Ada Apa Dengan Bergurau??? | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Ada Apa Dengan Bergurau???

21 comments
Assalamualaikum.. Selamat malam kawan-kawan sekalian.. Entry kali ini aku coretkan berdasarkan insiden yang aku alami semnjak dua menjak ini.. Buat insan bernama LELAKI.. Aku minta ampun dari hujung rambut sampai ke hujung kaki kalau-kalau ada kata-kata aku nanti yang membuat kalian terasa hati.. Aku menulis mengikut apa yang aku rasa, aku lihat dan aku tafsir.


Tentang gurauan, lelaki dan wanita.. Bagi lelaki yang mempunyai pemikiran yang simple berbanding fikiran perempuan yang agak kompleks, mungkin akan merasakan ini sesuatu yang remeh.. Tapi bagi aku, to the certain of point apabila ianya melibatkan hati dan perasaan, it is considered as important juga..





Sesetengah lelaki kalau bergurau kasar.. Ramai aku dengar orang katakan begitu.. Tak ada hal aku rasa kalau bergurau kasar sesama mereka sendiri.. Tapi yang jadi hal.. Kalau lelaki bergurau dengan perempuan, dan dia lupa yang dihadapannya itu seorang perempuan.. Gurau kasar beb.. Apa cerita? Mungkin lelaki akan kata, perempuan sensitif sangat, gurau sikit pun tak boleh.. Kami tak kisah nak bergurau, tapi kalau bergurau itu sampai satu tahap yang mampu menggores perasaan.. Apa kalian nak kata?





Perempuan walau nampak tegas, kuat dan cool.. Tapi perempuan tetap perempuan.. Jiwa mereka, perasaan mereka sangat halus.. Jadinya, tak salah kalau nak bergurau, tapi kalau boleh gurauan yang penuh sopan, yang tak menyakitkan hati.. Susah ke nak bergurau macam tu? Haha.. Tak cuba tak tahu..


Pasti ada juga yang tak puas hati bukan? Mesti nak kata perempuan pulak bergurau, macam mana? Hahaha.. Wahai kawan-kawan perempuanku di sini, bagaimana pula ya perempuan bergurau? Haha.. Apa-apa pun.. Samalah juga kita sebagai perempuan.. Gurau biarlah berpada-pada, kekalkan identiti kita sebagai perempuan.. Jangan sampai ada hati yang terlebih rasa ataupun terkurang rasa.. Ada paham maksudku? Heehee.. Renung-renungkan..





Lately aku suka upload gambar baby yang comel-comel.. Walaupun tak ada kene mengena pun dengan entry aku.. Haha.. Sebab aku rasa seronok pula tengok mereka ini yang keletah dengan macam-macam gaya.. Heehee..


Nampaknya sampai sini sahaja.. Esok lusa, kalau ada kelapangan, kita ketemu lagi di entry yang lain pula.. Selamat berhujung minggu semua.. Tata titi tutu.. Assalamualaikum..





FOOT NOTE: Ada seorang insan yang poyo sepertiku, suka bergurau, suka menyakat, walau dia seorang lelaki namun gurauannya.. Haha.. Bikin aku tersenyum sendiri.. Apa-apa pun, poyoku poyomu jua.. Wakakaka.. =)




21 Comments Here:

Aainaa Khairunnisa berkata...

wah...cam kenal jek tajuk entri ni.....heheee....;p

memang ader betulnya hana....lelaki ni kadang kala guraunya kasar, tapi takla semua...ader yg masih lagi memahami perasaan wanita yg halus ni...cuma segelintir sahaja...

tapi kan lelaki ni kalo bergurau ngan kawan² perempuan kadang² agak kasar...tapi kalo ngan kekasih mereka? takde maknanya nak kasar...sangat sopan santun..heheee...;p

cuma sekadar pandangan...maaf kalo salah....

joegrimjow berkata...

xsempat nak online
huhu
bace pon x ni tau
haha
just mlawat

Eazy Izzuddin berkata...

bergurau pun kene ade tempat...
huhu
xD

kalau dari pandangan farhana..
eazy camne? walau x ketemu lagi
xD

iyllienaz berkata...

ade yg bergurau kasar ngan hana ke??

I n n z berkata...

nape baby tuh jd burger ?
lapa2
:D

Tukang cerita berkata...

Akak pulak...kekadang, suka juga gurau kasar ngan lelaki.... sebab dorang tak cepat terasa...katalah apa saja, cam tak der perasaan saja... :)

tapi, sekali akak yg kena...sentapppp wehhhhh.....
hehehheee.......

~macam kenal saja insan poyo itu....
Poyo kalian, poyo akak jua....

Lekat sudah gelaran poyo itu tuk 'dia' :)

Farhana berkata...

Aainaa.. Betul tu.. Tak semua lelaki mcm tu.. Heehee.. =)




Joe.. Kah kah kah.. Takpe3.. Ku tahu kamu sibuk dgn bisnismu itew.. Hik hik hik.. Gud luck bro.. =)

Farhana berkata...

Eazy.. Brgurau kene ade tmpat? Tmpat mane erk kita blh brgurau? Tman prmainan? Taman bunga? Padang bola? Wakaka.. =p

Pada pndangan ku.. Kamu nmpk mcm pemalu.. Wah.. Friendly.. Layan jek kpala ku yg tak betul ni.. Hak hak hak.. =p

Farhana berkata...

Illi.. Ade.. Wah.. Trasa menyucuk ke dalam hati.. Smenjak dua menjak ni surrounding ku tak bape nak mngizinkan.. Huuhuu.. =(




Innz.. Burger utk kamu dik.. Wakaka.. Cipika cipiki sket.. =p

Farhana berkata...

Kak nurul.. Heehee.. Lelaki tak cpat trasa ke? Huuhuu.. Ada gak yg cpat trasa ni.. Hik hik hik..

Akak.. Ku bkn skali kene.. Banyak kali kena dan banyak kali da sentap da ni.. Ish3.. Mentang2 laa ku ni happy go lucky, nmpk tough, dan cool.. Tapi hatiku ttap hati pompuan.. Uwaaa.. =(

Akak knal ke sape insan poyo itu? Mmg poyo kan dia?? Hak hak hak.. Poyo kita semua.. Wakaka.. =p

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

yea2. sy sokong!

laki ni kekadang gurauan nya kasar, tp bile puan gurau terkasar seket, mulala la lelaki nih ngata.

T.O.P.E.X berkata...

mungkin kadang lelaki tersilap. terlebih excited smpai silap. kadang perempuan juga terlebih tafsir smpai silap tafsir apa yg diguraukan. ntahlah dalam kes yg saudari maksud kan ni camne pulak :P

Nadzrah berkata...

so, the conclusion is
avoid hanging out with them
hehe
kalo x pun
ckp je straight
dier gurau kasar sgt
hehe

Lili Puteh berkata...

bagi puteh,
kasar atau lembut bukan bergantung pada jantina.
puteh perempuan.
tapi
cara puteh bergurau,
biar lelaki atau perempuan sama je.
klo perempuan sensitif,
laki pun sensitif.
sebab kita sama2 ada ego.
cuma kita kena jaga batasan.
jgn sampai melukakan ati sesapa..

Farhana berkata...

Miss Lolly.. Kah kah kah.. Gitulah kann.. =p



Topex.. Heehee.. Makanya utk tidak salah tafsir??? Bagaimana pula??? =)

Farhana berkata...

Nadzrah.. Kang sentap lak kang kalo ckap straight.. Wakaka.. =p




Cikgu lili.. Btol.. Sama2 laa kita pikirkan.. Gurau boleh.. Asalkan jgn berlebih.. Huuhuu.. =)

~aku boy~ berkata...

aku pun suke bergurau gak...heee
sbb aku suka wat kwn2 ku rasa hapi and tersenyum...tambah pulak...gurauan ku tu nanti pasti akan diingati klo perpisahan terjadi...so, aku mungkin akan selalu dirindui leh kengkawan heee..

p/s: bergurau pun kena bertempat...

DilOt berkata...

alala..ciannye baby tu,..jadi buger lak...

bergurau kasar itu tidak semestinye pada lelaki..perempuan pun kdg kala ada gak...

cume mest ada batas2 nya...sbb setiap insam itu berbeza caranya...

jangan sampai bergurau yg boleh menjatuhkan maruah org lain dhla...

miss GAZA berkata...

kusuka bercanda..
tapi kalaw melawak kasaq itu bagiku bukan bercanda lagi..
itu namanya ada yang nak kena flying kick nnti..
hahaha
=p

Farhana berkata...

Boy.. Tapi rupe ko tak macam suke gurau pn.. Musykil aku.. Muka ko muka garang.. Kah kah kah.. =p

Aku pn pasti igt akan gurauan ko kalau prpisahan trjadi.. Sob sob sob.. Pasni ko gurau banyak2 sket ek, snang aku nak igt ko.. Wakaka.. Gurau jekkk.. Kih kih kih.. =p

Btol.. Gurau kene pada tmpat maka baru besttt.. =)

Farhana berkata...

Dilot.. Nyum nyum.. Lapar lak nengok baby tu.. Hik hik hik..

Heehee.. Betul.. Semua kita, tak kira laki or prempuan, harus bear in mind, kita manusia yg punya hati dn prasaan.. Gurau harus bertempat..




Miss Gaza.. Kamu mmg suke brcanda.. Hak hak hak.. Kalau kasar, bkn takat flying kick dik.. Dgn org2 skali akak flying.. Hahaha.. Tu laa.. Akak tak tau laa nape dorang suke gurau main pkai lpas, tak pikir stiap ayat2 gurauan dorang tu.. Walaupun ianya hanya gurau.. Huhu.. Tak pe laa.. Trima jek laa seadanya.. Sape soh akak ni sensitip sgt.. =p

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.