Resepi Maggi Goreng Mudah Serta Cepat Untuk Orang Bujang Yang Malas Masak Dan Nak Jimat Duit
6) RESEPI KERANG BAKAR BERCILI BERSAMA KUAH KICAP PEDAS
7) RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE SELERA MELAYU KITA
8) LASAGNA YANG TAK BERAPA CUN TAPI BOLEH TAHAN SEDAP
9) RESEPI SARAPAN PAGI MERANGKAP PEMANIS MULUT YANG PELIK
10) RESEPI PAPRIK AYAM YANG RIANG BERGEMBIRA MUDAH DIMASAK SEDAP DIMAKAN
11) PEMANIS MULUT CHEESEKUT OREO / STRAWBERRY RIANG GEMBIRA
12) AISKRIM OREO HOMEMADE
7) RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE SELERA MELAYU KITA
8) LASAGNA YANG TAK BERAPA CUN TAPI BOLEH TAHAN SEDAP
9) RESEPI SARAPAN PAGI MERANGKAP PEMANIS MULUT YANG PELIK
10) RESEPI PAPRIK AYAM YANG RIANG BERGEMBIRA MUDAH DIMASAK SEDAP DIMAKAN
11) PEMANIS MULUT CHEESEKUT OREO / STRAWBERRY RIANG GEMBIRA
12) AISKRIM OREO HOMEMADE
Assalamualaikum.
Amboi amboi amboi. Ewah kemain panjang tajuk dia nak bubuh. Tak boleh panjang lagi ke Cik Farhana? =p
Aku kongsikan entry kali ini atas sebab few keywords yang landing ke blog ini dan mencari RESEPI ORANG BUJANG. Maka, sebagai seorang yang bujang lagi trang tang tang, selayaknya aku berkongsikan satu resepi khas untuk para bujang seperti aku dan kalian semua. Dah sedia? Ewah! =p
Untuk kali ini, aku kongsikan resepi mee goreng. Lain kali jika berkesempatan aku kongsikan resepi-resepi mudah yang lain seperti pencuci mulut dan sebagainya. Nantikan okay. Ewah lagi. Dah macam blog masakan. Kekeke. Orang macam kita tak hebat masak untuk buat blog masakan, jadi kita gunakan sajalah skill apa yang kita ada. Skill survival saja. Makan untuk hidup. =p
Mee goreng ini boleh aku katakan sebagai selera anak kecil. Masa aku kecil-kecil dulu, ketika di Sarawak, makcik jiran sebelah rumah selalu masak mee goreng dan diberikan sedikit kepada kami. Aku memang peminat mee goreng beliau sebab rasanya yang simple tapi sedap. Jadinya, aku rasa orang-orang bujang especially lelaki mungkin tak ada masalah nak terima rasanya yang simple sebab aku dengar-dengar cerita orang kata, bujang-bujang lelaki telan apa saja. =p
Bahannya yang sangat mudah dan boleh dijumpai di dapur rumah anda buatkan resepi ini ada extra point sebagai masakan yang mudah serta cepat. Anda boleh gunakan mee CINTAN tanpa goreng yang ada dijual di pasaraya, seperti gambar di bawah. Ataupun jika anda dah jemu jelak dengan maggi yang anda makan, anda boleh keluarkan mee saja dan buangkan perencahnya.
BAHAN-BAHAN (3 Bungkus Maggi)
1) Mee Cintan Tanpa Goreng @ Mee Maggi
2) Bawang Merah Kecil dan Bawang Putih
3) Sos
4) Kicap
5) Lada Hitam Serbuk @ Lada Hitam Biji
6) Udang atau Ayam
7) Garam dan gula secukup rasa
8) Taugeh jika suka
CARA MEMASAK
1) Masak air di dalam periuk. Setelah mendidih, celurkan mee anda. Jangan terlalu lama, takut nanti terlembik sangat dan hancur bila digoreng.
2) Hiris bawang merah kecil dan bawang putih. Sukatan? Kalau aku gunakan sebungkus mee maggi, aku pakai 2 - 3 biji bawang merah kecil dan 2 ulas bawang putih. Panaskan kuali. Bila dah panas, masukkan sedikit minyak. Tumis bawang merah dan putih yang kita hiris tadi sehingga kekuningan dan naik bau.
TIPS : Bawang merah kecil bagi aku lebih sedap dan manis jika dibandingkan dengan bawang merah besar. Dan selalunya, aku suka pakai banyak bawang sebab ianya menambahkan manis pada mee yang kita goreng. LAGI BANYAK BAWANG MERAH KECIL LAGI BEST!
3) Masukkan sos cili. Aku main curah saja. Agak-agak. Ikut rasa. Tapi lebih kurang dalam 5 - 6 sudu besar. Masukkan kicap cair. Ini pun agak-agak. Jangan terlalu banyak sebab nanti hitam dan masin. Ikut selera anda.
4) Gaulkan sos dan kicap tadi biar sebati. Masukkan udang atau ayam anda. Aku suka masukkan udang atau ayam dalam mee goreng sebab ianya memaniskan masakan dan tak nampak terlalu bosan. Jika anda rasa terlalu pekat, anda boleh campurkan air sedikit. Sedikit saja okay. Jangan terlalu banyak. Yang penting kelikatan kuah dia masih kekal. Jangan terlalu likat jangan terlalu cair. AGAK-AGAK. ^^
5) Taburkan sedikit lada hitam serbuk. Aku malas nak guna biji sebab malas nak tumbuk. Tapi kalau guna yang biji bagi aku lagi sedap rasanya. Orang kata, rasa dia bangkit. Anggaran dalam setengah sudu kecil.
6) Perisakan dengan garam dan gula ikut selera anda. Akhir sekali masukkan mee yang telah dicelur. Gaul sehingga bahan tumisan tadi kena pada mee anda dengan serata. Taburkan sedikit serbuk lada hitam pada mee untuk memberi kepedasan pada masakan. Sukatan terpulang dan ikut selera anda.
7) Masukkan taugeh sebelum mee diangkat. Kaup balikkan kesemua bahan. Bila dah agak semuanya mesra (tak perlu terlalu lama atas api), tutup api dan bolehlah dihidang.
* * *
MAGGI GORENG VERSI KEDUA
BAHAN-BAHAN (3 Bungkus Maggi)
1) Mee Cintan Tanpa Goreng @ Mee Maggi
2) Bawang besar blend 2 sudu besar
3) Bawang putih blend 1 sudu besar
4) 2 sudu besar cili boh
5) 2 sudu besar sos cili + 1 sudu besar sos tomato
6) 2 sudu besar kicap
7) Udang atau Ayam
8) Garam dan gula secukup rasa
9) Sayur sawi atau taugeh ikut tekak anda
CARA-CARA
1) Tumis bawang besar + putih hingga garing dan naik bau. Masukkan cili boh dan tumis lagi sampai cili garing.
2) Masukkan ayam / udang.
3) Masukkan segala sos dan kicap. Gula dan garam. Ikut anda nak letak air sedikit atau tak. Bergantunglah pada tahap kepekatan bahan yang anda tumis. Kadang aku pakai air, kadang tak.
4) Selepas itu masukkan mee yang telah dicelur tadi bersama sayur. Gaul sampai sebati kesemua bahan. Biarkan beberapa minit dengan api sederhana. Selepas itu api dah boleh tutup. Dan serve.
Mudah serta cepat bukan. Rasanya pun enak. Daripada anda makan maggi goreng yang berperisa artificial, lebih baik anda masak sendiri. Lagi thorbaek!! Jadi inilah dia resepi pertama dari blog Cahaya Yang Riang Gembira untuk para bujang yang malas dan nak jimat belanja tapi nak makanan yang mudah, cepat dan enak. Kekeke.
Untuk menjamu mata melihat makanan yang lebih "high-tech" sedikit, bolehlah ke link di bawah. Ecewah.
Okay. Selamat bersahur untuk semua sebentar lagi. Selamat malam. Assalamualaikum.
Ulasan
Xde ke resepi yg mencabar maruah org bujang yg selalu di cop pemalas?hahahahahaha....biasanya org suka masak ni ht tgh senang..xpun tgh jatuh
cinta...hahahaha...hohoho..gigil2....;-)
throughmyretina
Amboi. Nak resepi mencabar maruah. Haha. Nanti saya bagi "RESEPI UNTUK ORANG BUJANG YANG TENGAH RAJIN NAK CUBA MAKANAN YANG MENCABAR" eh. Haha.
Aik. Saya pulak ke yang kena. Entah2 Cik Anonymous yang tengah jatuh cinta kot. Siap gigil-gigil lagi. Gigil-gigil apa tak tahulah. Hahaha.
Ok...bring it on...hahahahaha....mana tau bleh cuba...kn?
Xla cik ana...demam...terawih pun xpg mlm td...ni pun xbest ja rasa....haha..tu yg gigil...klau jatuh cnta...hehehe...lama dh xrasa...dh lupa dh cmner rasa jatuh cnta tu...kiu kiu kiu...
Morning sunshine
Takpa. Dah kahwin nanti boleh rasa macam mana jatuh cinta. Yang itu lagi best. Kot. Heee.
Selamat pagi Cik Anonymous. Dan semoga kebah demam tu. Happy working. ^^
k.el suka taruh teluq..lagi penyedap lau xde ayam dgg tu haha
Mee kuning gemuk tu ke? Mee kuning gemuk tu saya tak pernah masak guna cara ni. Selalu saya masak resepi lain sikit dari ni. Tapi kalau mee warna kuning yang kurus tu memang betullah, sama dengan yang selalu saya guna. :)
Anyway, komen kau really make my day. All the best. And yeah, sama-sama. :)
Eh. "Tak suka bawang" dengan "Sedapnya nampak" orang sama ke?
:D
.
Resepi Premium Untuk Orang Asia