13 Apr 2009

Assalamualaikum semua.. Well, walaupun masih di dalam proses "berfikir" tentang masalah blog aku ini, tetapi aku tetap akan hantar post-post yang aku rasakan menarik untuk aku kongsikan dengan kalian.. Post kali ini aku rasa cukup menarik.. Jom kita usha sama-sama.. Enjoy.. =)


Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...


Pelajar: Guru, apakah erti cinta..? Bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?


Guru: Ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. Berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. Kemudian ambillah satu ranting. Sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.


Pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.


Guru bertanya: Mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?


Pelajar menjawab: Saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. Sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. Jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.


Gurunya menjawab: Ye, itu lah cinta...


Dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?Guru: Ada hutan yang subur di depan sana. berjalanlah kamu. Tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. Tebanglah sepohon pokok saja. Dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.


Pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.Maka gurunya pun bertanya: Mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?Pelajar itu menjawab: Sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. Jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. Pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. Saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...Maka guru itu menjawab: Itulah perkahwinan.......Kesimpulannya.. Janganlah terlalu memilih, tiada manusia yang sempurna di dunia ini. Kalau dah dapat yang rasa macam ok jer tu.. Rembat je cepat..


(dipetik dari laman forum Kampung.net)

2 Comments Here

Hi, it's a very great blog.
I could tell how much efforts you've taken on it.
Keep doing!

REPLY

Hi there.. Thanx a lot for the support.. Xie xie ni.. Wo hui jia bei nu li.. Jia you jia you.. =)

REPLY

Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates & MyBloggerThemes