Zaman Kecil VS Zaman Dewasa | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Zaman Kecil VS Zaman Dewasa

15 comments
Assalamualaikum semua.. First time post scheduled entry.. Tak mahu blogku ini bersawang sebab nanti daku sendiri tak terlarat membersihkannya.. Tidak online dek kegilaan membaca buku, tetapi tetap juga mencoret entry sebab mahu dekat dengan kalian.. Heehee.. =)


Kali ini cerita zaman silam.. Umur 9 tahun.. Kecil lagi.. Baligh pun belum lagi.. Masih naive dan innocent.. Setiap 2 tahun, kami satu famili pasti akan pulang ke kampung tercinta - Kota Tinggi.. Nak naik kapal selam takde, naik belon aje laa.. Cuti hujung tahun, lama.. Hampir 2 bulan.. Setiap kali pulang aku ada satu rutin.. Rutin yang sangat-sangat tak berfaedah.. Haha..




Zaman dahulu kala, mana ada vcd, dvd.. VHS tape aje.. Masa tu kat rumah nenek sangatlah banyak koleksi filem-filem Melayu, Cina, Omputeh.. Tiap pagi, celik mata, duduk menghadap TV.. Pasang tape.. Golek ramai-ramai depan TV.. Dalam banyak-banyak cerita, aku pun tak tahu kenapa filem Melayu yang satu ni jadi kegilaan.. Tajuknya BISIKAN CINTA.. Azhar Sulaiman hero, Maria Farida heroin.. Pernah tengok tak korang? Kawan-kawan aku ramai tak tahu kewujudan cerita ni.. Hahaha..


Suka sangat tengok.. Habis hafal semua dialog especially dialog Acappan.. Sebab sangat lawak.. Pagi habis tengok.. Tengahari tidur kepenatan.. Petang celik mata.. BISIKAN CINTA lagi.. Begitulah jadual setiap hari, tiap kali balik kampung, sampai habis cuti sekolah aku 2 bulan.. Satu scene aje yang ditunggu-tunggu sebenarnya.. Masa Azhar Sulaiman jerit ke laut dan kata.. "AYU.. AKU CINTA PADAMU.." Umur 9 tahun, tak tahu pun apa maknanya cinta tapi suka.. Hahahaha.. Sampai ada hasrat dan impian, bila besar mahu cari pakwe macam Azhar Sulaiman.. Heehee.. =)





Sekarang ni tiap kali balik kampung, pasti tape filem itu dicari.. Tengok cover tape aje laa.. Sebab player tak ade daa.. Tapi nasib baik YOU TUBE ade.. Ape lagi.. Mari kita download.. Heehee.. Tapi dah besar-besar ni, tak bolehlah nak macam dulu.. Pagi petang, siang malam layan movie.. Huhu.. Zaman dah berubah..


Kenangan zaman cinonet dulu.. Memang paling best dan paling susah nak lupa.. Bila kecil, kita nak sangat cepat-cepat jadi orang besar.. Tapi bila dah besar, kita nak sangat kembali ke masa kecil kita.. Sebab apa? Sebab masa zaman kita kecil-kecil, apa pun kita tak payah pikir, cuma pikir main, pikir pergi sekolah, pikir nak pergi kelas mengaji ke tak.. Fikiran yang simple tentang diri kita sahaja.. Hidup yang simple, happy dan tenang..





Bila dewasa.. Macam-macam benda kita fikir.. Bukan sahaja diri kita tapi kita fikirkan hal orang lain juga.. Fikiran yang kompleks.. Hidup pun kompleks.. But still.. Walaupun sekompleks mana hidup kita, segunung masalah sekalipun, kita tetap boleh hidup happy dan tenang.. Bagaimana? Hidup kita, kita yang tentukan bahagianya harus bagaimana..


Sebab walau macam mana kita kenang pun masa silam, wishing that everything will be like as the good old days, kita tetap takkan kembali ke masa silam.. Sebab tu pepatah Melayu ada kata, BARANG YANG LEPAS JANGAN DIKENANG, KALAU DIKENANG MERANA BADAN..


Jadi.. Hiduplah kita bukan dengan mengenang masa silam, tetapi hiduplah dengan merancang untuk masa hadapan.. Till next entry.. Tata titi tutu.. Assalamualaikum.. =)






FOOT NOTE: Cakap memang senang.. Tapi nak buat.. Hurrrmmmm..





15 Comments Here:

joegrimjow berkata...

naqk buat mesin rentas masa
kembali zaman kecik

Lili Puteh berkata...

dlu puteh pun minat azhar sulaiman.
jejaka melayu terakhir tu.
ghee~

Amieynna Amin berkata...

hana..
kite suke tgk cite tu..
yg ade scene kat kapal tu kan??
sweet2..
suke2..
tetibe teringat lak..da de utube skg..
nak tgk mlm nanti..
hikhik..

hmm..
ckp mmg senang kan?
berat mata memandang..berat lg bahu yg memikul..
uhuhuhuk...

hua sheng. berkata...

saya masih kecil lagi!
HAHA.

hua sheng. berkata...

cik far!
AZHAR sulaiman kuwa kt wanita hari ini skrg..tajuk perbincangan, dekorasi kondo.
ceh.dia ada bakat jgk di situ.
besh nyew~
(:

Aainaa Khairunnisa berkata...

memang la perkara yg telah berlalu akan menjadi kenangan....

dan kenangan semalam sangat dyok dengan kawan² ku......merindui kari semalam (19/07/09)...wah tetiba nyebok kat sini....sorry hana...ku jua merindui mu....

Tukang cerita berkata...

Salam hana...
akak pun rindu zaman hingus meleleh tu...
gila tgk movie juga...tapi,stkt tgk kat tv jer lah.....

main kawen2, pondok2, masak2....
berbudak sekarang tak merasa dah gitu...
main dalam pagar umah jer...
:)

Farhana berkata...

Joe.. Ade tmpat kosong lagi kaa??? Ku mahu itot.. Ekeke.. =)





Puteh.. Azhar sulaiman tu sgt lain daripada lelaki lain kan.. Ada tarikannya yg trsendiri.. Chewaaahhhh.. =)

LiLacFlA berkata...

omg akak how i miss my childhood. sob!

Farhana berkata...

Minna.. Haa.. Btol tu.. Ramai yg tau cite tu mst igt kapal aje.. Mcm aainaa gak.. Kan aainaa?? Hik hik hik.. =p

Tengok minna.. Jangan tak tengok.. Tapi kat u tube tu suare de tak bape besyyy sangat laa.. Tapi layan aje.. Haha.. =)

Btol minna.. Kita yg mnanggung.. KIta aje laa yg paham.. Walau org lain kata paham skalipun.. Tapi sbnrnya mmg dorang tak paham dn takkan boleh paham.. =(

Farhana berkata...

Hua Sheng.. Benarkah kamu masih kcik lagi??? Cam tak caye jek cik far.. Hohohoho.. =p

Azhar sulaiman ex=pakwe pujaanku.. Hee.. =)





Aainaa.. Kenangan indah biar disimpan utk dikenang.. Kan kan kan??? Ku juge windu kamu.. Heehee.. =)

Zumairi berkata...

takper skrg leh tgk Azhar sulaiman tolak perabot lak '-)

Farhana berkata...

Waalaikumsalam akak.. Giler movie gak ke akak??? Cam tak caye ajo den.. Hoho.. Cite ape kak zaman tu??? Ekeke.. =p

Uwaaa.. Bestnye main time kicik2 dulu.. Pi ke sana ke mari.. Masuk utan, panjat pokok.. Ape ade hal.. Jatuh trluka brdarah pn mcm kene cubit aje rasa.. Tapi bebudak skang.. Dok dlam umah, sakit sikit jeritnya mak aii.. Budak2 skrang dah tak se"resistant" budak dulu2.. Heehee.. =)

Farhana berkata...

Lilacfla.. Mee too.. Gonna miss the good old days dear.. Heehee.. =)




Zumairi.. Tu laa.. Hua sheng pn kate gitew.. Nak tengok btapa gagahnye abg azhar tolak perabot.. Hak hak hak.. =)

--{♥Mahirah Abd♥}-- berkata...

tumpang terjahhhhhhhhhhhh..
yaaaaaaaaaaa...
dah lama x tinggalkan jejak...
ms zaman kecik2 dulu best..
x yah pikir nak cr duit..
nak cr pakwe jer..
(ms kecik2 sgt bijak dh pndai cr pkwe)
hehehe

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.