng.. Ahaks..




Walaupun nama nasi ganja, tapi tiada ganja.. Selamat untuk dimakan.. Hehe.. Budak lelaki batch aku suka bertandang ke kedai nasi ganja.. Kata depa, addicted.. Sedap tak terkata.. Aku tak adalah selalu makan tapi bolehlah.. Memang sedap pun.. Ngee..



Kebiasaannya, makanan mamak pasti diletak bunga cengkih (clove), bunga lawang, kulit kayu manis (cinnamon) dan macam-macam lagi.. Dan kebiasaannya lagi, makan makanan seperti nasi ganja ini, anda akan rasa mengantuk, high, di awangan dan seangkatan dengannya.. Weng weng.. Haha.. Kebiasannya lagi dan lagi, lepas makan nasi ganja aku memang tumbang atas tilam.. Mata macam kena sapu gam.. Hoho..




Semasa aku posting Anaesthesiology a.k.a Bius, doktor pernah sebut yang bunga cengkih ada unsur pelega kesakitan dan unsur bius sedikit.. *bukan dibius chenta ya* Mungkinkah agaknya sebab itu lepas makan kita rasa mengantuk? Oh ya.. Orang tua-tua juga selalu gunakan bunga cengkih untuk tujuan melegakan sakit gigi.. Pernah dengar?


Belajar Sains tetap belajar, tapi bahagian masakan pun kena cekap.. Ngee.. Okey semua.. Tata titi tutu.. Assalamualaikum..



FOOT NOTE: Dah jadi surirumah nanti tak boleh selalu masak guna bunga cengkih.. Muahaha.. *gelak innocent*

21 Comments Here:

kenwooi berkata...

you know, after my lunch, i always feel sleepy.. eating can make ppl sleepy i think.. =/

Roronoa Zoro berkata...

well, i feel energetic.. hehehe

Amieynna Amin berkata...

xmakan nasi ganka pon ngantuk gak..
da memang daku kaki tido..
hehehe..

rhapsody LiN berkata...

ahaha.... ade makna letak bunga cengkih disitu..

nk bg selalu 'tidur' ke??
hikhik~
:p

afra berkata...

orang kata makan nasi cepat nagntuk nih sebab badan kurang air..

::ienafazlyna:: berkata...

memang mengantuk pun kalo makan nasi..lagi2 kalo mkn tgh hari...

cikgu isza berkata...

a ah lah dr.. bukan pasal cengkih pun.. bila dah kenyang jer mesti ngantuk.. macam ular sawa..

tetiba jer ular sawa yang salah.. :)

Jantan Keparat berkata...

owh..
bukan auta la nieyh..
ckp brdasarkan fakta!
BAGUS!!!!
hehehe...

Nur -al- Ain berkata...

nasi kandar gile tinggi kolestrol.. ohoooo!

Nur -al- Ain berkata...

nasi kandar gile tinggi kolestrol.. ohoooo!

joegrimjow berkata...

hohoooo
bunga cengkih ek
ermmm
heheee

hang nadim berkata...

salam DR.farhana, lepas makan nasi ni kalau kena tahan dengan ADDK lepas tak....makanan ni diorang letak sejenis rempah yg dinamakan Kas-kas mcm biji sawi tk silap aku

nursarah berkata...

ada apa ngan bunga cengkih?..


ko tadak selera. aku lak berselera terlebih2 sejak bulan 5 nih...tahan nafsu je. kalau tak mau rasa nak makan 2 pinggan sekali ngadap. haishh

Hizami Rahim berkata...

ahha.
makan roti je.
eh eh ade ke roti perisa bunga cengkih?
wakakaka.
*buat buat jadi omputeh

FarhanaDr berkata...

:: Ken ::
Lots of people said dat as well.. Haha..

:: Zoro ::
Wow.. Bagus.. Hik hik..

:: Minna ::
Hik hik.. Ku pon.. Lalala..

:: Lin ::
Wow.. Pndai adik tangkap.. Ahaks.. ;p

:: Afra ::
Oh.. Yeke.. Thanx untuk info tu..

:: Iena ::
Sis.. Haha.. Betul sangat kot.. Perut knyang suke hati org kate..

:: Cikgu Isza ::
Hik hik.. Kesian pula ular..

:: Umar ::
Akak mane reti auta2 dik.. Haha..

:: Ain ::
Ooppsss.. Ye tak ye kan.. Huhu..

:: Joe ::
Yup2..

:: Hang Nadim ::
Ouh.. Yeke.. Baru tau ni.. Hmmmm.. Penah dengar gak nama tu..

:: Sarah ::
Hahaha.. Bgus persoalan ko.. Ahaks.. Makan jek slagi blh makan babe.. :)

:: Zami ::
Yeah.. Dh mcm omputeh k u ni.. Haha..

chokio_nia berkata...

nati aku balek jum kte g mkn same2 jum??huhu

Boneka Tak Sakit Self-ProClaim CasaNova berkata...

nie yg buat nak lari ke ipoh jap nie hhuhuuhuhu

Nazz@Purple berkata...

sedap sgt ke nasi tu..blik kg nanti nak try la..

zella y berkata...

zella kalau mkn ape2 pn yg menyebabkan perut kenyang mmg ngantuk heheheh

♥CIK SHA♥ berkata...

nasi ganja??1st time dengar..ehehe..nnt nak try la..tapi takot ketagih pulak..ahaha..

Kyuubi_85 berkata...

if mkn lebih memang kaan mengantuk disebabkan proses pencernaan perlukan bnyk tenaga. so thats y la ngantuk. hehe

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.