Happy.. Bahasa.. Masih Happy.. | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Happy.. Bahasa.. Masih Happy..

36 comments
Assalamualaikum.. Apa khabar? Anda semua sehat? Semoga ceria selalu hendaknya.. Hahaha.. Gila skema aku malam-malam buta macam ni.. Currently still in happy mood.. Demam happy tak kebah-kebah lagi.. Hoho.. Harapnya takkan kebah sampai bila-bila.. Entry baru malam ni.. Tak mahu tayang entry happy tu lama-lama, takut nanti seseorang itu baca entry happyku yang melampau itu.. Malu ouh nanti dengan dia.. Mana mahu sorok muka yang comel ni nanti.. Heehee..



Entry kali ni simple.. Saja mahu share sesuatu dengan semua.. Ada sesiapa kat sini yang boleh berbahasa selain dari bahasa Malaysia, bahasa Inggeris atau bahasa ibunda sendiri??? Actually apa faedahnya dok belajaq bahasa extra ni semua??? Kalau kita tengok sekarang, banyak IPTA dan IPTS yang menyediakan kursus bahasa asing untuk student.. Katanya memang subjek extra yang perlu diambil.. Kalau begitu, tentu belajar extra language ni merupakan sesuatu yang amat penting in nowadays world..


Aku totally agreed.. Belajar bahasa tambahan merupakan satu advantage untuk kita.. Bukan sahaja dalam kehidupan seharian, tapi juga bila kita dah mula masuk alam pekerjaan.. Aku bagi contoh.. Kalau kita "diumpat" oleh orang sebelah dengan bahasa depa yang kita pun boleh paham, dan tiba-tiba kita mencelah perbualan mereka dan berkata sesuatu juga dalam bahasa depa.. Wahhhh.. Bangga seh.. Mahu ternganga mulut depa semua.. Kalau pergi kedai, especially kedai Cina, jujur aku cakap, kebanyakan Cina suka customer bangsa lain yang pandai cakap bahasa Cina.. Layanan extra sure akan korang dapat.. Dalam bidang aku, deal with multiraces patient.. Ada yang tak reti cakap bahasa Melayu langsung.. Jadi di sini, satu advantage lagi kalau kita boleh berbahasa Cina atau Tamil.. =)





Nanti kalau aku sudah punya anak.. Semua akan aku masukkan ke sekolah Cina atau Tamil.. Pandai bercakap serta pandai menulis dan membaca.. Heehee.. Melentur buluh biar dari rebung.. Kanak-kanak lidahnya lembut.. Lagi mudah dilentur untuk belajar bahasa yang pelbagai.. Aku pula.. Kalau punya peluang.. Aku mahu belajar bahasa Hindi pula.. Senang tengok cerita Hindustan kalau takde subtitles.. Kah kah kah.. Dan bahasa Korea.. Hee.. Oh ya.. Mungkin bahasa Cina juga.. Sebab aku rasa penulisan Cina aku ada sedikit berkarat.. Kalau berkarat terus, sia-sia sahaja aku belajar 10 tahun.. Haih..




Kalau anda pula bagaimana??? If opportunities given to you, what language you want to learn??? Please don't tell me alien language okey.. Apa-apa pun, walau kemana sahaja kita pergi, cakaplah bahasa apa sekalipun.. Bahasa Malaysia jangan sekali-kali kita lupa.. Merdeka! Merdeka! Merdeka! Oh yeah.. Heehee.. Aku suka bahasa Malaysia sebab sangat indah kalau disusun menjadi madah.. Aduh.. Duh.. Duh..


Till we meet again.. Still happy.. Still smiling.. Heehee.. Take a good care of yourself.. Tata semua.. Assalamualaikum.. =)









FOOT NOTE: Ada orang kata dalam entry happyku itu.. Aku sangat keperempuanan.. Haaaaiiiiiiihhhhhh.. Bukan ke aku memang seorang perempuan melayu terawal yang sangat keperempuanan.. Tetttttttt.. Statement ini diabaikan saja.. Heehee.. =)

*masih lagi tak dapat bukak blog certain orang.. Rindu ooo nak komen blog depa.. Uhuk uhuk.. =(



36 Comments Here:

SaF_FreNsiCk berkata...

hai kak, apak khabar?
lama tak jenguk, maaf la,
anyways, saf pun sama xdpt bukak page org lain...

sedih...

penjenayah merah jambu. berkata...

teringin gila nak belajar french..
peh,msti tak dapat bayangkan muka melayu ini spikang french dengan pelat R yang pekatnya itu..tapi sayang,bakat tak tinggi,cuma mampu hafal 1 lagu french.suroh bertutor?HAMPES.kih3..rahsia kite2 aje tau :)

miss GAZA berkata...

kak,
saya tringin gak nak blajar bahasa jepun ngan korea..
dok layan movie depa sangat..
huu


tapi saya kna pro-kan bahasa arab saya dlula lani..
nak p ngaji mesed sama..
hehe



eh,
bahasa arab..
bahasa quran bahasa syurga woo..
jomla blajar bhs arab!!
=P

noreply@ohmerepek berkata...

Ai like bhase thai. . Snang nak beli mercun. . Kehkeh

syaf berkata...

agree with u farhana...
rase besok anak nk masukan skul cine...hehehe

ok kot..kasi die blaja betui2...n kalu bley nk die pandai cakap melayu 100% and also bahase inggeris..
senang untuk die melangkah jauh....

tp bahase ibunde kite x de r nk lupekan....still agi r kan...

Bro_mie berkata...

bro kalo bahasa asing.....skit2 bleh kot, ingeris pun masih broken 18 huhu....

joegrimjow berkata...

skrg da 4 ok

Bp @ pengerindu.com berkata...

pandai cakap cina. wo ye hui ting hua yu .. i belajar sekolah cina 6 tahun masa primary school . hiihih.. pastu masuk menengah sekolah english plak. huhu~ seksalah juga bahasa cina tapi lama2 ok .. huhihihi kalau depa mengumpat pasal aku dlm bahasa cina aku diam dulu .. hihihi.

Eazy Izzuddin berkata...

hey...
happy2 la slalu


hik3
ku dulu skola rendah cina...
jom speaking mandarin

DilOt berkata...

racanga kit same...adakah laki kita same gak...tidak...muaahhaa,,,

tp btlla ade pengetahuan ttg bahasa lain mmg baik...

cthnye kalu org cina tu nak ketuk kite mase tgh beli brg...kite leh tau ape yg dieorg tgh sembangkan...

Jard The Great berkata...

hmm.. bhs asing.. teringin nk blaja bhs jepun.. tak pon.. bhs peranchis.. ehehe..

I am Karl berkata...

pjgnye entry

nk nanges baca

haha

apa2pun, bgusla sbb happy

sbb bak kata amy mastura

yg penting happy!

haha

Farhana berkata...

Saf.. Hai dik.. Lama gak tak jnguk kamu.. Takpe3.. Kamu sibuk ngan study maa.. Huhu.. Tu laa.. Akak tensen giler ni tak leh nak view page certain insan2 penting.. Hak hak hak.. =p

Farhana berkata...

Penjenayah merah jambu.. French?? Bahsa romantika de amor.. Kih kih kih.. Muka comel pe kot ngan pelat R tu.. Hoho.. Oooo.. Lagu tu yerk.. Heehee.. Okey2.. Rahsia kita dua dan manusia sekalian blogspot.. Ooppsss.. Terlepas sudeyyy.. Hik hik hik.. =p

Farhana berkata...

Miss Gaza.. Ooo.. Minat jepang yerk.. Korea juge.. Akak blaja sebab nak kawen nanti nak pi honeymoon sane.. Sonang kalau reti bhasa depa.. Kuang kuang kuang.. =p

Oh.. Bgus dik.. Akak dulu pn blaja bhasa arab sket2.. Tapi sebab malas, sparuh jalan saje.. Tapi nanti akak mau try skali lagi.. Hoho.. Pape pn, slamat meprkuatkan bhasa arab anda.. Snang pi sane nanti.. heehee.. =)

Farhana berkata...

Apih.. Bhasa thai??? Haa.. Snang beli mercun ke snang nak pi thai???? Tetttt.. Hak hak hak.. Tapi bhasa depa laju sngat laa.. Huhu.. =p

Farhana berkata...

Syaf.. Besok ke syaf??? Wow.. Cepatnya dah ade anak.. Kuang kuang kuang.. =p

Btul tu syaf.. Blaja bnyk bhasa ni snang untuk diri sndiri gak nanti.. Blh pi lbh jauh.. Ade extra point banding ngan org lain.. Jom2 pakat msukkan anak skola cina, tamil.. Tapi BM jgn dilupe.. Betul3.. Heehee.. =)

Farhana berkata...

Bro mie.. Wow.. Sket2 pn okey gak tu bro.. Huhu.. Tapi.. Broken 18.. Caner tu??? Hahaha.. Bro ni lawok laa.. =p

Farhana berkata...

Joe.. Wow.. Lagi hebat.. Dah 4.. Bhasa ape tu erk?? BM satu.. BI dua.. Arab tiga.. Korea empat.. Adakah??? Heehee.. Mentang2 laa pi korea aritu, ku teka korea trus.. Kah kah kah.. =p

Farhana berkata...

Jacky.. Wah.. Ni hui ting hua yu.. Waaa.. Ni hao li hai.. Tu laa jacky, ku lihat orang sarawak suka hantar anak mereka skola cina.. Ku juga dulu tinggal di Miri.. 11 tahun.. Heehee.. Lepas ni boleh laa ckap cina sama jacky.. Heehee.. =)

Farhana berkata...

Eazy.. Heppy2 sntisa ni.. Heehee.. Wah.. Seorang lagi.. Eazy, mase skola dulu mst org tak dpat cam kamu melayu sbb kamu kan chinese look.. Ekekeke.. =p

Jom eazy memantapkan kmbali bhasa Mandarin kita.. Jgn berkarat dan lapuk nanti.. Jom2.. Heehee.. =)

Farhana berkata...

Dilot.. Adakah same??? Mungkinkah lelaki yg sama bakal mnjadi suami kita?? Muahahaha.. Tidak laa.. Hehehe.. =p

Btul tu dilot.. Org tak snang nak amik ksempatan atas kita.. Kita plak leh amik kesempatan atas org.. Oopppsss.. Salah ajaran lak.. Heehee.. =)

Farhana berkata...

Jard.. Jom kita blaja.. Bagi memantopkan lagi skill kita.. Wah.. Heehee.. =)

Farhana berkata...

Karl.. Pnjang ker??? Hahaha.. Tapi nanges tak??? Kalo nak je mana blh.. Kene nanges btol2 nih.. Hahaha.. =p

Ye btol.. Happy2 selalu.. Ssungguhnya blh awet muda maa.. Hik hik hik.. =p

Tukang cerita berkata...

salam hana....

bahasa arab akak semakin tumpul...macamana tu???

akak nak belajar bahasa mandarin...disamping mengukuhkan bahasa inggeris akak yang idaklah fasih sangat......
jadi bahan gelak En.Hubby jer...

hahahahaaaaa....

Amieynna Amin berkata...

hana..kite nak sgt blaja bahasa cina..coz xmo dpijak..huhu..tp nak gak blaja bahasa syurga..nyesal masa sekolah dulu xblaja btol2..

Farhana berkata...

Waalaikumsalam akak.. Macam maner tu ye??? Bhasa arab ustazah makin tumpul?? Hurrrmmm.. Musykil ni kak.. Heehee.. =p

Akak, suruhlah anak2 akak blaja bhasa asing.. Kan ke best tu.. Huhu.. Bahasa inggeris soh encik hubby ajar.. Sure meletop laa english akak pasni.. Haha.. =)

Farhana berkata...

Minna.. Jom jom jom.. Mari kita belajar bhasa extra.. Heehee.. Untuk ksenangan kita gak nanti.. Bukan jek takkan dipijak, di jentik pun susah.. Kan kan kan???? =)

DilOt berkata...

membe dilot dulu suke sangat yg cerite betty...yg si buruk tu...sampai die sanggup blaja bahasa negara tu..

tau xskang die dah kawen dgn org mexico..perghhhh hebat gler...kerana bahasa dapat menarik minat bangsa asing..ensem lak tu..

outoftopic->
kalu bersebab dilot xkesa..masih leh terime lagila..hehe..

tp kalu yg teringin jadikan dilot driver tu yg hangin..ade je sbrnye...pastu kutuk kete dilot kecik..lagila hangin satu badan...haha...hangin seketika je...=)

syadatul berkata...

aku tingen nak blajaq bhsa kucing..adakah bhsa kucing tu bhsa asing gak?serius weh..bygkan dpt borak ngn kucing..waaaaa...bestnya..

imHepPie berkata...

owhh..bsok2 kalo da ada anak:

nak suh blajo bahasa jiwa bangsa la..

muahaha..bole ke cmtuh...

Farhana berkata...

Dilot.. Suke gilerrr cite tu.. Armando mendoza.. Hero pujaan hatiku tu.. Hahaha.. Wow.. Sgt hebat.. Smpi leh kawen ngan org mexico lagi tu.. Sgt jeles okey hana ngan kawan dilot.. Anak dorang mesti lawa.. Heehee.. =)

Farhana berkata...

Syikin.. Hang ni.. Adakah bhasa itu dek non woi?? Hahahaha.. Tau laa hang suka ngan meow2.. Tapi blajaq bahasa kucing.. Hurrrmmm.. Baiklah.. Akan diprtimbangkan oleh kmenterian bhasa asing.. Hak hak hak.. =p

Farhana berkata...

Mimi.. Blajo bahasa jiwa bangsa??? Hahahaha.. Gud one.. Heehee.. Boley2.. =p

Kuwe berkata...

aku bole berbahasa kelantan dengan baik dan tegar sekali.

agak bole terima tak?

ok2.loghat kedah sikit2.

Farhana berkata...

Kuwe.. Boleh.. Bahasa klantan juga bhasa jiwa bangsa.. Heehee.. Meh ajor daku plak bhasa klantan.. Payoh bebeno ku nak paham kdang2.. Hik hik hik.. =p

Kedah ku hebat.. Wakakaka.. =p

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.