Apa Perasaan Dimalukan??? | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Apa Perasaan Dimalukan???

37 comments
Assalamualaikum semua.. Salam petang Rabu.. Hari yang memenatkan tubuh dan sangat mendera jiwa.. Haih.. Baru saja pulang dari kelas terus aku meluru ke depan lappy.. Blog inilah saja tempat untuk aku luahkan segalanya.. Mahu nangis, mahu marah, mahu happy, blogku ini tetap setia di sisi.. Kalau pakwe, belum tentu boleh dapat yang seperti ini.. Hahaha..




Hari ni aku perlu masuk Operation Theatre.. Dalam dua minggu di Jabatan ENT sudah 3 kali aku masuk Bilik Pembedahan yang sejuknya begitu dahsyat sekali.. Hari ini ada pembedahan Laryngectomy.. Pesakit menghidap kanser larinks.. Dari pukul 1 sampai pukul 3 aku di situ.. Operation diketuai seorang doktor pakar, Dr. Rosalind dan dua orang doktor lain, Dr. Anusha dan Dr. Meena.. Mereka memang bagus.. Superb.. Walau sibuk buat kerja tetap sudi mengajar.. Kalau ikutkan dorang tak perlu pun mengajar kitorang.. Huhu.. Dalam tu ada lebih kurang 20 orang jugak.. Tugas kitorang? Cuma berdiri dan observe sahaja.. Cuma untuk pengalaman.. Tidaklah penting mana sebab untuk pengetahuan korang, semua pelajar perubatan lepas saja graduate, akan kerja di General Ward.. ENT kira cabang specialist dan tak berapa penting pun untuk tahap kitorang.. Selepas bekerja hampir 5 tahun nanti barulah kitorang boleh khusus kepada bidang tertentu.. Contohnya ENT.. Faham semua anak-anak? Hehe..


Mahu dijadikan cerita datang seorang doktor dalam bilik pembedahan, mahu tengok-tengok saja.. Dia baru je masuk Jabatan ENT tu.. Seorang lelaki Cina lingkungan 30-an.. Doktor apa namanya biarlah dirahsiakan.. Masuk-masuk saja matanya asyik memandang kitorang yang so called Pelajar Medik ni semua.. Pandangan berlagak macam nak makan kitorang, the way he looked, as if kitorang ni sangat kecil dan dia sangat besar.. Dan dia sangat hebat.. Pada hal bukanlah bos besar nak berlagak.. Sedangkan Ketua Jabatan ENT pun tak macam dia.. Bila Dr. Rosalind tanya soalan, jawapan yang kitorang bagi salah, dia boleh gelak dengan sangat kuat dan sinisnya.. Dia boleh mengumpat pasal kitorang kat belakang, he said what are they doing here, playing? Grrrr.. Aku bengang masa tu.. Kitorang observe operation okey.. Ada nampak kitorang main lari-lari, hide and seek ke?? Start dari situ dia asyik pandang kitorang dengan tajam.. Ada saja yang tak kena yang mahu ditegurnya.. Dan sangat berlagak..





Klimaks cerita dongeng Cinderella ni, bila saja aku dimarahi, ditengking dengan begitu kuat di hadapan hampir 20 orang.. Dia kata "Something wrong laa with you".. Malu yang amat sangat. Salah aku apa??? Cuma salah letak tangan saja atas kain yang telah disterilekan.. Aku tak tahu pun kain tu tak boleh dipegang.. Aku cuma ingin datang dekat dan tengok pembedahan yang Dr. Rosalind buat.. Dia marah dengan sangat kuat, sinis dan menyakitkan hati juga mencalarkan jiwa.. Mak abah aku pun tak pernah marah aku macam ini.. Mungkin orang nak cakap aku manja, tapi yang duduk di situasi aku pasti paham.. Selama lebih 3 tahun aku belajar, memang adatlah kena marah, aku tak kesah tapi bukan dimalukan hanya kerana perkara kecil yang tak perlu pun untuk marah.. Aku malu sangat.. Mahu nangis dah lepas tu.. Nasib Dr. Rosalind okey.. Dia suruh balik rumah. Mungkin sebab dia tahu akan hujan dalam OT tu nanti.. Hahaha.. Sedangkan Dr. Rosalind pun kata it is okey, takde hal punya.. Tapi Doktor lelaki tu still jugak nak marah-marah.. Semenjak awal dia masuk dalam bilik tu, memang dia berbulu tengok kitorang.. Ada saja salah kitorang dia nak cari sampailah aku jadi alasan untuk dia meletup dan melepaskan semuanya.. Haih.. Malang nasib aku ke?





Kawan-kawan juga merungut pasal dia.. Kata mereka pada aku sabarlah.. Kenapa perlu dia memalukan student? Kenapa dia menyampah sangat tengok kitorang dalam bilik tu? Kenapa dia nak over sangat sedangkan Dr. Rosalind okey jek.. Cool aku nengok.. Dia tak pernah jadi medical student ke dulu.. Haih.. Aku rasa nak nangis sekarang.. Seriously sebak sangat, semangat aku hilang, jiwa kacau.. Rasa pertama kali dalam hidup dimalukan macam tu, rasa macam nak call bonda.. Mahu nangis depan bonda.. Tapi aku tahankan saja.. Aku luahkan saja pada blog yang tercinta.. Hanya tu je yang aku mampu buat.. Takpe laa.. Mungkin ini satu cabaran hidup yang aku perlu tempuhi.. Mungkin nanti bila aku mula bekerja, aku akan merasa lagi teruk kena marah.. Siapa tahu.. Sabar sajalah..


Buat yang membaca.. Thanx sebab sudi dengar luahan hati aku.. Maaflah andai aku terlalu manja.. Cuma kali ni aku tak mampu menahan rasa.. Hmmmm.. Okey laa.. Sampai sini aje ek.. Lain kali kita borak lagi.. Tata semua.. Jaga diri.. Assalamualaikum..






FOOT NOTE: Aku tak mahu rasa cemburu ni datang.. Tolong pergi jauh-jauh.. Biarlah dia bahagia.. Pleaseeeeee.. ;(



37 Comments Here:

imHepPie berkata...

jgn sedey2 sis..be strong cos u r strong!!!okess...

len kali cari pakwe leh jdi habuan maki bila tensen..ehh..

dah2 cemburu pon jgn x elok tuk kesihatan tuh

hazlin berkata...

cisssss, siapa tuh yg berani marah adikku iniey?

meh cini.... akak pujuk...

biarkan itew olang...

ghasenye doktor tak camtu...

sabar ye hannna....

Framestone berkata...

sabo2...semua tue perkara yng perlu anda berlajar dalam tempoh berlajar...

saje je nk ganggu emosi n kewibawaan korng... coz dah kerje nnt lagi teruk kne.. nie baru dengan org yg pangal Dr.

akan datang lg malu klu dimalukan oleh Dato' datin Tan Sri.. dan termalu sekali dgn org biasa..

so dari sinie la korg tahu tahap ketabahan n pengawalan emosi korg...

anyway bro just nk kamu fikir positif je...

out of topic--> eh yg 81% tue bukan bro...bro just 65% je... yg 81% tue cik angah (if farhana kenal la)

bro just men mafia wars je kat facebook tue.. ade mase add la bro ek

www.broframestone.com

Nur Aainaa Khairunnisa berkata...

sabar je la hana...adatla tu..ader je org cemburu...mungkin doc tu tak pernah rasa cam korang rasa masa dier blaja...tu yg jeles tu....tak pun masa blaja dulu dier pun kene camtu....tu yg cam ngengada tu....

apapun aainaa tau hana kuat...
sayang kamu selalu...

semalam anda ketemu hassan???

anakcikmad berkata...

sabar dik~
normal la tu...
sape pun kalo kn tengking,
ganster camne pun,sure terase gak dek suara marah+makian yg kuat~

sure air mata dh bergenang~hik
sgt paham situasi camtu

xpe,biasa2kan diri,ttap maintain cun+muka comel+xbuat mistake yg sama~sure ok~wee
^_~

joegrimjow berkata...

baca cite yg ke 4
;)

asliani ahmad berkata...

aslkm akak...
sbr byk2 yek...
ni mmg adat kalo dah msuk clinical year..
kena tengking dgn doc,kena maki dgn nurse..
dah asam garam kalo amik medic ni...
kena kuatkan hati...
kuatkan semangat,jgn mudah putus asa...
nanti bila keje,lg la teruk,kena buli dgn senior doc,kena hamun dgn nurse..
huhu...
sbb tu ada senior final year kat sy yg quit sbb dia x thn..
x pe,sy yakin akak blh...
tp kdg2 menyampah kalo ada manusia yg x reti hormat manusia lain,ingat dia bagus sgt,ingat pangkat dia tinggi sgt...
tp x sedar,kalo Allah nak tarik nikmat tu bila2 masa pun blh...
dah2,jgn nangis2 yek~

bUdAk kEnTaNg berkata...

Assalammualikum cik Hana...
Aduh,kesian betul cheq kat hang yer..ade ke patut die malukan pelajar sebegitu rupa..tapi itu adatlah,org yg bajek bagus msti bekarekter sebegitu rupa padahal habok pon tarak..

mungkin dulu die penah kena camtu,sbb tu die balas dendam dgn golongan pelajar mcm u'all la kot..hehe..juz ignored laa..

alaa takde ape la cik Hana..juz tink +ve ok..cabaran mase hadapan lagi perih dan lagi panjang..so jadikan ia sbg semangat utk trus maju ke depan..abaikan jers...

keadaan mcm tu tak lame lagi akan lupus dr ingatan...susah nk kenang kembali so juz follow da flow wokeh bebeh.. gewd luck.. :p

bEEdLE d' bARd berkata...

hai..
sabar yer..
aku rasa doktor tu sj nak balas dendam sbb dl dia pon kena maki hamun gak..dia pny bengang tu x abes sbb tu nak lempiaskan kat korang plak...

u know what, aku amek kos farmasi..masa sem aritu adalah wat attachment kat hospital..bila masuk wad, adalah sorg dktr laki yg bajet hensem tp x ensem pon yang pndg ktrg kerek semacam..owh, kerek gila muka dia..rasa nak jek campak kasut kat muka dia tu!! huhu..
ape aku ngarut nie??..

erm, nnt kalo ko dah keje jgn lah wat camtu gak k..masing2 ada skop kerja masing2...

n aku harap ko boleh tahan dgn perangai doktor gila...all d best for u!! =)

B E L L A berkata...

baru perasan sy ada follow seorang bdk mediclah.. :D boleh jd idola neh..

be strong k kak.. boleh jd idola untuk2 adek2 junior yg len.. :)

HonEyBuNNy berkata...

da2...jgn sedey2 k..ila pn pnh cm tuh......

chokio_nia berkata...

weh..dah..jgn nanges..lap ingus tu..amek ne bahu aku kasi pinjam 5 minit nanges puas2..pastu senyap ok..tak sennyap aku sumbat mulut ko ngan tisu bekas ingus..haaaa..ade brani??

ko sepak je die len kali..br pangkat tgi sket nak blagak..seb bek cina..kalo tak aku da suh ko ckp, Allah marah org bongkak..heh

Nine berkata...

Farhana stadi coz doc ker ? amik perubatan ek ?

best la...hehe..

tahnsk 4 the wish Farhana..appreciated that...

sayalahfaizul berkata...

dear miss hana... maka saya kembali memberi komen setelah lama terperuk kerana exam...

kata orang, kalau nak kuat, kene belajar kene marah. takpe, biar je die wat kerek ngan u dulu. so, when it comes to the time for you to pay back, ape lagi???? hambur!!! opss, termengajar mende tak baik pulak...

be strong hana... it takes tonnes of tears to succeed... believe in yourself. to err is human, to perfect, DIVINE...

Eiba berkata...

Sabar yer..masa nie memang dia kat atas..nanti time dia kat bawah baru dia tahu langit tu tinggi ke rendah...apa pepun cheer up..membazir air mata jer nanggis sebab org cam tu...relaxx & humble yaa...

Tukang cerita berkata...

salam hana....

hehehehe,,,,,,
macam pnah dgr je cerita camni,...
tapi versi lelaki...
dan lelaki itu tidak plak menangis...
kalau menangis, mahu ku hempuk2 dia..... :)

biasalah tu hana.....
kekadang, bila org dah perasan dia hebat, ada kedudukan...mulalah nk tunjuk lagaknya...
be strong...
dh jadi MO nanti, jgn jadi camtu ye....

Kuwe berkata...

mungkin beliau tertekan.
marah kamu takpa jgn dia pegi lempang org yg dibedah itu.

ENT itu apakah? bunyi mcm bom dlm game.

Cik Bee berkata...

medical student slalu kna marah....
tp da sampai keterlaluan camtue, bkan marah daa tue.. huhu, saper tahan kan

Farhana berkata...

Mimie.. No no no.. No sedey2 anymore.. Coz I'm strong.. Heehee.. ;)

Haha.. Kalau ade pakwe takmo laa maki hamun, harus disayangi.. Takut nanti lari wo kalau kene maki.. Hahaha.. ;p

Cemburu??? Tak elok ek? Huuu.. Tu laa pasal.. Dh tak sehat dah ni.. Hurrmmmm..

Farhana berkata...

Kak Lin.. Namanya D. L.. Heehee.. Nak pujuk ke??? Mau udang kak.. Boleyyy ka??? Hehehe.. ;p

Takpe laa.. Sabar jek laa kak.. Nak wat caner.. Adat laa kita yg muda ni slalu kene ngan org yg lebeh senior.. Huhu.. ;)

Farhana berkata...

Bro Framestone.. Yep.. Sdang blajar untuk brsabar.. Hurmm.. Tu laa.. Blajar.. Junior.. Mcm ni laa kita.. Slalu dibuli ngan yg lebeh senior.. Adat laa tu.. Huhu.. Thanx bro.. I'll try to think positive.. InsyaAllah, akan blaja jadi insan yg kuat dn telinga yg tahan makian.. Huhu.. ;p

Farhana berkata...

Aainaa.. Hahaha.. Tu laa.. Kerek tol dia tu.. Nengok orang mcm dia yg besar.. Pada hal takde laa hebat mane pn.. Huhu.. Mgkn jugak kot dia tak mcm kitorang dulu time blaja.. Heehee.. ;p

Hassan??? Mst laa.. Sudah ku lafazkan sayangku padanya.. Hahahaha.. ;)

Farhana berkata...

Anakcikmad.. Haah laa kak.. Sedey gilerr.. Terasa sangat2 dlam hati ni.. Mane tak nye, kuat wo dia marah, dpan orang ramai lagi tu.. Malu tak trkata.. ;(

Memang dh bergenang, cume tak mngalir kuar jek.. Tkut kawan2 nmpk.. Mau nmpk strong dpan kawan2.. Huhu.. ;)

Yup.. Will try to maintain cun dan cute.. Hehe.. ;)

Farhana berkata...

Joe.. Ku dah bace.. Maceyyy yek joe.. ;)

Farhana berkata...

Asliani.. Waalaikumsalam dik.. Tu laa.. Dh bnyk akak sabar dah ni.. Slalu jek kan kene tengking tapi tak sehebat mcm ni.. Adehhhh.. Seksa jiwa dn batin msuk clinical year.. Best laa kalo dokter yg best.. Kalau yg teruk.. Adehhh.. ;p

Takat ni akak slalu jek nengok dokter marah, nurse akak tak penah nengok lagi.. Serious ke ade nurse yg suke makin hamun?? Hoho.. Dasat tol ni.. ;p

Tu laa.. Blaja medik ni bkn jek kene rajin, tapi kene kuat jiwa, kalau tak trsungkur kat tgh jalan.. Hmmm.. Hope akak mampu brtahan spanjang akak blaja dn bergelar dokter nnt.. ;)

Farhana berkata...

Budak kentang.. Waalikumsalam dak kecik.. Hang kesian ke kat cheq? Takkan kesian jek kot.. Hehehe.. Bese laa tu man, ade yg baik mmg baik, ade yg baran mcm tu kita laa yg kene.. Dia budget dia hebat sbb dia dh bergelar dokter.. Dia lupe kot dulu dia penah jadi student gak.. ;)

Hmmm.. Ku cube pikir positive.. Jadikan sbg satu azimat.. Wahhh.. Azimat untuk jadi insan yg kuat di masa depan.. Lucky giler daku mggu ni abes posting di jabatan ni.. Huhu.. ;)

Kenangan yg akan igt smpi bila2.. ;)

Farhana berkata...

Bard.. Hai bard.. Lama tak nmpk.. Heehee.. Yep.. Ku sdang blaja brsabar ni.. Heehee.. ;)

Ouh.. Ko penah rase gak ke??? Hmmm.. Tu laa.. Orang ni susah sgt ke nak blaja respek org lain dn ignore saje pada pangkat atau gelaran.. Kita sume sama jek.. Manusia. Hmmmm.. ;)

Thanx atas ingatan.. InsyaAllah, aku akan jadi dokter yg baik.. Heee.. ;)

All the best utk ko gak..

Farhana berkata...

Bella.. Haha.. Idola??? Adeh.. Tak hebat maner pn utk jadikan idola.. Huhu.. ;)

I'll dik.. Thanx ya.. ;)

Farhana berkata...

Honeybunny.. Hoho.. Yeke? Hmmm.. Tak sedey daa.. Thanx yek ila.. ;)

Farhana berkata...

Ain.. Ko sgt ayu tapi dlam masa yg sama sgt kejam.. Ade ke ptut nak sumbat nagn tisu.. Adehhhh.. ;p

Tu laa.. Mmg dh nk flying kick dah.. tapi dlam pikiran jek laa.. Hahahaha.. ;p

Farhana berkata...

Nine.. Yup.. Amek medik yg sgt susah ni.. Huhu.. ;)

U're welcome nine.. ;)

Farhana berkata...

Dear cikgu pejul. Heehee.. Wah.. Sronok laa da abes exam.. Huhu.. ;)

Hahaha. Ajaran yg bgus dari segi teori tapi utk dipraktikkan tak leh kot. Hahahaha.. ;p

By the way, thanx for your words.. I'll try to be ignorant jek lain kali. So takde laa sentap sgt kalo kene tengking dn maki hamun.. Heehee.. ;)

I am strong.. Will become stronger.. Hee.. Thanx mr. pejul.. ;)

Farhana berkata...

Kak Eiba.. Thanx ek akak.. Sdg blaja brsabar.. Hurrmmmm.. Harap satu ari nnt dia boleh blaja respect orang lain.. Walaupun hanya student.. ;)

Farhana berkata...

Waalaikumsalam kak nurul.. Heehee.. Sapekah itu?? Jeng3x.. Oooo.. Abg muz mst lagi bnyk pengalaman psal bende2 mcm ni kan.. Huhu.. Tapi takkan laa dia nak nanges.. Lelaki maa.. Lagipun akak kan ade utk dia mengadu. Heehee.. ;)

Jgn risau kak. Jadi MO ke, jadi specialist mahupun consultant, saye akan cube blajar utk tak jadi mcm tu.. Heehee.. ;)

Farhana berkata...

Kuwe.. Tertekan??? Asik dok borak dlam bilik bedah tu tertekan ke??? Hahahaha.. Daku yg tertekan di situ.. Hahaha.. Kalau yg dibedah tu jadi mangsanya.. Mmg nak kene saman sajek laa.. ;p

ENT tu stands for ear, nose and throat.. ;)

Farhana berkata...

Biha.. Huhu.. Mgkin kene marah utk bagi dorang tahan makian dn cacian sebekum jadi dokter betul2 nanti.. Kot.. Haha.. ;p

Tapi, memang tak tahan.. Sakit tlinga, sakit hati, sakit jiwa.. ;(

Tanpa Nama berkata...

Kalau sakit hati dengan bos, baca je kat dia pantun ni (dari buku ‘Alamak Bosku Seperti Hitler!’) hahaha:

Pagi-pagi, sudah mencemuh,
Si pemandu terus terdiam mengeluh,
Bos ini jenis yang kecoh,
Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

“Ada pelanggan hendak jumpa”,
Itulah kata si setiausaha,
Bos enggan, mengantuk katanya,
Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

Bos memanggil mesyuarat mengejut,
Ada pekerja berjalan bak siput,
Bos pun menengking sampailah semput,
Para pekerja terkentut-kentut.

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.