Dilema Pelajar Medik Wanita.. Adoiyai.. | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Dilema Pelajar Medik Wanita.. Adoiyai..

29 comments
Assalamualaikum semua..


Pergi ke kelas revision beberapa hari yang lepas.. Kelas bersama Dr. Ainita.. Lecturer baru yang satu-satunya Melayu untuk Department Medicine.. Kelas ini selain berbincang tentang bab akademik, Dr. Ainita juga ada menyelitkan ruangan usrah.. Bagus juga untuk kami semua.. Kebetulan kelas tempoh hari dihadiri oleh pelajar wanita sahaja, lantas kami diperdengarkan sesuatu tentang doktor wanita dan perkahwinan.. Jiwa agak kacau dan stressed selepas mendengarkan ini.. Haha.. Memang benar, bukan mudah seorang wanita untuk menggalas tugas sebagai doktor..




Kata Dr. Ainita.. Female medical students, if you think now is the appropriate time for you to marry, then you are wrong.. If you cannot commit, please don't marry now.. Memang betul, ramai pelajar medik kahwin di usia muda, sebelum menapak ke dunia luar memulakan pekerjaan.. Kata mereka dua tiga tahun pertama memegang title doktor, kita tidak akan ada masa untuk diri sendiri.. Sibuk 36 jam..




Kata Dr. Ainita lagi.. Kalau kita mahu kahwin sekarang, tolong tanyakan pada bakal suami kita, adakah awak sanggup berdepan dengan kesibukan saya? Adakah awak sanggup membenarkan saya on-call jika ada kecemasan di hospital pada malam hari? Katakan juga padanya, jika awak inginkan seorang isteri yang sentiasa berada di rumah membancuh kopi dan memasak untuk awak, maka bukan saya orangnya.. Jika awak inginkan seorang isteri untuk melayan awak setiap malam, maka saya juga bukan orangnya.. Jika awak inginkan seorang isteri yang 24 jam berada di rumah, maka saya bukanlah orangnya..



Doktor kata memang benar, tempat seorang isteri adalah di sisi suami, isteri punya tanggungjawab pada suami, tetapi seorang doktor juga punya tanggungjawab besar pada pesakit.. Pada nyawa manusia.. Sebab itulah pekerjaan doktor ini adalah antara pekerjaan yang Allah angkat tinggi di sisiNYA..


Senarionya sekarang, kita sendiri dapat lihat, kadar penceraian adalah sangat tinggi di kalangan pasangan yang salah seorangnya bekerja sebagai doktor.. Sebab itu juga, kebanyakan doktor akan berkahwin dengan doktor sahaja.. (aku tak mauuuuuuu..) Ataupun, kita boleh tengok, kebanyakan doktor perempuan tidak berkahwin.. (lagi aku tak mauuuuuuuu..) Dahsyat.. Tempoh hari dalam Utusan Malaysia, seorang suami menulis surat menyatakan kasihannya pada isterinya yang sentiasa sibuk siang ke malam dan bekerja sebagai doktor.. Kalau dapat suami yang kasihan takpe laa.. Kalau dapat yang suka merungut??? Mau tak pasang number two..





Hurrmm.. Bikin aku fikir dalam-dalam.. Kalau mahu kahwin, pasti bukan sekarang.. Takut nanti bila dah kerja tak terlayan pula suami.. Kalau mahu kahwin lepas grad, bila sudah kerja pun tak boleh sebab sudah sah-sah la sibuk.. Mahu tunggu 5, 6 tahun lagi laa jawabnya bila kerja dah relax sikit.. Masa tu umur dah 30 lebih agaknya.. Entahlah apo nak dikato.. Orang akan kata kenapa aku suka fikir benda remeh macam ni.. Tapi sebenarnya inilah fear terbesar kebanyakan rakan-rakanku yang mengambil medik.. Nampak remeh tapi sebenarnya isu ini sangat berat.. Arggghhh.. Bikin aku takut pula mahu kahwin.. Bolehkah bakal suamiku nanti memahami keadaanku??????



Wanita.. Apa nak dikata.. Tanggungjawab kita memang besar.. Yang penting kalau kita bertemu jalan buntu dalam sesuatu masalah, kembalilah kita pada Allah.. Mintalah petunjuk.. InsyaAllah.. Semuanya akan bertambah baik.. Mudah-mudahan..


Aku bila nak kahwin??? No no no.. Jangan tanya aku okey.. Aku tak mahu fikir.. Just go with the flow.. Till then.. Jumpa lagi.. Assalamualaikum semua..





FOOT NOTE: Please.. Lepas baca entry ni, jangan takut untuk kahwin dengan dokter pompuan.. Heehee.. Nanti aku pulak akan dikejar oleh parang dengan budak-budak perempuan yang amik medik sebab kuarkan entry ni.. Hoho.. =p




29 Comments Here:

Aainaa Khairunnisa berkata...

sabar ye cikHana....

jodoh apa semua di tangan Allah SWT...
Dia yg menentukan segalanya...=)

||| PöJìé PööH ||| berkata...

ohhhh Farhana nih future doc ker??
hebat!!

erm, ohhh xpelah macam tuh nk ada bini doc..
baru start skodeng²..
amik bini bese2 sudah, duk umah jaga anak..
dia pun xpenat..

Tanpa Nama berkata...

aku tawen ngan doctor chentha shj. ngeeee.

-miss lolly

Krasz bAtu berkata...

hehheheh
ade ke doktor pompuan cari calon suami ??? hhehhehehee

CZ's thinking. berkata...

dr ainita kamu tuh dah kawen ker??huhu alamatnya banyak la doktor2 wanita kat malaysia nie jadi andartu..huhu

DilOt berkata...

hoho...susah jugak ye jadi dr ni..dh la belajar pun susah..malah soal perkahwinan pun boleh jadi sukar...

betul kate hana...kalu kite dh buntu, xtau ape yg terbaik wat kite..berdoala pada DIA..mudahan di beri petunjuk untuk pilih mane yg baik...

iyllienaz berkata...

err..betol jugak..how ek??

anakcikmad berkata...

skrg kan~rsnye...bukan doktor2 perempuan je bz smpi kena lmbt kahwin~kerja2 lain pun sama jgk bz nye...huhu

ada lelaki sggup trma pmpuan yg bz berkerjaya???erm...

^_~

Bp @ pengerindu.com berkata...

dulu i nak jadi doktor , tapi xstudy betul2 huhuhu..

salam kenal.
Mr.J
Kalau ada masa , lepak2 kejap kat blog i..

Zumairi berkata...

ada org kata biasanya doktor saja yg boleh kawin dgn doktor...kerana mereka memahami...antaranya kesibukan memasing...

Farhana berkata...

Cik Aainaa.. Wah.. Bercik plak kan.. Huhu.. Mmg laa jodoh di tgn tuhan.. Tapi kalo kita tak usaha untuk mndapatkan jodoh yg trbaik pn tak blh gak kot.. Hurrmm..





Pojie.. Bese2 aje.. Tak hebat mane pun.. Huhu.. Alahhhh pojie.. Truskan skodeng.. Heehee.. =)

Farhana berkata...

Miss lolly.. Docter chenta kamu tu bagi kat saye aje laa.. Wakaka.. =p




Kraszbatu.. Ade wooo.. Hahaha.. Dah xde org cari dia, dia cari org plak laa.. Hahaha.. =p

Farhana berkata...

CZ.. Dia dah kawen daa.. Selamat sudahhh.. Haha.. Saye pn akan kawen.. Jgn risau.. Jumlah andartu takkan brtambah.. Heehee.. =p





Dilot.. Btol tu.. Takde yg senangnye dokter nih.. Hahaha.. Jadi janganlah jadi dokter sbb nak kaya, idup snang.. Coz kerja ni mmg bkn snang.. Kene bnyk brkorban.. Huhu.. =)

Farhana berkata...

Illi.. Haaa.. How arr??? Hurrmmm.. Masih tiada jawapannya lagi.. Huhu.. =p




Anakcikmad.. Tu laa.. Ade lelaki yg tak boleh pompuan lebih dari dia.. Kan kan kan??? =)

Farhana berkata...

Mr. J.. Thanx for dropping by.. Dah singgah.. Heehee.. =)




Zumairi.. Tu laa.. Tapi ku tak mahu.. Huhuhu.. =)

misz A.C.C.A berkata...

sabda rasulullah : kahwinkan lah anak lelaki kamu ketika usia nye 2 tahun....

saya dapatkan nye dari seorang kawan, dan jelasnye lagi, perempuan disunatkan berkahwin lagi awal...

sekadar berkongsi pendapat dan ilmu... =)

dan sememangnye, saya pon nak menggatai kawin awal! ehehhe

kak hana.. macik saya juga seorang doktor.. setahun bekerja, die berkawen(2008), di usia 25 tahun.. tambah pilu, husband nye engineer di KL dan die plak, berjuang di hospital kuala terengganu..

agak sedih melihat merka begitu... tapi yang pasti, mereka berdua sangat tabah, dan sala seorang akan berkorban masa kerja 4 every month.. either macik saya or uncle akan amek cuti setiap bulan, utk tujuan spend masa...
kalu tak, ermmm

tapi, bile bersama mereka sangat sweet ! katanye pjj (perkahwinan jarak jauh )ni, terkadang perit, terkadang romantik.. hak hak hak

hua sheng berkata...

oh mmg betul la intipati entry ni.
cik far kahwin la dgn abg sy!
dia pun bakal doktor insyaAllah.
(:
HAHA.
sy pun jd doktor aa skrg ni...
DOKTOR CINTA.
;D

Eazy Izzuddin berkata...

sabar2
de jodoh kawen la
=D

Aainaa Khairunnisa berkata...

betul tu cikHana...tak lupa gak usaha...=)

DrsalamBEST berkata...

Menarik info nih. huhu
BTW, Dr Ainita mmg best

hang nadim berkata...

hang nadim sanggup....:)

Tukang cerita berkata...

Salam hana.....

Tidak kira dia doktor, guru, suri rumah atau sebagainya...jodoh itu ditangan DIA.....

Kawan akak seorang doktor, belum habis belajar dudah disambar orang.... tp, ramai juga kekawan guru, masih tidak kawen sampai kini.....

apa yg penting, kesefahaman pasangan kita.....
kalau yang sorang sudah bz, yang sorang kenalah memahami dan saling bantu membantu.....

:)

~hahahaaa..... nasihat org pandai, tp akak sendri kekadang sakit jiwa dengan kesibukan si Tukang Ubat itu... camna ye?
:P

Farhana berkata...

Biha.. Thanx for sharing the info dear.. Mudanye kene kawen.. Heehee..

Ohhh tidak, pkerjaan yg sibuk kedua-duanya.. Hurrmmm.. Susah kan.. Tapi yang penting hati kita.. Hati kuat, smangat kuat, sumenye kita boleh tempuh.. =)

Tak sabar juge mau kawen.. Ahakz.. =p

Farhana berkata...

Hua Sheng.. Kawen ngan abgmu??? Blehkah??? Kah kah kah.. Gatainye saye.. Hoho.. Kamu dokter cinta? Utk diri sndiri ke utk org lain tu dik??? Hahahha.. =p




Eazy.. Ye2.. Sdang sabar nih.. Heehee.. =)

Farhana berkata...

Aainaa.. Betul2.. Tepat skali.. Heehee.. =)




Dr. Salam.. Info utk sume budak pompuan yg amik medik.. Heehee.. =)

Farhana berkata...

Hang nadim.. Yeke sanggup??? Hahaha.. Kene cuba try test nengok dulu laa.. =p




Kak Nurul.. Waalaikumsalam.. Saye pn sdang mnunggu utk disambar org.. Kih kih kih.. =p

Haah laa akak.. Caner akak brsabar dgn dugaan maha hebat tu ye kak? Sakit jiwa pn ttap maintain hidup bahagia kan.. Huhu.. =)

penjenayah merah jambu. berkata...

kawen dgn patient la,hari2 jumpe..hehehe

ieNn ZaZa berkata...

kalau dh jodoh cpt nk wat cam mn..boleh aje rsnye..cuma kena dpt pasangn yg btol2 memahami kite..jgn ler risau yer..hehe

LiLacFlA berkata...

erk pastu bila buley kawen?

huhu sapala nak kawen ngan caya nanti. jadi andartu la nampak gayanya

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.