Memasak Tanggungjawab Kita Berdua Bersama | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Memasak Tanggungjawab Kita Berdua Bersama

38 comments
Assalamualaikum.. Dah malam dah.. Wargghh!! Rasa nak meraung.. Lusa nak balik Ipoh dah.. Tak cukup cuti.. Sebulan setengah tak balik rumah, tapi cuti 4 hari.. Cuti raya Haji pun belum tentu dapat balik sebab cuti 1 hari.. Ahh.. Sungguh tidak menyeronokkan..



Semalam dah upload gambar air kelapa bubuh sirap.. Untuk hari ini, mari kita tepek menu makan hari ini.. Nasi Ayam My Mak.. Ekeke.. Heavennya balik rumah, inilah dia.. Makanan favourite sentiasa terhidang.. Jadi kepada anak-anak yang dah lama tak balik rumah, pulanglah ya.. =)

Rancangnya, balik kali ini nak cuba resipi yang baru aku belajar masa aku cuti-cuti Kedah sebulan yang lalu.. Lauk daging masak pedas.. Wow!! Terangkat.. Cadang nak masak bagi satu family makan.. Seronok perasaannya bila kita masak untuk orang-orang yang tersayang.. Tak percaya cuba tanya mak kita yang dah masakkan untuk anak-anak dan suaminya untuk berpuluh-puluh tahun.. Ngeee.. Kalau tak percaya lagi, tanyalah orang yang makan masakan tersebut..



Surat panjang tak panjang, pendek tak pendek untuk bakal suami saya yang saya pun tak ada idea di manalah dia ya..

Kepada encik Abang suami tersayang, walaupun saya sekarang berusaha keras, berpeluh-peluh bagai nak rak di dapur rumah mak saya belajar masak resipi itu resipi ini hanya untuk bakal suami saya iaitu abang dan mak ayah mentua saya, tapi saya tetap nak letak syarat..

Bahawasanya memasak adalah tanggungjawab kita BERDUA BERSAMA bila dah kahwin nanti.. Saya tak kisah abang pandai masak macam Chef Wan, tak pandai masak macam Detective Conan, bila time masak, kita berdua kena turun dapur sama-sama, masak sama-sama.. Sampailah saat dan ketika saya disahkan mengandung sekalipun, masak, tetap kita berdua.. Tapi abang kena buat kerja lebihlah.. Tak aci kan nak buli orang mengandung.. Kesian saya, kesian hero heroin (budget kembar laki perempuan.. ekeke..) abang ni haa.. =p

Bila anak-anak kita dah besar, dan ada pertambahan sampai 3, 4, 5, 6 sampai 10 sekalipun, masak tetap kena bersama.. Anak-anak pun kena ada bersama.. Orang kata, belajar melalui pemerhatian.. Bila anak-anak tengok mak dengan abah mereka masak bersama dengan penuh kasih sayang, satu hari bila mereka dah besar panjang, mereka amalkan dengan suami dan isteri mereka pula.. Bukan ke sweet? Menyerapkan kasih sayang melalui masakan.. Selagi kita bersama, masak bersama, kasih sayang kita takkan pernah putus.. Sampai bila-bila, sampai anak cucu cicit kita, keluarga kita tetap penuh dengan kasih sayang..

Harap Encik abang suami tersayang sudilah kiranya terima syarat saya yang tak seberapa ini..

P/S: Saya tahu saya macam ada sedikit jiwang kot.. Dan kalau abang menyampah dengan jiwang saya, abang bagi tahu okey.. Jangan buat muka menyampah.. Nanti saya geram.. Lain kali saya akan cuba kurangkan sikit jiwang saya.. Weeee.. Assalamualaikum abang.. =)


* * * * * * * * * * *

Berkasih sayang.. Sepatutnya lepas kahwinlah harus berextra kasih sayang.. Bukan sebelum kahwin saja.. Sekarang, sebelum kahwin, berkasih bersayang bukan main.. Bila dah kahwin, kasih ke mana sayang ke mana, cerai tak semena-mena.. Tak eloklah kot.. Jadinya, berkasih sayanglah kita ya sampai bila-bila.. Heee.. Dan selamat malam.. Assalamualaikum.. =)

38 Comments Here:

Hizami Rahim berkata...

ayah zami jarang tolong mak zami.
walaupun mak zami baru balik sekolah (mak zami cikgu), mak zami terus gi dapur masak untuk tengahari dan petang.
then, malam tu pun mak zami masak.
terharu zami tengok.
hurm.
mak zami masak sorang2.
zami nak tolong tapi tak reti.
kalau setakat kacau sambal tu, pandai ah jugak.
haha.
kagum dgn mak zami yg terlalu sangat rajin sekali masak.
:)
tp kalau adik2 perempuan ada kat rumah, memang dorang kena tolong mak zami ah.

farhana berkata...

Awwwww... so sweet la surat itu..
Siap bila mengandung lagi =P
Tersenyum2 cik abang dr baca =D

Bila suami sanggup sinsing lengan baju nak tolong si isteri masak, lebih2 lagi sweetnya =)

Adziim berkata...

Carilah jodoh tukang masak..Hehe~
Tapi takut Dr.Farhana memasak,habis kena komen. :p

Pakwe berkata...

My abah hari2 biasa tak tolong mak masak pun tapi time puasa masa sahur sebulan mak cuti bangun pagi. abah siapkan makan untuk sahur. Semua masakkan abah sedap2 belaka. sebab tu pakwe pun pandai memasak ... ngeh22


ps : belum jumpa lagi ketupat palas yg sesedap abah buat. emm ... pecal yg abah buat pun sedap.

FarhanaDr berkata...

@Hizami Rahim Tolong kacau sambal pun dah bermakna.. Heee.. Mak mesti suka, sejuk je hati tengok anak-anak masuk dapur nolong.. :)

FarhanaDr berkata...

@farhana Ouch.. Sweet ke.. Kalau encik bakal suami tak rasa sweet tak tahulah.. Erkk!!!

Wahhh.. Itu memang dah terlebih sweet sangat dah tu.. I like.. Heehee..

FarhanaDr berkata...

@Adziim Mana nak cari Adziim? Takkan nak pi ketuk2 satu satu pintu dapur kedai makan? Haha.. :p

Errr.. Saya makan jek, tak reti mengomen.. Hehe..

FarhanaDr berkata...

@Pakwe Ye jugak kan.. Para suami bekerja, ada masa ke nak join sekaki masak? Hahahaha.. Kene masak malam ler gitu.. Tak pun subuh hari..Kikiki.. :p

Ohhhh.. Mewarisi dari abah rupanya.. Err.. Tapi sure ke ni sedap.. Hmmmm..

nursarah puteri biru berkata...

suami aku nanti, tak apa kalau dia tak tolong aku masak, tapi pas makan dia kena kemas meja makanlah. haha. baru adil. jgn tau makan ja. :p

Kuwe berkata...

orang melaka kena pandai asam pedas laaa. ah gambar atas tu, ni faktor kamera ni.. faktor kamera ni.. edit photoshop ni.. kehkeh.

eh. aku reti potong bawang. masak telur. amacam? err, detective conan memasak? lol.

bUdAk kEnTaNg berkata...

awatnyer suma merah2 lately?? adekah hati sedang membara??? tertanya2??
hehehe..... tgk tajuk n3 dah nk kena klik baca..
4 me,mmg sama2 kena tlg mnolong klu kat dapo..somtyme laki masak lg sedap dr pompuan..huhuu..

molmolla berkata...

uhukkkkkk! i setuju.. tapi cmane, i masak pun tak reti. hahaa. then jgn beranganlah nk kahwin kan? ngeee~

adrinaqamarina berkata...

rina sokonggggggg! rina pon nak macam ne jugak. turun padang sama3. hahah.

anak3 yang hidup dalam suasana macam ne ag sihat kot pemikiran diorang.

:)

tak kesah setective conan ke ape. haha.

senior3 yang kawen kat sini pon macam ni, masak sama3,. before pg kelas, ampai baju sama3. hehe.

FarhanaDr berkata...

@nursarah puteri biru Hahahahaha.. Pas makan pi depan nengok TV.. Itu laa selalunya.. :p

FarhanaDr berkata...

@Kuwe Ahhh.. Ko tak caye kan nasi ayam tu memang menarik dan menarik perut untuk dimakan.. Hahahaha.. :p

Okey laa tu.. Jom tolong jom.. Haha..

FarhanaDr berkata...

@bUdAk kEnTaNg Haiyooo.. Macam mane nak sembunyi pon pokcik tetap tau.. Ye ye.. Membara dan tertanya.. Manyak susah wo.. :p

Betul.. Tulun menulun.. Kan ke seronok jek nengok.. Sedap tak sedap tak de masalah sangat.. :p

FarhanaDr berkata...

@molmolla Alaaa.. Ahjussi tak kesah kot.. Uolls belajar masak sama2 kat dapur.. Sampai berselerak dapur.. Lagi sweet.. Heehee..

FarhanaDr berkata...

@adrinaqamarina Amboiii.. Seronoknya dok sana.. Ramai yang kawen mase study.. Leh masak sama2, sidai baju sama2.. Kikiki.. :p

bUdAk kEnTaNg berkata...

MESTI kena sedap laaa..
klu tak sedap carik lain...
glurpp...
boleh begitu cik Hana??
laarriikkssss...
hahahhaa
:p

FarhanaDr berkata...

@bUdAk kEnTaNg Hoh.. Saya kasik repot sama mem pokcik.. Mana mau larikssssss.. Haha.. :p

FiNa berkata...

Hahaha,,, tergelak2 kita baca surat tu... mane nak cari cik abg mcm tu kak?

btw, akak di tag lagik. hehe

Cik Bee berkata...

hahahaha.. best nye syarat kak hana...! dan saya juga ada keinginan yang sama dengan anda... sangat sweet kan bile bersama di dapur??!

bUdAk kEnTaNg berkata...

sapekah mem pokcik??
jeng3.......
nmpaknyer cik Hana lbh tahu berbanding pokcik..
sile la bgtaw.,..
plizzzzzzz......
:p

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

pehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

mengancam habes =)))



p/s: meh mas0k c0ntest l0lly =)

FarhanaDr berkata...

@FiNaAde jek fina.. Sure ade.. Sebelum kawen, sertakan surat ni dulu yek.. Haha.. :p

FarhanaDr berkata...

@Cik Bee Best kan? Dan senang jek pon syarat tu.. Haha.. :p

Sweet.. Sweet gilerssss.. :)

FarhanaDr berkata...

@bUdAk kEnTaNg Jeng jeng jeng.. Sapekah? Mane leh tahu.. Mem pokcik kate jangan bg tau pokcik.. Lalalalariksssss.. :p

FarhanaDr berkata...

@miss lolly a.k.a luvfareda Mengancam macam lolly gitu.. Heehee.. Okey.. Kalau aku ade kesempatan aku join ye yang.. Heehee.. :)

bUdAk kEnTaNg berkata...

hahaha....
ni yg buat pokcik takleh tido mlm ni dok pikir..
elakkn hunung merapi meletus jer nih...adehhhhh...
bikin saspen saje kamu ye....
hurmm....
takpe laki kuota adew 4...
Kalau bpacaran, mmg byk pantang larang, mnjaga susila, ibu bapa adik abang... lalalala

FarhanaDr berkata...

@bUdAk kEnTaNg Pokcik.. Yok saye nyanyi lagu dodoi kasi itu mata pokcik sonang mau tutup.. Haha.. Saspennye macam nak amik result kan pokcik.. Wawawawa.. :p

Hamboi pokcik.. Katakan 4 tp saye tau pokcik tak pandang kuota2 ni.. 1 sudah memadai.. Kan?? Heee.. :p

Jard The Great berkata...

waa.. cam sedap jeee...

cendera jiwa berkata...

LAPAR!!!

mier@merr berkata...

abah tlg makan dgn sepenuh hati...haha...

~aahh...kamo buat daku lapar

fndrocka berkata...

Entah2 suaami kau nanti nak masak sorg kat dapur...tak bagi kau kacaum.dia kan chef.

♥ manje ♥ berkata...

wow... menariknya nasi ayam itu...
sampai tak nampak ayam... hehe

kasihsyg harus smpai ke mati
mcm org dulu2 ~

Eazy Izzuddin berkata...

terliuh lah....
hehe....

btw kami2 di rumah sume terorr masak2 neh
xD

entry baru:LEPAK2

Khairy berkata...

Err...ko pandai masak ke? wakaka... Ok boleh di ketegorikan orang tak pandai masak...serius weh...tapi masak maggi expert beb...kira maksudnya aku ni bijak cam Detective Conan la ye...hehe..jgn jealous =p

zulkbo berkata...

salam..
nasik minyak ke tu
atau nasik tomato?
nampak sedap..

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.