Perkara - Perkara Sweet Yang Kita Damba (Edisi Jiwang Gegadis) | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Perkara - Perkara Sweet Yang Kita Damba (Edisi Jiwang Gegadis)

20 comments
Assalamualaikum dan salam malam Ahad buat semua.. Buat apa saja di malam-malam begini? Aku seperti biasa, berbaring dan berangan sambil mendengar lagu Korea.. Itulah kerja jika malas membelek buku.. Entah apa-apa kan? =p

Gegadis memang begitulah layaknya, lagaknya dan kepalanya.. Mana nak sama dengan lelaki.. Gegadis banyaknya suka pada kejiwangan, kelembutan, kemanisan, keromantisan dan apa jua yang seangkatan dengannya.. Tak percaya cuba try test menjiwang dengan gegadis, tak cair tak tahulah.. Ataupun tak cair, memang taktik anda bermasalahlah tu.. Cuba lagi di lain masa.. Ekeke.. =p



Sebagai seorang gegadis, aku, kamu, kita semua pasti tak lari dari keinginan dan kemahuan, dambaan gegadis pada perkara-perkara yang sweet dan manis-manis untuk berlaku dalam hidup.. Kadang yang tersayang sibuk memanjang, jarang ada masa langsung untuk gegadis.. Tak salah kan sekali dalam sekala, luangkan masa buat sikit-sikit perkara-perkara yang manis, sweet dan comel-comel.. Gegadis tak sesusah dan sekompleks mana sebab hati mereka memang lembut pada dasarnya.. Percayalah!! Apa cara yang boleh digunapakai yang nampak macam ala-ala sweet, bergaya dan comel loteh gitu???

1) Surat cinta.. Love letter.. Kata-kata bawa sejuta makna.. Picture as well says thousands and millions of words.. Tulis apa saja, lakar sesuka kita, asal datang ikhlas dari hati kita, even simple word "SORRY!! SAYA TER-RINDU DEKAT AWAK!!" pun boleh jadi sweet..

2) Balik dari kerja, pergi kedai beli marker beli manila kad.. Tulis besar-besar.. "WALAUPUN SAYA DAH TAK INGAT BILA MASANYA SAYA MULA JATUH CINTA DEKAT AWAK, TAPI SAYA NAK AWAK TAHU, HARI-HARI SAYA JATUH CINTA PADA AWAK.." Duduk depan rumah dia sampailah dia pandang keluar melalui tingkap.. Kalau dia duduk flat tingkat 20, tak reti-reti naik lif picit butang 20..



3) Kalau ada blog ke tumblr ke, lagi bagus.. Tulislah.. "AKU PENULIS BLOG.. KAMU IBARAT TEMPLATE YANG MENGHIASI BLOG PICISANKU INI.. TANPAMU, HILANGLAH SERI.." Lepas tu.. Share link dekat Facebook gegadis itulah.. Apa lagi.. Jangan lupa, Tweet sekali dua kali.. Jangan berkira berapa kali, makna dan rasa yang nak diberi, itu yang nilainya tak terperi.. =p

Ewah-ewah.. 3 tak cukup ke? Nak lagi???

4) Susah sangat angkat telefon, SMS/CALL saja.. Tahukah anda gegadis dan SMS/CALL perkaitan dia satu dua tiga macam yang pelik sikit.. Anda boleh tengok drama Korea Secret Garden Episod 2, di mana gegadis itu resah tak duduk diam atas katil bergolek kiri dan kanan.. Menantikan SMS tak kunjung tiba.. Keh keh keh.. Write new message dan taiplah.. "APA PASAL SAYA ASYIK DOK TERHENGAT KAT AWAK NI.. PELIK BEBENO HAIH.."



5) Ambil gitar ke, recorder ke, harmonika ke, saksofon ke, flute ke, drum ke, apa-apa sajalah.. Yang mainan kanak-kanak pun boleh.. Tiru macam Yuna.. Angkut depan gegadis dan main.. Takkan main saja abang oii.. Nyanyilah sikit.. Suara tak sedap tak ada hal.. Paling koman hujan turun lebat sejam dua lepas tu berhenti.. Heh.. Pilih lagu sesweet mungkin.. Lagu tiga kupang ke, nenek si bongkok tiga ke, tak ada dalam list okey.. Cuba telek lagu ini..

CAN I LOVE YOU

The door is opening, you come in
I knew at first sight that you were mine
Your face that shone as you came toward me
Is so beautiful it can make me blind

I don't know why but it's not strange
But my heart is fluttering
You took all of my heart

I want to tell you carefully
I want to be brave
Can I love you from today?
It's the first time
I don't want to lose this obvious feeling
I think love is going to come
I'll give you only good things

I don't know why but it's not strange
But my heart is fluttering
You took all of my heart

I endured a lot of goodbyes and a lot of tears
So it's a little late, but I think I finally met you
Can I love this person that's sitting in front of me?
I'll confess to you with my pounding heart

Can I love you?

Haaaa.. Apa cerita? Cair tak cair? Ke aku seorang saja yang cair di sini? Muahaha.. Cukuplah 5.. Aku bukan relationship consultant.. Hehe.. Apa pun, ingatlah, hati gegadis memang lembut dan cepat tersentuh, suka yang sweet-sweet belaka.. Tapi hati gegadis pun cepat terluka.. So, pandai-pandailah korang ya.. Jangan nakal-nakal.. Babab kang.. =p

Okey.. Till here.. Assalamualaikum..




FOOT NOTE: Lagi gempak, ajak gegadis pergi Tesco, beli tepung.. Anda pecahkanlah beg plastik tepung tersebut.. Bila gegadis angkat lalu tertaburlah tepung merata-rata.. Malu sikit jek laa ponnn.. Tapi nak dibandingkan dengan bunyi "KETING!!!!" "Sudikah awak jadi tukang manja, tukang belai saya seumur hidup?" Jeng jeng jeng.. *dekat shopping complex tu weh.. bersaksikan ramai manusia.. sweeeeeeettttttt..*

20 Comments Here:

..hizamirahim.. berkata...

wah.
nanti zami tulis surat cinta utk doktor ye ?
haha.
dun take it siriyes.
XB

Privacy_Resident berkata...

susahnyaaaaaaaaaa! hahaha.

saya tak romantik n rasanya memang susah semua ni! haha

fiDooo berkata...

ni style korean punyer drama cinta, hihih.

farhana berkata...

OMG...OMG...OMG
so sweet la this entry =)
Tapi kan, kalau lagu 3 kupang tu, emmmmmmmmm km gelak guling2 la jawabnya =P

cikgu isza berkata...

ooo.. akak dah jadi mak gegadis.. ;)

Adziim berkata...

OMG....Pengaruh korea belaka ni.

FarhanaDr berkata...

@..hizamirahim.. Hahahahaha.. Kalau zami tak reti nanti saye ajarkan ye.. :p

FarhanaDr berkata...

@Privacy_Resident Adehhhh.. Susah ke? Ni laa terpaling senang.. Takde kos pon.. :p

FarhanaDr berkata...

@fiDooo Hahaha.. Yeke? Ni saye dah kacuk dengan hindustan sket camput dengan melayu punye ciri2 sket.. So, takde laa korea sangat.. Ekeke.. :p

FarhanaDr berkata...

@farhana Hahahahaha.. Hati2 berguling ye cik fana.. :p

FarhanaDr berkata...

@cikgu isza Kikiki.. Boleh digunapakai jugak ni kak.. Heee..

FarhanaDr berkata...

@Adziim Hahahahaha.. Mane ade belaka adziim.. Sket jek pon.. Dalam 30%.. Selebihnya amik dari unsur lain.. :p

adrinaqamarina berkata...

rina ag impikan dye buat lagu untuk rina, dan separuh dari post dalam blog dye ialah cerita dye jatuh cinta dengan rina.

haha.

how sweet.

tapi kamo? mana kamo? masih tak kunjung tiba

mr.syazwan berkata...

FUUUYOOOO

cik fahana kita ni ROMANtik laa

paling sweet kanda wan tgk no 2

dinda farhana nak mcm tu x??

kanda wan buat ni haaa buat ni

hehe

KID LEARNS TO FLY™ berkata...

masalahnya kalau dia xnak reply sms kite tu cane doc?..

gua dah penasaran banget ni..tgk ni xleh tido..tiap2 malam igt dia jer hahaha..oke 331..

tolong balas yer doc hahaaha

dah la dia tak online hari ni..argh..guwe penasaran banget ni..

*cube menjadi pemuda lambok moga2 ade yg berkenan haha

mie berkata...

best plak layan lagu korea ni..
heheee

SyahmiFikri berkata...

fuyooo..
suwetttt nyer.. lallaaa

Lelaki Ini berkata...

wah
chumel sgt2 akak!!!!

akak asyik jiwg jewk!
bila nak kawen?

♥ manje ♥ berkata...

salam

cair... cair...
itu ler pompuan namanya hehe ~

CERITA LEBAT berkata...

ummpphhh...im start melting..

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.