23 Mei 2010

Baiklah.. Fine.. Sungguh tak disangka aku akan cemburu juga akhirnya.. Hoho.. Tidak kisahlah apa pun kami, sahabat, teman tapi mesra, best friends forever atau kekasih awal dan akhir, faktanya aku telah cemburu.. Noktah.. Aku tak suka cemburu.. Tapi kata Kak Lizi, harus bersyukur bila ada rasa cemburu.. Cemburu, selalunya dikaitkan dengan perempuan.. Lelaki yang kuat cemburu, susah mahu jumpa.. Sebab apa ya? Cemburu tanda sayang, tak cemburu makanya tak sayang ke?





Mengikut kajian secara rambang, wanita yang menyayangi seseorang akan sentiasa memerhatikan gerak geri orang yang disayanginya.. Ooppss.. Itu bukan skodeng mahupun stalking.. Itu adalah satu bentuk kasih sayang yakni ambil berat tentang apa yang berlaku di sekeliling insan yang disayanginya.. Betul ke tak betul apa kata aku wahai wanita sekalian? Aku yakin, boleh dikatakan 80% dari wanita yang berkekasih akan selalu skodeng Facebook, blog, mahupun SMS atau sebagainya untuk ambil tahu "keadaan" sang kekasih hati..


Tengok saja status sang kekasih, "Beratnya kepala, macam-macam masalah.." Terus angkat telefon call, "Baby sayang, awak okey?" Bila sang kekasih wrote something one someone's wall.. Usha kejaplah.. Saja nak kenal kawan-kawan sang kekasih.. Sang kekasih tulis, "Lama tak jumpa you arr, rindu gak.. Bila nak hang out?" Haih.. Mulalah lepas itu muncung sedepa, merajuk tak ingat dunia.. Buka blog sang kekasih hati, dia story perihal awek cun yang baru masuk kerja, duduk meja sebelah-sebelah, rasa macam mahu mengorat.. Hoho.. Dah sudah.. Angin lagi satu badan.. Cemburu.. Cemburu.. Cemburu..





Well well well.. Tahniah kepada aku kerana telah join the club.. Aku cemburu bila tengok dia sikit pun tak cemburu.. But.. Aku lebih-lebih cemburu.. Maaf.. Anda telah saya perhatikan.. Ouch.. Serious hati saya rasa macam kena toreh chainsaw melihat kemesraan anda dengan dia, dia dan dia.. Malah juga ahli keluarga dia.. Ouh.. Dahsyat cemburuku.. Aku benci bila aku cemburu.. Lama dah luka-luka ini saya simpan.. Masa inilah saya akan menyalahkan diri, memarahi diri dengan mengatakan pada diri, tolong sedar diri..


Hey Farhana.. Apa pula hak kau untuk rasa cemburu.. Betul tak? Bila lihat anda gembira dengan yang lain-lain, makanya saya buat kesimpulan, saya harus sedar diri.. Dush dush.. Tapi still.. Entah kenapa bila tiap kali saya kata saya malas mahu ambil tahu lagi pasal anda, tetap juga bila anda sedih saya pun bertanya, anda okey ke? Ohh.. Dah terbiasa mengambil berat perihal seseorang, sampaikan dah jadi satu tabiat.. Dan sudah tentu pastinya anda takkan tahu betapa cemburunya saya.. Anda tak boleh tahu saya cemburu!!! Sebab cemburu tanda sayang.. Ego saya halang saya untuk awak tahu saya sayangkan awak.. Cet.. Buruk perangai saya..




Benarlah persoalan tentang kenapa orang yang paling kita sayang selalu sangat-sangat sakitkan hati kita.. Haha.. Penyelesaiannya aku tak tahu nak buat apa.. Bimbang juga aku tak mampu mengawal takat cemburu dan berkemungkinan aku tersakitkan hatinya.. Hoho.. Kira kes cemburu ini samalah dengan sakit hati.. Jadinya, simpan dan telan sajalah.. Hey.. Tahu tak kenapa aku jenis suka simpan dan telan? Sebab dia pernah kata pada aku dulu.. Sampai sekarang melekat dalam kepala aku..


"Selagi hati daya menahan, selagi itu mulut tetap terkunci..
Biar pedih hati menanggung, asal bahagia datang akhirnya.."


Kesimpulannya.. Aku rasa macam nak kunci saja mulut.. Mahu jadi Farhana dalam lagu Jinbara.. Farhana oh Farhana.. Kau biarkan ku terseksa, menagih cintamu yang rahsia, memberi makna segalanya.. Ekeke.. Gedik sikit.. Lalala.. Okey semua, esok Isnin.. Selamat bekerja.. Buat yang bercuti, tidurlah sampai pening kepala ya.. Ngee.. Assalamualaikum..

26 Comments Here

kalau cemburu dengan kebahagiaan orang ..tu namanya senyum keji.boleh camtu?huhu.

melainkanlah kalau ada hubungan apa2.iye dok.

pada pemerhatian aku...cemburu keji lagi byk dari cemburu kasih syg,,pandai2lah mengawalnya.

Latest Entri : Peristiwa Subuh

REPLY

hana... cemburu jugak boleh makan diri.

kekadang kalau terus terang dgn org tuh.. yg kita sdg cemburu..... membawa kelegaan pada kita.

cuba lah.. ehehehe.. it works

REPLY

aku bukan jenis cemburu dengki, aku cemburu tu mmg ada, tapi yg positif punya la kan. yg negatif ni jangan dilayan. nnti bernanah susah. huhu

REPLY

eh jgn la cemburu2..huhu...

REPLY

cemburu juga biar bertempat.. dan letakkan ia di tempat yang betul ;)

REPLY

Apa ni doktor cinta boleh cemburu pula. Well kita semua manusia.

"Ego saya halang saya untuk awak tahu saya sayangkan awak.. Cet.. Buruk perangai saya.."

Buang ego dan bagitahu dia. Cuma jangan pula buat riak muncung sedepa. Nanti gaduh.

REPLY

erkkk..part yg FB tu terkena btg idong ku..kui3..tu tandanye amik berat..muahaha..

cemburu boleh..tapi biar bertempat..seeloknye luahkan..baru lega rasa jiwa raga..hik3..

semoga doc fana temui bahagia yang ditunggu itu..amin..

REPLY

sgt faham perasaan seperti itu..rase cam tersedak..mcm hati dibaling dgn batu bertubi2..letih dgn perasaan cemburu..cuba nak menafikan..tp xmampu..

REPLY

hari tu aku cemburu dan membenci melihat seseorang bahagia..
aku rasa hampeh sgt! :)

aku baik! dan berhati mulia.. aku baik dan berhati mulia :)

REPLY

suke suke entri cemburu!hehe

tp perlulah cemburu yang relevan dengan keadaan

jangan cemburu buta
untuk lebih baik
rujuk maksud cemburu dalam islam

lebih afdal kalau cemburu pun ;)

REPLY

doktor pakar cinta.
cemburu itu tanda sayang.
tapi jangan terlebih.
takut jadi lain pulak.
;)
cemburu cemburu manja sudah.

REPLY

>>___<<


hahahahha
cemburu??
wa cemburu bila dia tenang
tapi wa x tenang! sioot!


cemburu itu nikmat
jom layan!!! wakakakakka

REPLY

cemburu tandanya syg...
cemburu tandanya concern..

welcome to d club..
hehehe

REPLY

xbaik terlampau cemburu tau.. relax sudah.. berbincang..

adat la perempuan cemburu nie.. hahaha.. tapi jgn terlampau mengongkong udah la.. pendapat saya sebagai lelaki, mmg benci bila pompuan mgongkong lelaki..

cara yg boleh diterima adalah berterus terang jer.. simple kan?
ego laki lagi tinggi dari pompuan tau? mengalah adalah baik..

hope that can help u.. =)

p/s: aku bukan doktor cinta, kalo x setuju, jgn ikut.. =P

REPLY

laki pn cmburu jgk tau..tp dowg pndai cover je..knon macho la tuhh..hehe

REPLY

jangan cemburu sangat
kelak memakan diri...erk888

REPLY

hehe.. comel lah.. ;p

lin susah nak rasa cemburu. but once si dia dah buatkan lin ragu2 or suspect something that is not right so, susah lah. lin akan cemburu n mula hilang kepercayaan..

REPLY

kawe laki jenis kuat cemburu cik DR

tapi kawe gewe kawe cemburu kawe, kawe maroh, sebab kawe suko bebas, tapi gewe kawe, kawe keno kongkong tkut lari :p

adil x???

REPLY

eh mcm tkena btg idung dan jari2 sy yg suke skodeng fb si dia..nk wat camna..diri sendiri pon x fhm knp jd mcm ni..mcm kegiatan seharian plak dok skodeng2 ni..

"Ego saya halang saya untuk awak tahu saya sayangkan awak.. Cet.. Buruk perangai saya.."

-yup, agreed. sbb laki ni egonye tinggi. x gune pon tunjuk kasih syg kdg2. tensen je. haha

REPLY

"Selagi hati daya menahan, selagi itu mulut tetap terkunci..
Biar pedih hati menanggung, asal bahagia datang akhirnya.."

REPLY

sayang x semestinyer bersateww, ehehe

REPLY

oo...da ade pakwe rupenye dr cinta kite ni..huhu..lame x dtg sini..busy..sori..hukhuk..
so sape yg dalam hati tu..tamaw tunjuk gambar ke

REPLY

Hehehe.. cemburu kerana sudah ada persaingan ke? :D

REPLY

Saya sangat cemburu... sekian terima kasih

REPLY

ahlemak ai..ptt la..akira suda terjangkit la penyakit ini ngan farhana..hehe..tol tuh..entry di atas ini...statusnya:definitely agreed..keke..

p/s: plg cemburu pd org yang senang dpt keje gomen..aci takk??

REPLY

saya nak link lah post awak ni Ana. Saya lagi keji saya rasa sbb kalau saya jeles, saya wat cool je. dalam hatiii heeeee bernanah! tp kejap je.haha.but if its happen for many times , hah, adalah yg nak kne balas dgn bnda yg sama!kasi rasa sekkett.lol

REPLY

Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates & MyBloggerThemes