Something Better

Leave a Comment

SURAH AL ANFAL AYAT 70

Assalamualaikum.

Terbaca komen dekat entry yang aku tulis beberapa bulan lepas. Entah kenapa rasa nak menangis, terharu. Terima kasih pada insan-insan yang mendoakan. Aku pun harap aku akan berjaya gapai cita-cita aku. In shaa Allah. I believe there is definitely something better for me. Allah knows the best time for it. Kan?

Selamat malam. Assalamualaikum.


OST Meh Sandar Pada Aku : Hujung Minggu Dengan Drama Meh Sandar Pada Aku

Leave a Comment



Assalamualaikum.

Hujung minggu lepas dan lepas, maksudnya 2 minggu lepaslah kan, aku habiskan masa tonton drama MEH SANDAR PADA AKU yang berjumlah 20 episod ini. Download dekat TONTON saja. Tak pasti dekat TV dah tayang belum. Sama macam drama NAHU RINDU, dekat TONTON dah habis dah, tapi di TV rasanya belum ada lagi kot.

Okaylah, balik kita pada drama lakonan Mira Filzah dan Aliff Aziz ini, aku tergerak hati nak tengok sebab aku dah baca novelnya beberapa tahun lepas. Ceritanya bolehlah tahan, jadi apa kata cuba tonton dramanya pula.



Dia, gadis yang ceria, jujur cuma kadangkala lurus bendul tak bertempat. Kehadirannya di institusi penyelidikan itu hanya sekadar memenuhi syarat kredit yang diperlukan untuk menyempurnakan pengajian peringkat ijazah pertamanya. Sangkanya, praktikal hanya sekadar bekerja sambil menimba pengalaman awal sebelum tempoh alam pekerjaan yang sebenar. Rupa-rupanya tidak. 

Berdepan dengan spesies lelaki terancam yang macam bagus seperti penyelianya itu membuatkan hatinya sentiasa berasa panas. Buat itu tak kena, buat ini tak kena. Langsung tak ada gaya sedang menjalani praktikal. Asyik kena buli, adalah! Lelaki itu cuma pandai bagi arahan, tapi tunjuk ajar memang tak pernah ada. Matanya pula langsung tak beralih dari skrin komputer setiap kali berkata-kata. Macam bagus sangat!

“Kau letak otak kau kat mana ha? Kat lutut?”

“Kenapa Doktor Syed tanya saya macam tu?”

“Sebab kau buat kerja tak guna otak. Tapi guna lutut!”

Dalam marah, dalam herdik… tanpa sedar nama gadis itu sudah mula ada ruang dalam hati dan akal seorang lelaki bernama Syed Nadzhan yang selama ini dunianya kosong untuk kaum perempuan. Kehadiran Adam Naufal, anak didiknya yang selalu menjadi penyelamat gadis itu dengan senyuman dan bicara tenangnya membuatkan hati Syed Nadzhan yang mula terisi, rasa tergugat.

“Aku apa?”

“Tak ada apa-apa, Doktor Syed...”

“Aku tanya sekali lagi. Aku apa?”

“Errr… Doktor Syed kan handsome! Tentulah Doktor Syed tak suka perempuan macam saya yang biasa-biasa ni. Betul tak?”

Tapi rasa itu terhenti apabila mereka akhirnya ditakdirkan untuk duduk serumah.

Apakah pengakhiran kisah Afnan Tasneem? Berjayakah dia mengharungi tempoh praktikal di bawah seliaan lelaki itu dengan jayanya? Apakah hubungan sebenar di antara mereka berdua hingga memungkinkan mereka duduk bersama? 


CREDIT PICTURE TO MYINFOTAIP

Apa yang aku boleh cakap, macam ada yang kurang. Macam tak ngam pasangan hero dan heroin. Tahap sweet dia pun tak sampai macam dalam novel. Aku habiskan dalam masa 2 hari kesemua 20 episod, itupun aku cepat-cepatkan sebab bagi aku agak bosan. Maybe kalau buat 13 episod pun okay. Aku rasa 2 watak yang paling melekat dalam ingatan aku Salwa dengan Kak Mas. Lakonan mereka not bad. Bila percintaan novel ini diterjemahkan ke kaca TV, nampak macam mengarut sikit. Tapi bila baca novel best, haaa, tak ke pelik tu. Hahaha.

Overall bintang aku bagi, 2/5. Tapi opening song dia berjaya menarik minat aku. Hahaha. Comel sangat nyanyian Aliff Aziz dan Mira Filzah. Oh, dan lagi satu OST yang selalu diputarkan adalah lagu dalam drama Lucky Romance nyanyian Soyou SISTAR bertajuk Tell Me. Okaylah, sampai sini.

Assalamualaikum.




#WeekendThrowback: Your Words #growingoldtogether

Leave a Comment
Assalamualaikum.

I was browsing through my old entries, looking for photos, than I came across a story I used to wrote. Well, I love to write stories back then. Even created a blog for that, but it was abandoned halfway through. I got so busy and I decided not to continue on my novel writing project anymore. Really sorry for those who keep asking when will I continue with my novel project. I am embarrassed myself looking at the title that I had given. Hahaha. Younger me, why you are so cheesy and so predicatable. Lol.

Going back to our main point, I saw this story that I wrote, there is tons of pictures in there. Yeah, all the pictures attached here. And then I saw the comment, "your" comment to be specific. You said, "aku suka gambar-gambar dalam entry ni". Haha. Me too!! That's why I put those pictures inside my entry.

I miss our conversation, to be honest. I watched Jealousy Incarnate a few days back, and the main female lead said, even one sided love have a starting and an ending. Heh. Forget it. Happy weekend. Enjoy the pictures. Not mine by the way, credit to original uploader, I simply borrowed it from Mr. Google.

Assalamualaikum. 







Running Man Dah Habis, Nak Tengok Rancangan Apa Pula?

Leave a Comment
Assalamualaikum.

Macam yang semua orang dah tahu, rancangan variety Korea kesayangan ramai yang dah nak masuk tahun ke-8, iaitu Running Man, akan tamat dalam masa sebulan lebih saja lagi. Ramai yang kecewa, ramai yang sedih. Rancangan dah nak masuk tahun ke-8, tiba-tiba dapat berita akan ditamatkan, walaupun mungkin ramai dah dapat tebak, tapi tetap terasa juga kan?

Rancangan Running Man hadir dalam hidup aku waktu itu aku sedang stress di tahun ketiga medical school. 3rd year maksudnya clinical year. Kau dah kena masuk hospital tengok pesakit, exam profesionalnya pun dah tentu lagi-lagi susah dari tahun pertama dan kedua. Aku sampai sanggup pinjam wifi siapa-siapa entah nak download Running Man. Public wifi Ipoh agaknya. Kekeke.

Running Man kira macam happy pills aku waktu itu. Seronok sangat layan, ketawa berdekah-dekah. Di awal episod dulu, durasinya bukan main lama, 1 jam 30 minit lebih kadang-kadang. Lama kelamaan, bila rancangan itu dah makin popular, PD pula selalu bertukar, ratingnya turun naik, kadang-kadang merundum jatuh. Nak lagi bila bersaing dengan musim baru 1 Night 2 Days yang memang gempak dari KBS. Real Men dari MBC. Orang kata, memang ibarat retak menanti belah.

Sedih memang sedih, kalau dia kata nak buat season baru dengan rombakan konsep pun tak mengapa, janganlah ditamatkan. Tapi, benda tak macam yang kita harapkan. Macam mana nasib Family Outing dulu, begitu jugalah nampaknya nasib Running Man. Tak dapat dah kita nak tengok kumpulan pengkhianat, tengok "kebodohan Kwang Soo", lemahnya Ji Seok Jin, percintaan Monday Couple dan macam-macam lagilah penambah perisa Running Man. Setia aku tonton dari awal tayangannya dulu. Huhu. Cuma sekarang agak kurang sikit, rasanya dah dekat lebih 20 episod aku tak sempat layan sebab layankan rancangan variety lain. Maaf Running Man.
TT


Jadi bila dah habis Running Man, apa lagi sumber gelak yang ada, yang boleh layan? Buat masa ini, 2 rancangan ini jadi rancangan wajib tonton aku. Musim ketiga 1 Night 2 Days memang tak menyesal layan. Walaupun dia jarang ada guest-guest popular, tapi rating dia tetap tip top. Sebabnya terletak pada member-member dia yang memang lawak. Tambah dengan tempat-tempat cantik, game-game yang pelbagai, jadi rancangan ini memang jadi pilihan aku. Aku suka cara PD Yoo Ho Jin kendalikan rancangan ini dengan macam-macam tema setiap 2 minggu. Brilliant.

P/S: Sayang, Kim Joo Hyuk dah keluar. Huhu.

Rating: 9/10


Rancangan kedua ini pula agak baru, tapi menunjukkan prestasi yang sangat bagus. Daripada tayangannya di hari Jumaat, rancangan ini dipindahkan ke hari Ahad, sebaris dengan Running Man dan Kpop Star. Selalunyalah, rancangan yang disiarkan pada petang ke malam Ahad di saluran SBS, KBS, dan MBC boleh dikategorikan sebagai rancangan hebat.

Pada episod pilot rancangan Flower Crew ini banyak juga kontroversi, tapi mereka berjaya atasinya dan jadi antara rancangan yang tengah hot sekarang. Flower Crew a.k.a Trip Or Trap ini ada 6 ahli kesemuanya, mungkin bagi anda barisan ahlinya macam tak menarik, tapi cubalah layan dulu, confirm melekat. Konsep cerita ini macam 1 Night 2 Days sikit, sebab mereka pergi ke tempat-tempat yang best-best dekat Korea. Tapi mereka terbahagi kepada 2 kumpulan, samada cuti mereka selama 3 hari 2 malam itu akan dihabiskan di FLOWER ROAD atau MUDDY ROAD.

Konsep cerita dia yang buat aku tertarik nak tengok. Tambah lagi rancangan tengah hot sekarang, jadi durasinya pun agak lama jugalah. 1 jam 30 minit. Tapi best, sebab rancangan ini penuh dengan suspense dan pengkhianatan. Hahaha.

Rating: 8.5/10


Okaylah. Sampai sini dulu ya. Selamat malam. Assalamualaikum.


Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.