4 Apr 2009Assalamualaikum semua.. Hakikat pernikahan.. Apa sebenarnya tujuan bernikah itu? Petikan ini aku ambil dari sebuah laman forum dan mungkin kita boleh berkongsi idea dan pandangan tentang hakikat pernikahan itu..
Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari hakikat pernikahan, hakikat yang seperti apakah yang paling membahagiakan? Cuba kita lihat. Dan manakah pilihan kita???


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEKS, maka pasangan rajin bertengkar jika servis di kamar tidur tidak memuaskan.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bangkrup.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana KECANTIKAN , pasangan bakal lari jika rambut mula beruban dan muka keripot atau badan jadi gendut.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana ZURIAT , maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan tidak dapat memberi anak.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik, lagi pula manusia yang dicintai pasti MATI / PERGI.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI HIDUP kepada makhluk NYA . Dan ALLAH mencintai hamba NYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada alasan apapun di dunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan mendurhakai ALLAH.

Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates & MyBloggerThemes