Pasang Dua.. Apa Yang Perlu??? | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Pasang Dua.. Apa Yang Perlu???

18 comments
Assalamualaikum sayang-sayang aku semua.. Salam Isnin dan salam bercuti pada yang bercuti, pada yang tak cuti salam kerja aku ucapkan untuk korang.. Kerja ya.. Jangan malas-malas.. Nanti bonus tak dapat.. Hak hak.. Hari Isnin, kembali berblogging semula.. Hujung minggu aku cuti dari blog, sibuk melayan anak-anak dan suami di rumah.. Kah kah kah.. Dalam mimpi je laa Farhana ooiii.. Actually aku sibuk buat taik mata.. Itu aje.. Hahahaha.. =p


Semalam aku nengok cerita Selamat Pagi Cinta kat You Tube.. Al maklumlah kalau cerita bab cinta aku memang laju.. Haha.. Cerita ni bagi aku okey je.. Bagi certain orang mungkin bosan sampai tahap nak gantung diri kat kipas.. Sabar dek non.. Tonton filem macam ni kena ada kesabaran.. Mesej dia ok what.. Tapi aku bukanlah nak wat review ke ulasan atau yang seusia dengannya, aku just nak story tentang NEKAD, TEKAD.. Tapi apa kene mengena dengan cerita ni? Hmmmmm..



Dalam filem ni, ada scene yang buat aku tergerak tangan nak coretkan di sini.. Scene Pierre Andre minta number phone awek yang dia baru je kenal.. Fazura.. First time Fazura tak nak laa bagi (eh.. kalau aku dah bagi dah.. dengan number phone mak ayah aku, aku bagi sekali.. hak hak..), Fazura kata kalau ada jodoh pasti jumpa lagi.. Then time tu baru dia bagi.. Tak lama lepas dorang ikut haluan masing-masing, jumpa lagi.. Hahaha.. Nak dijadikan cerita, macam itu ler.. Fazura pun bagi laa.. Sayangnya, kertas yang tertulis number phone tu terbang.. Jatuh kat ayor.. Basah laa dia.. Ada 6 number, 3 number belakang hilang sebab luntur kena air.. Kasihan Pierre.. Tahu tak apa dia buat???


Sebab sudah jatuh cinta punya pasal, si mamat ni pun list out laa semua number-number phone yang possible.. Korang bayangkan laa.. Kalau satu number je yang nak diteka, kira okey laa.. Ni sampai 3 number.. Mak aii.. Aku pun fed up lalu give up kalau macam tu.. Tapi si Pierre ni tak.. Dia dah nekad dan tekad, sebab cintanya yang baru berbunga tu, dia pi tembak satu-satu number yang dia dah list outkan.. Bayangkan je la, tulang jari pun akan mengalami osteoporosis kalau dial beribu-riban number.. Tabik soldier aku kat si Pierre tu.. Walau hanya dalam cerita.. Haha.. Kesimpulannya, dia berjaya call Fazura.. Tapi sebab time tu pagi-pagi buta, tak dapat ler layan call dia.. Hahahaha.. Tapi kata orang, kalau jodoh tak ke mana.. Dia orang jumpa lagi, terus si Pierre dengan NEKAD dan TEKAD kata kat Fazura," SAYA RASA SAYA DAH JUMPA THE RIGHT PERSON.. AWAKLAH JODOH SAYA.. JOM KITA KAHWIN.." Aku ternganga.. Sambil suap buah epal ke dalam mulut.. Eh.. Puasa laa Farhana oii.. Maaf semua.. =p




Begitulah cerita tentang NEKAD dan TEKAD.. Dua perkataan ni, maksudnya dua kali lima saja.. Maksudnya sudah teguh hati, tetap pendirian, determined.. Memang orang kata, bukan senang mahu senang.. Bukan susah juga mahu susah.. Tapi dengan perkataan NEKAD dan TEKAD ni, aku rasa macam-macam boleh kita overcome.. Seperti dalam gambar hiasan di atas (thanx kepada model - Wan Hazree.. aku cilok gambar ko.. haha..), kalau hendak seribu daya, kita pasti berjaya.. Yeay.. Saya menang.. Bak kata Pakcik iklan Power Root tu.. Heehee..


Nekad ni bukan sahaja boleh diaplikasikan dalam percintaan saja, dalam kerja kita, dalam pembelajaran kita dan dalam apa jua.. Tapi nekad untuk berbuat sesuatu yang elok laa.. Kalau benda tak elok, itu bukan nekad namanya.. Itu nak kene sebat.. Okey semua.. Tapi nekad itu juga haruslah disusuli dengan tindakan, usaha, action barulah nampak hasil.. Kalau hanya nekad semata-mata, ibarat macam bilik air yang tak ada pintu.. Haaa.. Ada faham??? Fikirkanlah.. Heehee..


Dalam hati aku terdetik.. Haih.. Kalau saja dulu aku nekad dan tekad ngorat ENCIK yang aku cinta nak mati tu, pasti sekarang aku dah on the way anak number 2 dengan Encik itu.. Kah kah kah.. Tapi nak buat guano.. Penakut punya pasal, tak cantik satu hal, melepaslah lalu menyesal.. Isk isk isk..




Di sini aku sertakan contoh-contoh kalau kalian semua NEKAD dan TEKAD buat sesuatu.. Lihat saja gambar di atas.. Juga gambar di bawah.. Kalau kita NEKAD dan TEKAD, hasrat hati nak pasang dua boleh tercapai bila-bila masa aje.. Hahaha.. Habislah aku kene kejar dengan wanita seMalaysia sebab mengajar teori NEKAD dan TEKAD kepada insan-insan bernama lelaki di luar sana.. Lariiiiikkkkkkk.. =p



Okey.. Cukup-cukuplah bergosip.. Gambar di atas hanya hiasan aje.. Kasihan kawan-kawan aku jadi mangsa.. Hik hik.. Maap pada insan-insan terlibat.. Terima kasih juga diucapkan kerana kesudian menjadi model untuk entryku kali ini.. Glamour laa korang nanti.. Kah kah kah..


Okey anak murid semua.. Ada faham apa yang cikgu ajar hari ni??? Bagus.. Mesti sebab cikgunya pun bagus.. Hoho.. Okey semua.. Till here.. Aku mahu blogwalking pula di pagi Isnin ni.. Cutilah katakan.. Ooppsss.. Tolong jangan jeles.. Heehee.. Sampai ketemu di entry seterusnya.. Tata semua.. Assalamualaikum dan selamat menjalani ibadah puasa.. =)







FOOT NOTE: Hutang aku pada bloggers tak settle lagi, barang dah ade.. Pos je tak lagi.. Maaf ya semua.. Diharap bersabar.. =)



18 Comments Here:

Aainaa Khairunnisa berkata...

wah..pandai sungguh cikHana memberi komentar tentang pasang dua ek...hehehee...;p

hutang??? cam rasa cikHana ada hutang sama saya jek..lallalaaaa...♫♫♫

azuan berkata...

apa jadi..
fazura terima tak si piere tue..

teruja nak tahu..hak3

joegrimjow berkata...

diriku begitu sibuk hingga bnyak yg lepas...

fndrocka berkata...

haha..aku tak suka filem tu..memualkan..banyak kebetulan dan aku rasa sangat mudah pieera nak dapatkan fasha..takdelahnekad sgt, setiusaha syarikat pun tiap2 hari godek phone..pekrja streamyx pun tiap2 hari godek number telefon org cari customer baru..

John Iverson berkata...

Perempuan suka layan movie cinta ya sis.... cinta yg x berbalas ke sis? xpe... saya faham... Erm... dulu kamu 11th jgk ye? abg Isa yg driver tu kan? skrg dia kt 9th dh... klu betul abg isa tu la

anakcikmad berkata...

^_~...
persoalannya, ada ke lelaki tekad+nekad+tabah cam watak pierre andre dalam cerita tu?
hhaha...

selamat berpuasa farhana~;p

Zumairi berkata...

cerita melayu skrg kira makin ok tapi msh mls nak tgk gi

hang nadim berkata...

salam..Dr.Farhana nati email no tel yerr...hehehe

imHepPie berkata...

aku nekad mau kawen!!!haha..tekad mau......

mau apa ya???

Farhana berkata...

Aainaa.. Hahahaha.. Tu laa pasai kan.. Abes la dunia camni.. Hahaha.. Ye aainaa.. Hutang kamu tu.. Ish3.. Lama udah.. Huhu.. Sowie.. =p

Farhana berkata...

Azuan.. Teruja ke??? Hik hik.. Terima.. Kawen pun.. Cuma si pierre tu mati sbb sakit.. Cian tol.. Huhu..

Farhana berkata...

Joe.. Enggak papa.. Kerja harus diutamakan trlebih dahulu maa.. Hehehe.. =)

Farhana berkata...

Fndrocka.. Yup.. Mmg bnyk sgt kebtulan dlam cite ni.. Tapi dh namanye cite kan.. Hehehehe.. Nekad jugak ape.. Huhu.. =p

Farhana berkata...

John Iverson.. Cite lain pn layan gak.. Hehehe.. Tak kesah asal best maa.. Huhu.. Cinta tak brbalas??? Wah.. Pndai meneka ye bro.. Huhu.. =)

Farhana berkata...

Anakcikmad.. Ade.. Tapi mungkin one in a million.. Hehehe.. Lelaki kalo dah cinta betul mmg dahsyat woo.. Mgkin ade jek.. Hehe.. Slamat brpuasa juge... =)

Farhana berkata...

Zumairi.. Yup.. Cite mlayu ade jek yg okeyh.. Hehehe.. Pi jgn tak pi tgk.. Sokong industri perfiliman malaysia.. Hik hik.. =p

Farhana berkata...

Hang nadim.. Hahaha.. Hang nadim pn nak jadik mcm pierre ke bertekad mintak number fon??? Hehehe. =p

Farhana berkata...

Mimie.. Ku juge nekad nak kawen.. Tapi.. Syang seribu kali sayang.. Hahaha.. =p

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.