Ini Titik Mula | " Cahaya Yang Riang Gembira "


Ini Titik Mula

2 comments
- ENTRY INI DITULIS PADA 25 JUN 2012 -

Assalamualaikum..

Aku mulakan entry ini dengan satu perasaan bercampur baur.. Aku tak tahu apa yang aku rasa sekarang.. Surat yang dinantikan selepas 'berehat' selama 3 bulan telah tiba.. Surat panggilan kerja dari Kementerian Kesihatan Malaysia.. Mungkin rasa bahagia seperti orang lain itu tak ada  pada aku saat aku menerima sepucuk surat putih itu.. It's what I'm scared of since my 4th years of study because since that moment, I realize I don't fit into medicine world.. But, to turn back it is almost impossible.. Thinking about your age, about how much money MARA had spend on you and so many other things.. That's why I said it is impossible to turn back and starting a new whole chapter in life..

It's not that I'm being ungrateful.. NO! NEVER! Syukur aku pada ALLAH kerana beri aku rezeki, beri aku peluang ada pekerjaan yang elok untuk aku, beri aku peluang untuk gembirakan orang tua aku.. Benar, aku bersyukur untuk itu.. Aku tahu, bukan senang untuk aku menghabiskan 5 tahun lebih pembelajaran aku, banyak benda dah dikorbankan.. Tapi pada yang sama, aku ada rasa takut yang teramat tinggi.. Takut kerana ketidak sukaan aku pada apa yang aku buat nanti, akan menyebabkan aku gagal memenuhi tanggungjawab aku.. Jujur aku kata, aku ngeri memikirkan masa depan.. Thinking about investing my life into something that I'm scared to do and do not have any confidence that I can get through it..


Aku ambil inisiatif sendiri, aku Google tentang hidup seorang doktor pelatih.. Semua dah aku korek, blog, forum-forum dan apa saja yang membantu.. Aku tertarik dengan satu ayat yang diberikan dalam satu forum tersebut..

"Hardship is overrated.. Tatkala kita masih belum atau sedang mengharungi kesusahan tersebut, kita selalu membayangkan ianya terlalu berat, macam-macam dugaan, tak tahan, kita dan berputus asa dan sebagainya.. But the truth is, bila kita dah berjaya mengharungi that hardship, and we reminisce that moment, kita akan rasa yang all the bad thoughts itu macam stupid sangat.. And we'll laugh and smile to ourself.."


As for now, I'm trying to motivate myself more.. Sedang cuba ikhlaskan diri dan aku yakin good things will come along, InsyaALLAH.. Aku fikir, if it is not for you, think about your family.. Being the eldest, the responsibilities are so great.. Moreover in my current condition, where everyone is anticipating on when I'm going to start working , one thing that keeps me moving on - A whisper from my beloved aunt, "Along! Tahniah dah habis belajar dan bergelar doktor.. InsyaALLAH, lepas ini boleh tolong mak abah.."


MY PARENTS!

They are the reason for me to keep moving on and motivating myself even though how much I dislike it and how many tears I've spilled every night in my sleep thinking about my future working as a doctor.. Aku selalu doa agar dicekalkan hati, ditabahkan hati, jadikan aku seorang doktor yang baik dan selamat dan tidak berputus asa di tengah jalan.. Tumbuhkan rasa suka dalam hati aku dengan apa-apa jua yang akan aku kerjakan nanti, cintakan kerja dan kasihkan pesakit-pesakit.. 


A few days more.. I'm going to start my hectic life.. A friend of mine wishing me good luck, she said who knows I might bump into my "jodoh".. LOL! I don't think I'll even have time to think about love, relationship or what so ever.. The heart somehow develop a liking toward someone called as "friend".. Even though now it feels like we are so far apart.. Huhu.. But, I don't wish that when I've started working, we would be getting more far apart though.. *WHAT A CONFESSION.. HAHA..*

I'm afraid I might have no time to even sent goodnight wishes or asking "apa khabar".. One thing I wanted to say to you, . . . . . . . . . . . . . . . . . . Eh! Eh! Macam tak sesuai kot.. Maaf maaf! Hehe.. Apa pun, jaga diri elok-elok ya.. =)   


Last but not least, untuk diri aku sendiri, FIKIRKAN BOLEH.. Aku teringin nak petik satu frasa yang aku ambil dari Facebook Cikgu Zara, "WHATEVER THAT MAKES YOU MAD, LEAVE IT.. WHATEVER MAKES YOU SMILE, KEEP IT.."

Till here.. Do take care people.. Assalamualaikum..


P/S : Aku bukan mencipta alasan melarikan diri, hendak atau tak hendak, aku kena hadap juga.. Cumanya aku doa lambat laun akan didatangkan rasa suka pada kerjaku nanti.. Ikhlas dan redha..

2 Comments Here:

Kuwe berkata...

goodluck doktor!
baguslah dapat kerja dekat rumah. time rehat boleh makan nasik rumah.

tak pernah pergi spital melaka. bukan sebab tak pernah sakit. sebab takda parking. kakaka.

Adziim berkata...

Apasal link komen kat atas sekali?

Well, kau kahwin doktor lepas itu kau bersara jadi suri rumah biar laki kau yang kerja dekat hospital. Keh keh keh.

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.