19 Dis 2016

Drama Korea Terbaru Hwarang (KBS) Bakal Mengatasi Populariti Scarlet Heart Ryeo?

Assalamualaikum.

Lama tak menulis kan? Haha. Okay, kali ini kita korek apa yang ada dalam draft, sunting sana sikit sini sikit, kita publish saja. Malas bebeno ceritanya. Haha. Tajuk entry macam biasalah, makin panjang makin bagus. Kekeke.

Okay, straight kepada cerita utama kita, selepas selesainya tayangan Sweet Stranger And Me, maka akan bermulalah tayangan sebuah lagi drama yang promosinya sama gah seperti Scarlet Heart Ryeo dulu. Drama Scarlet Heart Ryeo dulu mendapat sambutan menggalakkan oleh peminat drama Korea antarabangsa walaupun pada hakikatnya di Korea, drama Love Under The Moonlight jauh lebih mendapat sambutan dan ratingnya juga mengalahkan rating Scarlet Heart Ryeo. Sampaikan ada yang kata, Scarlet Heart Ryeo indah khabar dari rupa. Tak adalah sehebat macam yang digembar-gembur. Tapi bagi aku, masing-masing punya selera kan? Walaupun ada yang tak berkenan dengan endingnya.

Aku sendiri, jujur cakap, lepas habis download complete epidode Scarlet Heart Ryeo, aku sendiri tak berkesempatan tonton lagi. Macam mana orang sibuk dengan Team Wang So ke Team Wang Wook ke, aku belum tergoda lagi nak tengok. Mungkin sebab aku tengok versi original China punya ada sampai 2 season, jadi aku terbantut rasa nak tengok. Mungkin lepas aku habiskan drama yang lain-lain dulu kot. Goblin okay! Gong Yoo jalan dulu. Heee.

Oh, nak cerita pasal Hwarang kan? Haha. Drama ini akan ditayangkan pada Isnin dan Selasa, di Malaysia bolehlah layan di KBS World. Kalau macam aku, malas nak tengok TV, aku download saja. 


Haaa. Nampak tak kenapa aku cakap cerita ini ada kemungkinan atasi populariti Scarlet Heart Ryeo? Hahaha. Sebab lebih kurang sama kan? Scarlet Heart Ryeo pun ada line up jejaka-jejaka kacak, sama jugalah dengan Hwarang. Hero dia Park Seo Joon, Hyung Sik ZEA pula jadi teraju kedua, Min Ho Shinee pun ada, dan yang ditunggu-ditunggu dah tentulah para ARMY sekalian punya hearthrob, si V tu. V adalah ahli pertama kumpulan BTS yang melibatkan diri dalam bidang lakonan, samada jadi macam Baekhyun dalam Scarlet Heart Ryeo, kita tunggu tayangan nanti okay.

Drama Hwarang ini berlatar belakangkan kerajaan Silla. Drama ini akan mengetengahkan kisah kumpulan elit jejaka-jejaka di zaman kerajaan tersebut. Teraju wanita yang bertuah tak lain tak bukan adalah Go Ara. Sebelum ini Go Ara pernah melakonkan watak puteri raja dalam sebuah filem bersama Yoo Seung Ho bertajuk The Magician, jadi mungkin drama sageuk tak akan menjadi masalah buat dia.


Okay, bagi sesiapa yang rasa nak cuci mata tengok perkara-perkara indah di muka bumi, bolehlah cuba layan drama Hwarang ini okay. Haha. Till here. Jom layan trailer dia. Selamat malam. Assalamualaikum.






19 ulasan:

sfw berkata...

Watak V dalam ni sama macam watak baekhyun dalam scarlet heart..dah la muka diorang lebih kurang sama..

Farhana Cahaya Riang berkata...

@sfw Itulah. Cerita ni dia nampak macam lebih kurang. Dari segi pelakon especially. :)

sfw berkata...

Cuma hwarang ada asas cerita sejarah yang kuat sebab kerajaan silla ni kerajaan yang paling lemah dan selalu diancam jika dibanding dengan baekje dan goryeo..munculnya pasukan hwarang ni nanti menguatkan asas pertahanan silla.

Tanpa Nama berkata...

Suka dgn scarlet heart dan cite hwarang ni pon lebih kurang je. Nak tengok dan harap best mcm scarlet.

Tanpa Nama berkata...

Wei kome sume.aku udoh download dan tengok citer hwarang ni.bagi aku.memang best la.i give 9 star out of 10.kekeke..boleh tahan la citer dia sbab boleh buat aku menangis teresak2 macam baby tau.syok la.lagu ost dia ada satu aku suke.pastu aku nak komen sikit pasal watak hero kedua (lakonanan hyung shik zea)tu agak membencikan.menyampah tol ak nengok dia dr awal.dia seolah2 amik spot hero lak.

Tanpa Nama berkata...

Hmm citer angry mom best jugak.episod 14 memang sedih time yg bgunan skolah runtuh

Tanpa Nama berkata...

Wei smue org2 kmpong.sya kat cni brani potong tangan.citer hwarang ni memang best la.addict sgat.hhmm skang bru je hbis episod trakhir td.rase mcm trbawak2 plak.sedih la

Tanpa Nama berkata...

Hmm heartbreaking la skg ni..ni la sbb ak maleh nk layan historical drama ni tau..sdih la.hmm sonok sgt citer hwarang ni.lagu die pun sedap sedap dan sedap.saya saran kan sgt2 supye tengok la citer ni for those who r used to be like historical korean like me..hahaha

Tanpa Nama berkata...

Xtau la syok ke tak the legentld ofvthe blue sea memandangkn aku ni mympah dgn lee min ho tu.xsuke sgt.tp xtau cter ape nk tgok kite lyan jela.bru nk donlod.

Farhana Cahaya Riang berkata...

@ANONYMOUS

Thanx Tanpa Nama untuk komen-komen anda. Heeee. Semangat. :D

Tanpa Nama berkata...

sama la ngan ai..x suka jugak ngan dia..sbb nmpak dia tu lembik..x sesuai jd raja..ingatkan last episod tu sun woo jd raja..ending je spoil sbb ai x leh terima hakikat raja yg lemah tu naik takhta..nk sun woo jd raja sbb nmpak dia lg berkarisma gitu

Tanpa Nama berkata...

terlebih dahulu sorry untuk nurfrhana empunya entry ni.saya nak mintak ruang untuk sesi luahan perasaan kat sini bole x?kekeke.smuenye berkaitan drama korea je.baru2 ni saya tercari2 cite ap yg terbaru best2.cari kat google smue.pastu terkeluar tajuk missing 9 la radiant office la.you talk too much la.queen of mystery whisper,dan lain2.pastu bacelah komen2 org kate citer situ best la citer situ best la.saya pun termakan hasutan bisikan syaitan ni.kihkihkih.mule2 ade jugak tergerak hati nak donlod citer missing 9,tp terbantot,xjdi sebab ramai yg kate citer mngarot.untuk episode 1 smapai 8 ramai boleh terima.tp episode keatas seteruss jd xbtol.tengok pd brisan artsnye ok boleh lyan.tp lemah pade storyline.jd xdonlod la misiing 9.skang ni cakap cite radiant office pulak.cite ni yang xboleh bla ni tau.punye la saya hangin.asalnye saya tengok la komen2 org2 tu smue kate cite best la.gandingan couple cute la.saya pon tanpe usul periksa trus aje donlod cite ni sampai episod 4 je.dengan persaan penuh harapan agar citer ni best la hendaknye.ya allah. sakitnye jiwe ak pabila melihat heroin yang sumbing tu.saya memang xske la muke dia teruk sangat.ye saya kat sini nak menyatakan,saya bukan la nk lebih tp nak la yg lebih senonoh sikit xla menyeksakan sgt.tolong la.nama heroin dalam citer radian office tu go ah sung.tapi saya nak tukarkan kepada GAE(ANJING) AH SUNG.haha sesuai sangat.saya memang xsuke gae ah sung ni sejak citer master of study yang dulu tu.rupe dia yg berdenyut2 tu huh nauubillahminzalik..kihkihkih.

Tanpa Nama berkata...

sambungan sesi luahan perasaaan..hihihi.huh si gae ah sung tu xde ke rase malu ke dengan kawan2 senegara dia yg lain sebok cocok sini cocok sane ghonjang sini ghonjang sana(plastic surgery).wei gae ah sung ko ingat ko jang nara ke?(jang nara xpayah buat plastic surgery sebb dia tulen natural bueaty)hmm ap yang buat saya geram skng ni saya dah spend mase saya untuk buang mse nengok cite radiant office tu.saya habiskan data ternet hampir 600mb untuk 4 episode citer bodo tu.sebenarnye cite ni best je as long as dia x payah jadi heroin, sbb dia xde air muke(air muke bemaksud org/artis yang dapat mnjiwai setiap babak yg dibawa.sedih suke gembira,kagum hebat takut marah geram dendam.sakit etc)saya suke cite yg sedih2 baru best.tu le hal nye.kalau le pelakon lain jd heroin kan bagus.saya xmintak yg popular saya xmintak bidadari saya cume mintak yg at least sedap mate mandang.punye le melambak retis2 yg hado.cer pilih han hyo joo ke song hye kyo ke han ye sul ke bae suzzy ke lee dae hee ke kim tae hui ke lee min jung ke han ji min ke jang nara ke ha ji won atau lain2.

Tanpa Nama berkata...

sorry smue jangan la marah saya.saya peminat kdarma tau.ok kite sambung lagi sesi luahan yg sadis ini.hmmm sememangnye kalau dikumpul2kan da beratus2 drama yg saya tengok sejak awal korea masok psaran msia tahun 2001 ke 2002 tak ingat.saya sangat menggilai lagu2 ost yg sedap2 tau,dalam pemilihan penilain drama korea yg bgus kne la sediakan dendangkan lagu2 yg sedap(lagu sedih paling wajib)klau x hapelah ertinye kdrama IBARAT KANVAS TANPA LAKARAN hahaha.kpop saya xminat.mase waktu sekolah dulu2 7 8 tahun dulu minat gile kpop.tp skang ni saya xsuke.dulu saya minat t ara fx beast 2pm suju.saya peminat kpop first generation je.untuk zaman skang ni da xsuke.hanye layan ost drama je.ok kite balik pasal drma td.skang ni saya peminat drama yg bergenre MELODRAMA THRILLER SUSPENSE FANTASY(kadang2) COMEDY WORKPLACE dan yang paling saya suuukkkee HISTORICAL(sebab historical punye saaaakkkit tu bile kene dajal dengan org jahat tu terasa menusuk jantung jiwa kalbu smue).saya paling xsuke cite2 budak2 mentah tegedik2,contohnye kalau ad unsur2 budak2 sekolah.paling xsuke.saya suke cite org2 dewasa je,,sedapnye kalau dapat cite yg berat2 tu lg syok.cite membunuh ke atau politik ke kepolisian ke.kalau cite medic medic ni saya completely benci.memang xsuke.akak saya yg sulung tu suke sgt medic drama.hahaha.akak sulung saya kan dia memang peminat hantu gile cite DAE JANG GEUM.dia tengok cite tu berpuluh2 kali xbosan2.77episod drama daae jang geum tu.saya pun minat juge cite jang geum ah tu.teringat pulak perkataan2 yang selalu kluar dalam citer ni(ihae mama ye) (yang maharaja pulak koje dia bodo2 je makan tdo makan tdo pastu time makan tu kalau rase sedap, dia pun tnye pd tkang masak ap bahan2,pastu maharaja tu pun AHHHH GGGGUURAE,tu je yang dia tau gurae gurae.karang aku suh dia yg masak kang baru tau hahahaha)pastu banyak kali perkataan (danjang nagagora) digunekan.suke btol cite ni.kesian sangat pada org jahat tu sebb muke dia mcm akak saya.hehe ade iras.sebnarnye org jhat tu kwan baik jang geum.tp sbbkn famili status dia berasal dari kuarge puan choi yg jahat tu.pastu puan choi suh buat itu buat ini.tp ap yng mnjadikan dia jahat paling kuat sebb cinta dia pada pagawai min xterbalas.

Tanpa Nama berkata...

jangan marah ye kamu smue.saya nak memeriahkan lagi entry ni xkan xboleh?bolehkan nurfarhana tuan empunye?tu le saya selain cite berat mcam genre thriller suspense, saya paling suke cite yg sedih2 mlodrama syok sangat2 klau dpat lyan.xsmue drama yg wujud saya layan, saya ade taste saya sendiri.hero heroin mestilah menepati piawaian yg ditetapkan.xdapat yang popular/hemsem cantik smue tu xpe yg penting pembawaan watak tu(ade air muke) ofcourse la sekurang2nye sedap mate memandang jgnlah amik retis yg tah dr mne asal usul.kalu x patah musnah la.drma yg saya baru habis tgok(bulan lepas) the legend blue sea, overall ok la citer ni best jgak,ade lawak(xde la lawak tergelak macam citer full house hahaha,lawak die kite sekadar senyum2 je tp best)ade sedih2,pastu ade elemen kekeuargaan saya suke elemen ni penting.pastu ade org jahat.ok la cite nye.lagu ost pun sedap.

Tanpa Nama berkata...

sambung lagi luahan perasaan.terlebih dahulu saya nak cakap sorry pada penggemar dokkebi.saya dah donlod citer tu, tengah lyan citer tu stakat ni baru episod 6.saya tangguhkan kemudian cite tu untuk hbiskan(biarkan dulu)ap yang saya nk kate cite tu saya tk jumpe ape2 yg menarik pun sapanjang ep 1-6.lagu ost pun so so je.barisan retis dah hebat.kualiti gambarnye omo omo omo sesange, memang wanjeon daebak.cantik gambar.tapi jalan cite dia masih xdpat mnambat hati ini untuk setakat ep 6 ni.saya ni kalau dah terjebak dalam kancah drama korea memang perlu habiskan walaupun perit ke xsuke ke.sebab rase mcm satu tggunjawab utk habiskan ap yg kite mulekan btol tak?jangan risau cite dokkebi ni xtersenarai pun dalam cite yg saya benci ke ape,tak.dia cume xdpat jd cite yg hebat meletop dhati ini,apepon jgan rsau sya akan habiskan drama tu.tp tangguhkan kejep.tande2 cite yg hebat,seseorang penonton tu dapat menghabiskan cite dalam masa yg singkat,mungkin 1 hari atau 2 hari,(menarik sangat la cite tu maksudnye)kalau x hebat seseorang penonton akan habiskan satu drama mungkin dalam 1minggu atau 2 minggu.

Tanpa Nama berkata...

sambung lagi sesi kite.sorry jugak pada penggemar cite moon lover scarlet heart ryeo.saya baru bulan lepas layan cite ni (ketinggalan zaman)cite tu saya sakit hati sgt.ok barisan retis smue check.lagu ost check.hebat sgt cite ni.smue aspek ok.totally perfect.wangbyeokhan.ap yg saya xdpat trime cite ni episode yg lepas aje pembunuhan putera ke 10 tu.cite dah jd makin xbest.dan ap yg paling penting lee jun gi yang saya agungkan minati selama ni menjadi sangat membencikan sbb watak hero yg dipegang.xpatot betol watak hero yang xde jiwa baik lansung.xsyok la.saya rase kalau xtgok pun xpe.tolong la jgn ad seasone 2.totally absurd.cite jd xbest klau hero jd raja.sebenarnye saya dapat tahu cite ni amik dr china ver.boleh x sape2 yg baik hati tolong bagitau korea ver ni dia amik bulat2 china punye ke atau ade penambahbaikkan ke mcama mne? sorry sy xminat cina2 ni.just curiost.mujur la hbis citer moon lover ni proceed by hwarang.apa yg saya nampak drama hwarang ni sempurna xde cacat cela.kalau 2 kali 5 je sama memang aku hamuk la.kihkihkih.hmm lagi satu saya nk cakap antara zaman joseon atau goryeo atau silla atau ape saje.saya lebih suke joseon.nilai estetika lebih disitu xde tolok banding.pakaian goryeo buruk hodoh bodoh.pakaian tradisional joseon cantik.

Tanpa Nama berkata...

sambung lagi ye.tertanye2 knape la song hye kyo xde pn drama historcal.klau ade best nye.rindunye han hyo joo lakonan dia memang hebat.
pelakon wanita yang saya paling suke:
1 song hye kyo (dia ni memang legend suke sangat lawak2 bodo dia dalm full house,banyak sngt lakonan drama dia)
2 han hyo joo (sukenye dia hebat lakonan drama, agknye apela projek trbaru dia.bile tengok snyuman nampak gigi cantik gile, cite saya tgok spring waltz briliant legacy, iljimae, dong yi)
banyak lgi...

Tanpa Nama berkata...

semlam kan saya downlod cite the flower in prison,,nak tau ape riaksi pertama sy nengok episod 1 cite tu..WAH WAH WAH..gile syok,dah lame xfeeling2 cite cm tu,eojjeonji(no wonder)la dia punye rating gile2 tinggi.mujur sangat hati ini diubati dengan cite flower in prison.klau x,berdenyut2 je rase geramnye pade si sumbing tu la.dah la xlawa.tengok hidung dia macam ade sesuatu yang tersepit.selma ni xpernah lg saya separuh jalan ble tengok drama.mesti wajib habiskan.ble tengok cite jangan main skip2 fast forward jngn,wajib tengok smue.tp dngn hati yg berat cite bodo rdiant office mcpta sejarah apbile saya separuh jalan je tngok cite tu.waktu tengok ep 1-4 cite radian opis tu saya membayangkan wajah yang mnjijikkan tu kepda yg catik2 mcam hn ye sul ke.hahaha tp apakan daya,,saya punye daya imaginasi kurang.rasenye klau ade org yg daya imaginasi tinggi pun xdpat nk mlawan si buruk rupe tu..hhahaha