5 Jun 2010

Ya.. Sekali lagi hati tisu ini merasa sebak.. Cuit sikit terus sebak.. Hoho.. Baru kena cuit dengan entry dah sebak.. Aiseyyy..





Sebelum pulang ke Ipoh tempoh hari, duduk berkumpul bersama abah emak.. Macam-macam nasihat yang mak abah turunkan.. Satu yang asyik mak abah ulang dan ulang dan ulang lagi..


"Ingat satu saja.. Hati manusia susah nak dijangka, boleh berubah macam itu saja.."


Sampai ke saat ini, setiap kali telefon bertanya khabar, itu yang mak akan pesan.. Mak kata kerana apa yang "seseorang itu" pernah buat dulu, mak abah sedikit sebanyak terkesan dalam hati.. Tak aku sangka, mak abah juga terguris hati melihat aku terluka satu waktu dulu.. Fobia kata orang.. Kawanku kata mungkin sebab aku anak perempuan sulung.. Hmm.. Tapi bagi aku, yang lepas biarkanlah ianya lepas..


Entry Abang Ngah, People+Heart=CHANGE membikin hati rasa sebak.. Tertulis dalamnya, hati adalah objek yang paling sukar difahami.. Berserta dengan ayat ini benar-benar buat kita fikir sedalamnya..


"Sekeras mana kita berjanji, kalau dah hati nak berubah.. Ikatlah pakai besi terkeras sekali, ia tetap akan terbelah.."







Entahlah.. Bagi aku, kita tak ada hak untuk meragui hati orang, tak ada hak untuk halang hati seseorang untuk terima atau tolak.. Priority, hati sendiri.. Jaga dulu hati sendiri, yakinkan hati sendiri, jangan ragu-ragu dengan hati sendiri.. Paling tidak kalau terjadinya sesuatu, kita dah well-trained hati kita.. Ye tak? Huhu.. Aku tujukan lagu Menjaga Hati dari Yovie Nuno untuk semua.. Take care.. Assalamualaikum..



FOOT NOTE: Suka pesanan dari seorang insan, "Cinta perlukan pengorbanan.. Jarak bukan ukuran.. Yang penting niat dari hati sendiri.. Yang akan memandu seseorang samada kekal terus dengan rasa cinta itu atau sebaliknya.." =)

17 Comments Here

suke tengok gmba yang 2nd tuh..

REPLY

manusia mmg boleh berubah...sebab tu kita kena jge ati kita... k.. sbr lah dalam menempuhi dugaan hidup nie... =)

REPLY

hurm.
cik farhana.
tu la.
manusia cepat berubah.
susah nak jangka.
;0

REPLY

hohoho manusia memang senang berubah lebih2 lelaki!

tapi aku nak tetap kan diri aku as a man who could'nt move!
:P

rasa mcm bodoh! pulak bepegangan pada benda lama yg xmungkin! ceh!

REPLY

yes. believe in your heart then baru boleh percaya pada hati laen..


sy sayang kamu. xmo sedih2 ye :)

REPLY

Sekeras mana kita berjanji, kalau dah hati nak berubah..Ikatlah pakai besi terkeras sekali, ia tetap akan terbelah

suka quote ni.nk pinjam ae..


apaapa pun memang kita dahulukan hati kita.sebab hanya kita yang tahu apa yang kita mahu apa yang kita selesa.kalau asik emnjaga hati orang sampai hati terguris merobek,tak ubah seperti mencederakan diri bukan?


=)

REPLY

jgn la sedih farhana..
setiap dugaan pasti ada hikmahnya..

REPLY

betul tu..ibu bapa lah paling terkesan kalau ade ape2 yg menimpa anak mereka..

manusia akan berubah bile hati mereka turut berubah..sebab tu penting menjaga hati..kalau hati terpelihara..insyaAllah..diri pun turut terpelihara..

REPLY

manusia umpama pantai,sekali 0mbak dtg menbdai..sekali ia berubah..
Kdang2..manusia sering brkta..
Cnta sy pd awk xkn berubah.
Syg brjanji sy akn sntiasa mcntai awk.
Tp sbnrnya..dia brjnji xakn brubah pd hari dia mgatakn nye..tp dia sndri xthu apa akn jd nanti..
S0,brpada padalah..kdang2,manusia berubah walaupn dia sndri xinginkn dirinya berubah.

REPLY

manusia umpama pantai,sekali 0mbak dtg menbdai..sekali ia berubah..
Kdang2..manusia sering brkta..
Cnta sy pd awk xkn berubah.
Syg brjanji sy akn sntiasa mcntai awk.
Tp sbnrnya..dia brjnji xakn brubah pd hari dia mgatakn nye..tp dia sndri xthu apa akn jd nanti..
S0,brpada padalah..kdang2,manusia berubah walaupn dia sndri xinginkn dirinya berubah.

REPLY

jgn sedey fana.

kami sentiasa ada untuk kamu :)

REPLY

:: Arief::
Ambil dari entry people+heart+change.. Heehee..

:: Zairie ::
Yep.. Jaga hati diri sndiri dulu.. Itu lebih penting.. =)

:: Green ::
Tak sedih daa.. =)

:: Lin ::
Yepsss.. Dat's so true.. Jangan risau, akak tak sedeh pon..

:: Alie ::
Silakan.. Amik dari blog orang juge tu.. Heehee.. Ye betul.. Jaga hati kita.. =)

:: Cik Paro ::
Heehee.. Ku tak sedih pon.. Cume sebak baca entry blogger itu..

:: Cik Sha ::
Peliharalah hati.. Heehee.. Akan ingat itu selalu.. =)

:: Nurul ::
Betul.. Berpada-pada.. Sebab kita takkan tau ape yang jadi.. Itu yang saye belajar.. Berpada-pada.. Dalam segalanya..

:: Lolly ::
No worries babe.. Aku tak sedih pon.. Cume sebak baca entry.. Heehee.. Ku tahu kamu semua ada di sisi.. Terima kaseh.. =)

REPLY

Hati manusia akan berubah ke?

REPLY

betul tu hana...hati manusia susah nak jangka...dan banyak sebab ianya berubah..susah nak tafsir....

REPLY

sabar je la... setiap yg berlaku ada hikmahnya.. huhu~

REPLY

wow!! baca entry ni buat gua risau. tapi gua setuju.
apapun kita manusia hanya perlu berusaha dan berdoa. Dia yang menentukan segalanya.

REPLY

Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates & MyBloggerThemes