Wajah Kesayangan Hamba.. | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Wajah Kesayangan Hamba..

29 comments
Assalamualaikum.. Malam-malam Sabtu beginilah keadaanku.. Setibanya hujung minggu moodku pasti akan merundum.. Entah kenapa.. Di kala ini aku berada dalam mood jiwang + sedih + bosan, lappyku sedang memutarkan lagu-lagu jiwang 80an.. Akulah Kekasihmu dari Axl.. Pergghhh.. Aku memang jiwang.. Habis dah lagu.. Next song.. Bidadari pulak, nyanyian Lela.. Heehee.. Seronok melayan perasaan.. Buku sudah aku lupakan, letaknya di mana pun aku tidak ingat.. Haha..


Aku rasa makin hari aku makin kurang menaip entry bukan? Dulu satu hari pasti 3, 4 entry.. Kini, satu hari satu entry pun terkial-kial.. Apakah tandanya itu? Minatku kian pudar? Pembacaku kian kurang minat? Atau aku sedang cuba menjauhkan diri? Hurrmm.. Entahlah.. Waktu ini, apa yang ada dalam hati dan kepala otakku, aku pun tidak tahu.. I'm blur bak kata Cikgu Padhlah.. Dulu mudah saja rasanya aku tersenyum tapi kini hendak senyum pun aku rasa seperti dipaksa-paksa.. Huhu..


Ada yang "menegurku" kenapa dalam entry yang last itu cepat sungguh aku berhenti.. Haha.. Aku pun hairan, selalunya aku akan banyak membebel, tapi sekarang, entahlah.. Ada orang tak suka kot dengar aku membebel.. Siapa orang itu? Angkat kaki.. Hak hak hak..


Ok.. Mari kita mulakan entry baru untuk hari Sabtu.. Sebelum itu.. Update lagu terbaru.. Sekarang lappyku sedang melalak lagu Kumpulan Data, Nyanyian Rindu Buat Kekasih.. Heehee.. New entry.. Here we go..



Minda penuh tanda tanya melihat gambar di atas? Haha.. Entry kali ini tentang WAJAH, PASANGAN & JODOH.. Heehee.. Semalam ada rakan-rakan bloggers aku yang bercerita tentang ini.. Giat Kak Nurul a.k.a Tukang Cerita dengan Hysman berbalas komen pasal isu ini.. Haha.. Aku pun nak join gak.. Jadi, aku tergerak hati nak tulis entry pasal ini.. Ooppss.. Pasal jodoh, pasal kahwin lagi.. Maaf semua.. Tak suka tutup hidung.. Hik hik hik..


Sebenarnya dah ramai sangat kata-kata orang aku dengar, kalau muka pasangan itu seiras, sepesen, serupa, maknanya ada jodohnya.. Berkekalan pula.. Orang katalah bukan aku kata.. Haha.. Sejauh mana kebenarannya.. Wallahualam.. Janganlah pula terlalu taksub ya sampai kalian clash dengan pakwe atau makwe kalian sebab muka tak sama.. Hahahaha..





Dalam entry kali ini.. Aku nak syok sendirilah kejap.. Boleh tak? Alah.. Bukannya sekali-sekala, selalu pun aku syok sendiri.. Hahahaha.. Meh sini datang dekat.. Aku nak bisik.. Takut cakap kuat-kuat tak pasal-pasal aku kene bom mulut.. Haha.. Ramai juga orang kata pada aku.. Kata apa??? Hurrmm.. Nak bagi tahu ke? Tapi nanti kalau kalian jeles camaner? Hahaha..


Dulu masa aku sekolah menengah, ada orang kata mukaku macam Anne Raj, pembaca berita TV3 tu.. Lately ramai orang kata aku ala-ala keturunan Syed, Sharifah.. Wah.. Sharifah Farhana.. Maknanya? Muka ala-ala orang Arab.. Hak hak hak.. Betul ke? Jap jap jap.. Aku tengok cermin.. Alamak.. Betul laa.. Memang macam Arab.. Haha.. So, aku kene kahwin dengan pak Arab la ya? Haha.. Syok sendiri tahap boleh buat orang pengsan dah ni.. Aku rasa maybe sebab kening aku je tu.. Huhu.. Tapi yang kata aku macam Siti Saerah, Dina tu.. Hurrmmm.. Masih menjadi misteri.. Part mana entah yang serupa.. Badan ke? Adoi..


Kawan-kawan semua, kalau jalan-jalan, terserempak muka yang ala-ala macam aku, dan berjantina LELAKI, maka tolong stop mereka ok.. Sila minta number phone, alamat rumah.. Senang aku nak hantar rombongan masuk meminang.. Wawawa.. Ish3.. Perempuan zaman sekarang.. Gelojoh tak ingat dunia..





Moral of the story is, walau muka macam mana pun, seiras ke tak seiras ke, yang penting perkahwinan itu dibina atas paksi yang berteraskan kasih sayang dan cinta sejati, kejujuran serta ketulusan.. Bahtera perkahwinan haruslah berlayar di atas dasar tanggungjawab, pengorbanan, dan tak lupa essence-essence yang ku sebut sebelumnya tadi.. Barulah jodoh akan berpanjangan.. Betul tak kakak-kakak bloggers ku sekalian yang bahagia hidup berumahtangga sekarang? Heehee.. Semoga jodoh yang Allah tentukan untukku jua akan berpanjangan ke akhir hayatku.. Mudah-mudahan.. Amin..


Sampai di sini sahaja coretan entry kali ini.. Jumpa lagi.. Take care semua.. Farhana sayang semua.. Selamat berhujung minggu ya.. Assalamualaikum..







FOOTNOTE: Cukup panjang tak entry kali ini? Haha.. Last update laguku.. Cinta Bandar Tasik Selatan nyanyian Olan.. Heehee.. =)

Buat Joe, selamat pulang ke Malaysia.. Welcome back.. Have a pleasant journey.. =)



29 Comments Here:

Aainaa Khairunnisa berkata...

erm.....mmg slalu di katakan begitu...tapi kalo muka seiras tapi hatinya tak jujur n ikhlas tak ada gunannya jugak......betul tak?

wajah kesayangan hamba aderlah.......=)

joegrimjow berkata...

hihik
mecey2

||| PöJìé PööH ||| berkata...

i love ur last sentence...
btol..
jodoh dan kasih syg yg bpjgn xde kne ngena ngan seiras bahkan tidak kne ngene pun ngan 15 iras..
yg penting adalah Allah dah tentukan siapa pasangan kita...
hanya kita perlu berusaha sket utk dpt yg tbaik utk diri kita..
ingat tuh!

sayalahfaizul berkata...

cikgu saya pernah pesan dulu, once u dah dapat jodoh yang baik, never ever let it go... or else, you may never find someone better

misz A.C.C.A berkata...

hahahaha...ur n3s always glowing my days.. ahakz....

ermmm alohai, skang, sume nak cakap pasal kawen.....da besar panjang dah upenye anak2 ni..hahaha

~dARlee zURiS~ berkata...

haah.org suka ckp camtu
tp...sejauh mana kebenarannya,idok lah tau kan.
yg penting..saling sayang dan menghormati antara satu sama lain...ecehhh ;P
kamu tgk muka akak ngan mr sharil ada iras2 tak?*wink wink*

• rOozu • berkata...

kalau jodoh xkan ke mana~

Erin berkata...

Perkahwinan ... laki tu x ambek action nk jadi couple pon x sure lagi apatah kahwin lagi ... SAKIT HATI T_T

Tukang cerita berkata...

heheheee....tetiba akak dan man jadi glamer kat sini....

dr dulu, org memang selalu kata, muka akak ngan en.hubby sama dan seiras,,kalau kami 'tipu' kami adk beradik pun, ramai yg percaya..
~tp, selalunya..akak la yg jd 'kakak'..apa maknanya tu...very sensitif tau..~

Terbaghu, sorang nurse dtg ke rumah dan kata kami spt adik beradik... heheheee....mybe sbb kami specky kot...kecik pun sama...

Tp, idaklah kami bersandarkan kepada 'keirasan' muka ini tuk kami mmbina kebahagian dalam berumahtangga.... bak kata hana, byk elemen perlu dititikberatkan... kalau muka seiras saja, tp hati pnuh dusta... tk guna jugak kan???


tp nya.... bila org kata, muka seiras rmahtangga sejuk, berkekalan... kami aminkan sj...
setiap kata2 itu kan doa...?

:)

Fairuz Selamat berkata...

n farhana dah gatai nak kawin ek..a ahahaha

Aainaa Khairunnisa berkata...

fairuz....adik kamu ni mmg gatal nak kawin....;p

DilOt berkata...

muka ada keserasian mungkin penyedap sesuatu hubungan supaya lebih mesra

Nur Farhana berkata...

Aainaa.. Betul tu.. Huuhuu.. Rupa itu blakang crita.. Heehee..



Joe.. Same2..



Pojie.. 15 iras.. Wow.. Btol, sama-samalah kita brusaha utk dpatkan insan trbaik utk hidup kita..

Nur Farhana berkata...

Faizul.. Tapi mcm mane kita nak tau jodoh itu benar2 tepat, baik dn sesuai utk kita? Brpandukan apa utk kita membuat kptusan.. Oh.. Inilah jodoh trbaik buatku.. ??? Ataupun.. You juz know it.. =)



Miss A.C.C.A.. Yeke? I'm happy to hear that.. Mst laa.. Da 22 tau.. Boleh kawen sudaa.. Tapi bkn skrg laa.. 24 nnt.. Heehee.. =)

Nur Farhana berkata...

Kak zuris.. Wah.. Gaya org baru kahwin cakap mmg ala-ala sweet gitu kan.. Hak hak hak.. Erm.. Tgk sket.. Tak same pon.. Huhu.. Tp yg pnting sayang mnyayang.. =)



Roozu.. Bener.. Kalo ya udah jodoh, walau trpisah jauh, ttap akan brsama juga.. Heehee.. =)



Erin.. Nape skit hati ni sis? Heehee.. Dorang tak paham, kita pun buat2 lagi tak paham.. Haha.. Boleh camtu??? =p

Nur Farhana berkata...

Kak nurul.. Popular tu kak.. Hahaha..

Akak.. Haah.. Ade laa sket.. Nnt nk tgk real life laa, maybe eden akan trkojot berok nengok.. Heehee.. Tp yg bab lbh tua tu.. Auwww.. Mmg sensitip.. Hak hak hak..

Btol kak.. Itulah erti prkahwinan yg sebenar.. Huhu.. Wah.. Tgk.. Sy ni dah hebat tau bab2 kawen, tp x kawen2 lg.. Haiii.. Bilalah lg.. Huhu..

Akak.. Bener.. Stiap kata itu doa kan.. Mudah-mudahan kekal brpanjangan laa smpi ke akhir hayat ye kak hubungan akak dan encik hubby.. Heehee.. =)

Nur Farhana berkata...

Fairuz.. Haah.. Mmg da gatal nak kawen.. Apasal? Tak boleh ker??? Huuhuu.. Tp bkn laa skarang.. Tggu abes blaja laa.. Heehee.. =)



Aainaa.. Amboi3.. Mngiakan je kata fairuz.. Ish3.. Sehati sejiwa btol.. Heehee.. =p



Dilot.. Penyedap? Hurrmm.. Mesra? Mungkin juge yeee.. =)

Aainaa Khairunnisa berkata...

amboi² kenyataan kamu....

hysMan.. berkata...

aku glamer..muahahahahaaa...
Kak Nurul a.k.a Tukang Cerita kita glamorr kak..huhuhuuu...
bualan kita menjadi teropong ajaib si dokter WanAbe ini..heheee..

itu kate org tua2 saja..
jgn percaya tp juz jadikan ia sebagai batu loncatan kpd dokter utk mencari yg seiras..
hahahhaaaa..
pandai kamu ni..
hahahahaaa..

Kak Nurul>akak dikata sbg 'kakak' oh tidakkkkk!!! tuntasnya akak kena bukak spec itu takpon kasi en.hubby pakai spek like Tun Abd Rahman berbingkai itam tebal..nmpak 'Abang' sikit..huhuu

Cik AniS GalaXy berkata...

suke n3 kali nie.
x tau plak rupanya selama nie org kate muka anis serupa dgn 'dia'. tp x tau maksud sebaliknya...haha
terbuktik daku sgt kuno dlm bab2 nie.

apa pon suke last steatment hana
jodoh pertemuan terletak pada yg ESA.


cik hana,
kalo dpt pak aab pun xper
kayo dgn minyak...
jadi bini org kayo ler jwbnya..hehehe

Tukang cerita berkata...

Hysman...

heheheee...btoilah..kita sdh glamer di blog ijau doktor ini....
:0

hana, nanti2..glamer2 kan kami lagi...
hehehehee....
Tidaklah,akak gurau jer.. akak berblog bukan tuk glamer, skdr mengisi masa lapang dan kenangan di hari mdatang...nama teratak pun lembaran kenangan kan?
:)


Hysman...
kali ptama dan terakhir akak pkai kanta lekap, hnya masa hari kawen tu...
tidak apalah akak mjadi 'kakak' pun... akak memang tak gheti nak berfesyen dan bergaya...
dan rasanya, kesederhanaan akak ni yg memikat hati en.hubby dolu2...
ahaks..ahak..ahak...
:P

Nur Farhana berkata...

Aainaa.. Ku tak bersalah yerk.. Huuhuu..




Man.. Kamu glamer daa.. Nnt royalti kasi sama gue.. Hahaha.. Bkn tropong, skodeng laa.. Hahaha.. Sape soh borak topik2 peberet gue.. Kan dah gatal tgn nih nk mnulis bagai.. Hak hak hak..

Man.. Kalo kamu jumpa org seiras diriku sila roger2 laaa erk.. Ku dah jdkan batu loncatan kata-kata kamu nih.. Heehee..

Alah.. Walau bgaimanapun rupe kak nurul, en. hubby ttap cintakan kak nurul.. Cinta mati.. Huuhuu..

Nur Farhana berkata...

Cik anis.. Saya pun suke gak.. Hahaha.. Lorh.. Yeke.. Tak tau mksudnye??? Heehee.. Takpa3.. Skunk dah tau kan.. Sukee laa tu.. Hik hik hik.. Anis, aku kayo??? Hahaha.. Btol gak tu kan.. Heehee.. Gud idea.. =p

Nur Farhana berkata...

Kak nurul.. Mmg.. Glamer tu glamer gak.. Royalti jgn lupe bila dah glamer nih.. Wahh.. Mcm artis lak.. Boleh jek.. Borak laa psal topik ksukaanku, bab kawen especially.. Pasti akan ku jadikan bahan entry.. Wawawa..

Akak.. Lembaran kenangan.. Huhu.. Best.. Kenang2 daku sntiasa yerk.. Kenang man jugak tau.. Hik hik hik..

Btol tu kak.. Entah2 En. Hubby suke pada gaya akak yg sperti skarang.. Jtuh cinta kerana itu.. Kan kan kan?? Ape akak kata aritu.. Comot.. Hehehe.. =p

Maknanya nih.. Saya kene kuruskan bdan ke x ni.. Ke nk tggu hadirnya org yg trima saya seadanya bru kuruskan bdan???? Hik hik hik.. =p

~zuraiwan~ berkata...

salam farhana...muka laki btuah tu cm hero hindustan jerk...kekeke..

Aainaa Khairunnisa berkata...

tak bersalah? bukan kah itu dari kenyataan mu?

Nur Farhana berkata...

Kak zura.. Heehee.. Brtuah ke kak? Hahaha.. Mst laa hero hindustan kak.. Shhhh.. Jgn bg tau org.. Ini rahsia kita dua.. Hahahaha.. =p

miss GAZA berkata...

rasa macam penah nampakla haritu muka seorang pemuda yg mirip kayak kamu cik dokter..
.
.
..
...
tapi rasanya hajatmu tak kesampaian kerana dia telahpun beranak dua..
huhu

just kidding!
jgn mara ya sis...
nanti cepat tua!
=p

Nur Farhana berkata...

Miss Gaza.. MANER???? Aiyak.. Gelojohnya ku.. Haha.. Takpe3.. Akak suke gurau2 nih.. Kan ke akak ni cahaya yang riang gembira.. Heehee.. =)

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.