Dahiku Ada Perkataan NAK CARI JODOH Ke??? | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Dahiku Ada Perkataan NAK CARI JODOH Ke???

17 comments
Assalamualaikum sekali lagi buat semua.. Heehee.. Muka aku lagi dengan update terbaru.. Esok atau lusa mungkin aku tak sempat update, jadi aku Qada' hari ini.. Hahaha.. Boleh pulak Qada' entry ya.. Layankan aje laa.. Heehee..


Jumaat lepas tak silap aku, aku di bawah duduk melantak durian.. Haha.. Aku naik ke bilik dalam pukul 11 lebih.. Ada 4 mesej dan 2 missed calls di handphoneku.. Dari sahabat baikku, Faizah.. Menyuruh aku menonton TV9, rancangan Halaqah agaknya.. Tapi sayangnya sudah habis.. Aku pun sms dia dan cakap sorry tak sempat tengok.. Rasa bersalah juga, sebab Faizah beriya-iya lagaknya nak suruh aku tengok.. Kalau tidak masakan boleh ada 4 sms dan 2 missed calls.. Tapi apa yang dia mahu aku tengok ya?





Aku pun tanyakan pada Faizah apalah yang sangat urgent dan gempar mahu aku lihat.. Rupanya.. Adeh.. Ustazah dalam TV itu mahu bagi DOA CEPAT BERTEMU JODOH.. Muka aku ni memang muka gatal nak cari jodoh ke??? (aku rasa ye kot.. wakaka..) Mak orang tu kata jangan makan sorang-sorang.. Jadinya, aku nak share dengan kalian doa-doa yang boleh kita amalkan untuk cepat-cepat bertemu jodoh..


Surah Yusuf Ayat 4, Surah Anbia Ayat 89 dan Surah Qasas Ayat 24


Ustazah itu cakap.. Kalau kita rasa dah jumpa, buatlah solat sunat Istikharah ke, solat Hajat ke untuk make sure betul atau tak.. Tak semestinya Allah akan tunjukkan rupa jodoh kita tu, maybe Allah akan tunjukkan dengan cara lain, contohnya bagi kita ketenangan hati ke.. Begitulah serba sedikit yang Faizah sampaikan pada aku..




Bagi aku.. Aku dapat rasakan aku telah menemui insan itu.. Cuma aku tidak pasti samada dia jodoh yang Allah tentukan untukku atau tidak.. Entahlah.. Sedangkan rasa yang aku rasakan ini pun satu rahsia, satu rasa yang dia sendiri tidak tahu aku rasakan padanya.. Apakah layak untuk aku bertanya tentang jodoh? Aku hanya mampu berserah.. Aku sudah tidak larat lagi untuk berusaha.. Kalau ada jodoh, tak ke mana.. Mungkinkah? Mungkin agaknya..



Dulu aku selalu cerita pasal hero Hindustan favourite aku kan? Heehee.. Entry kali ni aku nak cerita hero Tamil favourite aku pula.. Siapa pernah tengok cerita Unakum Enakum? Wooo.. Cerita ni best gilerrr.. Aku dah tengok 3 kali.. Tak bosan.. Sebab jalan cerita dan heronya.. Jayam Ravi.. Hensem tak boyfriend aku yang lagi sorang ni? Heehee.. Lepas tu banyak lagi cerita mamat ni yang aku tengok.. Kata favourite.. Harus dinonton ceritanya..


Petang tadi astro saluran Tamil tayang cerita mamat ni.. Tajuk dia Dhaam Dhoom.. Boleh tahan.. 2 jam setengah aku dok terpacak depan TV.. Tengok hero dia jek sebenarnya.. Wakaka.. Sebab tu aku tergerak nak cerita pasal dia dalam entry ni.. Kalau tak mesti pendek entry aku.. Rasa tak sedap hati pulak nanti.. Wakaka..



Mesti orang kata, tengok cerita Hindustan okey laa lagi kan.. Ni sampai layan cerita Tamil.. Apa kes? Huhu.. Tapi kawan-kawan, cerita Hindustan dengan cerita Tamil sama bestnye.. Hero dorang pun hensem-hensem belaka.. Wakaka.. Apa-apa pun, try laa tengok.. Banyak cerita Tamil yang high quality dan banyak moral value.. Heehee..


Baiklah.. Sampai sini saja.. Aku nak sambung baca buku.. Asyik melayan blog memang tak menelaah buku laa jawabnya.. Heehee.. Jumpa lagi.. Aku sayang kalian semua.. Mmuuahhxxx.. Assalamualaikum..





FOOT NOTE: Aku rasa aku macam dah kurang ceria dan kurang happy berbanding dulu.. Adakah sesiapa telah mencuri keceriaanku dan kehappy-anku ini? Entahlah..



17 Comments Here:

Aainaa Khairunnisa berkata...

tq²...leh cuba ni...=)

joegrimjow berkata...

aihhhh
bnyak pasal jodoh niii

iyllienaz berkata...

ooh..hero tamil pulak..haha..sape org yg hana da jumpe tu??

ceria2 selalu k??

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

adehhh. muka ko gataiiii bile tgk laki kot ana, tu yg kwn kamoo tuh suh tgk sgt tuh.hahaha. suh cepat kawennnnnnnnnnn. lalallala.

bab2 hero tamil xtahan tuh. lol nak tgk pom xtergamak. gagaga.

Farhana berkata...

Aainaa.. Same2.. Kih kih kih.. Cube tau aainaa jgn tak cube.. Heehee.. =p




Joe.. Tu laa pasai.. Bnyk psai jodoh smenjak dua menjak ni.. Ku sendiri pn keliru.. Wakaka.. =p

Farhana berkata...

Illi.. Haha.. Hero hindustan jek, skali skala layan hero tamil plak.. Nnt majuk lak de.. Hahaha.. Rasanya dah jumpa kot illi.. Tapi x brani nk ckp adakah itu jodohnye.. Huhu.. Tunggu jek laa kan.. Kalo ade tu ade laa.. Heehee..

Illi.. Caner erk nak ceria2 selalu? Keceriaan ku kjap ade kjap ade.. Mcm periodic lak de.. Kjap org tu bwak lari, kjap dia pulangkan smula.. Huhu.. Complicated sungguh.. =p

Farhana berkata...

Miss lolly.. Tu diaa lol.. Hang ni btoi kaa??? Cuba tgk muka ni.. Yg suci ni haa.. Ada ka gatai nk tgk laki.. Laki lalu dpan ku tunduk tau.. Tak dan nk nengok muka, mata dah pndang lantai.. Tang mana plak dtg gatainya tu.. Wakakaka.. =p

Tu laa.. Nak kawen sblm grad niii.. Snang sket idup nnt.. Keja ku nanti bukannya blh dok idup snang lenang.. Kalo dah kawen snang.. Hahaha..

Alahai.. Takkan smpi tak sggp tgk kot.. Mereka hensem tau.. Rugi tak tgk.. Lalalala.. =p

--{♥Mahirah Abd♥}-- berkata...

peh... bukan maen lagi...
siap qada tue..
hehehe

DilOt berkata...

waaa..tq2...walopun dilot dh de tunang ...tp berune utk2 membe yg lum ade kawan' lg...

kongsi same2...kongsi ape??tunang?oh no no no..

kongsi ilmu...bg dekat dioerg...tlg menolong...

faizah berkata...

bkn cte halaqah la..cte semanis kurma..pndi je tuka rncangan..haha

Farhana berkata...

Mahirah.. Musti laa kan.. Hahaha.. Nanti owang winduu.. =p



Dilot.. Same2.. Brguna utk kita sume.. Heehee.. =)




Faizah.. Btol ke neng? Tu laa hang.. Tak habaq pn cite ape.. Alih-alih dok soh pi tgk.. Wawawa.. I pn bantai ajek laa.. Wawawawa.. =p

Tukang cerita berkata...

Salam hana...
akak ke mari...
hana org Melaka ker?
akak ingatkan johor macam Hysman...

wkend akak , akak pi Melaka...
semalam stay kat merlimau, semalam stay di A Famosa...
tapi, akak tak merendek pun...
akak pi shopping bj raya jer kat tangkak...
:)


err...akak pun, layan jugak citer tamil...
kekadang, citer dorang lagi best dan ada mesej bbanding cerita idustan tu....
:)

Farhana berkata...

Waalaikumsalam kak nurul.. Lama x denga cite erk.. Mnghilang mcm man gak ke? Hak hak hak.. =p

Rmai yg keliru dgn identitiku kak.. Daku org johor, lahir di kota tinggi maa.. Heehee.. Duduk jek kat mlaka follow ayahandaku.. Btol tu kak.. Kira campur laa ni, pan asian.. Ekeke.. Nak gak kan.. =p

Pi mlaka ke.. Kalo tak blh jumpe daa.. Tak pn jumpe kat highway ke kan.. Hik hik.. Wah.. Pi A Famosa bkn merendek ke? Merendek ngan encik hubby erk.. Haha.. Ade baju utk saya tak kak? Hehehe.. =p

Btol gak kn akak.. Kdang2 citer tamil lg bnyk mesej.. Heehee.. =)

pal7 berkata...

hana..
dugaan dalam hidup..biasa la..
apa2 pun pada tuhan kita berserah k..

Farhana berkata...

Pal.. Banyak sungguh dugaan dlam hidup kan.. Huhu.. Kalau tak, bukan hidup le namanya.. Heehee.. Hana dah serahkan sumenye.. Dah tak larat dah rasa.. Mampu berserah aje skarang.. =)

ieNn ZaZa berkata...

erm...nk cuba tp takoooot...
worried..worried..

Farhana berkata...

Ienn.. Coba kau coba.. Hehe.. Cube laa.. Mana tau.. Kan kan kan.. No worries.. Heehee.. =)

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.