Tonton Avengers : Age Of Ultron Di AEON Bandaraya Melaka?

Leave a Comment


"There is one path to peace. Their destruction."

Assalamualaikum.

Remembering the entry that I wrote 3 years back (Ouh! How time flies!), dated in 2012, a memory that I shared with my siblings, getting an opportunity to watch The Avengers and we left the theater in awe. The show was GREAT!! And now, it's already 2015. 

We've been waiting for this since the day that we stepped out of the theater after watching The Avengers. (Ouh! Exaggerating much!) And finally, Marvel's Avengers - Age Of Ultron is coming to your cinema this 23rd April. It's been quite some time since I visit the cinema for a movie, don't have the mood to mingle in the society, nafsu mati. Huh.

But luckily, I give myself a break for this. Lol! I booked the show on 24th April, again watching with my dearest siblings, I just love a siblings day out. Can't wait to scan the code and sitting with a popcorn in my hand watching the BIG GREEN GUY, again. Haha.

Ouh yeah. And that quote above that, the one that I remembered after watching the official trailer. And I'm pretty pissed off with that. Huh. Well, lets see how the bad guy ends in this sequel of The Avengers. Daaa.

Have a great day people. Assalamualaikum.




Budak Baru a.k.a New Houseman Dari Megat Sharizal

Leave a Comment
Assalamualaikum.

Filem pendek bertajuk Newbie (Budak Baru) arahan Megat Sharizal ini, dah 2, 3 kali aku ulang. Kisah seorang doktor muda (houseman) yang baru memulakan kehidupannya sebagai seorang houseman. Ahh!! Memori datang menyinggah pula tiap kali menontonnya. Kalau anda nak tahu, houseman ini, walaupun hakikatnya kita telah berhempas pulas menghabiskan 5 tahun pembelajaran, otak pun penuh berisi ilmu perubatan. Tapi bila saat dia mula berpijak dalam dunia pekerjaan, dia ibarat seorang bayi yang baru lahir.

Saat pertama kali pijak kaki masuk dalam wad, pandang senior-senior houseman yang masing-masing sibuk, dengan harapan ada yang berpaling, senyum dan mungkin yang baik hati akan tolong kita kenal selok belok dunia yang baru ini. Kita cuma mampu terpinga-pinga dan membontoti mereka. Bila nak ambil darah, pasang branula, buat blood culture, terkulat-kulat juga. Haru dengan macam-macam botol yang penutupnya ada macam-macam warna. Heh. Kuncinya, ringankan mulut bertanya dan selalulah tersenyum. Tak kisah pada siapa pun. Berbaiklah dengan nurses, AMO, PPK, even cleaner sekalipun. Respect them, as they are human too. Somehow you'll feel like all positive things will eventually going your way.

Ada senior yang nampak kerek, tapi sebenarnya banyak input yang kita boleh dapat dan belajar dari mereka ini, sebab dalaman mereka tak kerek mana pun. Ada pula yang memang kerek tak boleh nak kata apalah, senyum marah, senyap membisu pun marah, senang kata serba tak kenalah. Dari mereka ini pun kita boleh belajar sesuatu, kita belajar sabar. 


Masa mula-mula kerja, clerk patient memang berjam lamanya, bila MO / Specialist datang dan ajak buat round, mulalah gelabah. Tambah gelabah bila kita seorang saja yang ada di situ, dan MO / Specialist tersebut menujukan ayat tersebut pada kita, "Jom Round!!". Kalau semua kes dalam genggaman, tak ada hal punya. Tapi kalau cuma sekerat dua kerat saja kes yang kita tahu, memang rasa nak lari keluar dari wad. Malu oii! Tapi itulah yang mendewasakan kita. Practice makes perfect. Lama kelamaan semuanya akan mengalir macam air. Satu benda yang perlu kita pegang, walau macam mana garang bos kita, sangat suka cari salah kita, tak sebulu dengan kita, RESPECT kena sentiasa ada. Selalunyalah kan, dalam pengalaman aku, lepas sebulan dua, garang mereka akan beransur kurang kalau kita sentiasa balas dengan senyuman, respect, dan yang penting rajin dan sentiasa nak tahu dan belajar. Bosses really love these kind of HOs.

Budaya membeza-bezakan HO mengikut universiti mereka memang masih wujud. Mungkin sebab pembelajaran dan praktikal yang diterima berbeza-beza. Bagi aku, it doesn't matter where you graduated from, kalau kau berusaha, rajin, dan nak belajar, semua benda kau boleh redah. Ramai saja HO yang graduate dari Indonesia, Russia yang excel dalam housemanship mereka. So, no worries. ^^

Houseman, walaupun syif kerja dia kalau tak oncall selalunya 13 jam, tapi selalunya dia tak akan balik tepat pada waktu pun. Kadang-kadang sampai meleret 16, 17 jam. Kita bekerja dalam pasukan, rasa tak sedap bila orang lain berhempas pulas buat kerja, kita punch card dan balik. Mula-mula, perasaan kerja lebih masa memang terpaksalah. Tapi lama-lama, kau seronok, dan tak sedar pun dah terlebih masa, sebab kau bekerja dalam pasukan, here for each other. Haha. 


Masa mula-mula aku harung dunia housemanship dulu, memang stress, terasa sepi, rasa menyesal. Apa aku buat, balik rumah, menangis sikit, sikit sajalah. (Iyolah sikit!!) Mandi, solat dan tidur. Esok pagi bangun, setiap langkah yang kau ambil masa nak pergi kerja, saat keluar saja dari rumah sampailah ke hospital, ringankan mulut berzikir. Motivasikan diri, cakap aku boleh buat hari ini, aku boleh redah hari ini, aku boleh, aku boleh, aku boleh. Lama-lama, seronok bekerja akan datang sendiri. Stress pun akan makin berkurangan.

Hmm. Ada waktunya aku menyesal, kenapa aku tak boleh nak tahan dengan sakit aku dan redah saja semuanya, kalau tak semuanya akan fall into its right place. Tapi benda dah jadi, kita tak boleh nak mempertikaikan lagi benda yang dah pun terjadi. Satu dialog yang cukup terkesan untuk aku, "Bukan kerja ini saja, kerja lain pun boleh tolong orang. Hakikatnya, semua kerja sama saja. Ada naik dan turun. Dan kadang tak adil. Tapi tak semua benda ada dalam kawalan kita."

Aku akan terus bantu orang. Walau macam mana dan apa cara sekalipun, ingat, semua kerja pun boleh tolong orang. Salam Isnin semua. Have a great weekdays ahead. Assalamualaikum.


P/S : The interesting thing is that, pelakon-pelakon dia nampak macam doktor betul-betul. And Azlynn, she is a lawyer. Wow. Good job guys, sebab menghidupkan situasi dan kehidupan seorang doktor budak baru dengan agak baik. Thumbs up.
:)

[Review #TemanLelakiUpahan] Unforgettable!!!

2 comments
Assalamualaikum.

Tajuk entry kita hari ini agak klasik ya, sekilas pandang gitu. Since few years back, banyak karya-karya novel tempatan kita diadaptasikan ke drama mahupun filem. Ramai yang mengkritik penghasilan novel-novel seperti ini dan mengatakan tajuk mereka merapu dan isinya entah apa-apa. Malah mengandungi banyak pengaruh buruk.

Well, sebagai seorang yang pernah gilakan novel suatu ketika dulu, prinsip aku dalam membaca adalah, aku baca apa saja. Setiap darinya, kalau tak banyak pun pasti ada sedikit pengajaran yang boleh kita ambil. Orang kata, yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan. Kritikan yang diberikan pada penulis biarlah membina dan bukan menjatuhkan. Biar mereka ada ruang untuk baiki, supaya novel-novel mereka akan datang lebih berevolusi. Seriously, I don't know why people love to bash when you can talk nicely. Percakapan kita, attitude kita, menggambarkan siapa kita. A reminder to me as well.

Eh, balik semula pada kisah Teman Lelaki Upahan kita, banyak dah merapu. Haha. Aku tak follow sangat pun drama bersiri ini dekat tv, sebaliknya aku download setiap episod dan marathon aku pun dah bermula malam tadi. 


Aku tak nak sentuh bab plot atau isi cerita Teman Lelaki Upahan, sebab semua orang pun tahu jalan ceritanya kan. Lagipun, sambutan untuk drama ini memang agak hangat dan trending di Malaysia. Bagi aku, Azma Aizal Yusoof memang genius. Buah tangan dari beliau kebanyakannya memang tak pernah mengecewakan. Respect dengan kecekalan semangat dia, bangun dari saat gelap dia dulu dan explore sesuatu yang he is good at. I want to have that spirit, able to squeeze through hardships in life and become someone better. Heee.

Drama Teman Lelaki Upahan ini boleh dikatakan salah satu drama yang berjaya diadaptasi sebab selalunya peminat novel akan complaint yang produksi drama adaptasi don't do justice to the novel. But, Teman Lelaki Upahan, rata-rata orang dekat luar sana memang dah jatuh cinta dengan drama ini. 

Aku, memang tak baca lagi novel coretan Azura Rasiddin ini, jadi aku tak dapat nak kata mana lagi best. But for me, it doesn't matter novel best ke drama best ke, ianya dua elemen yang berlainan. Satu pembacaan, satu tontonan. Apa yang kita boleh dapat dari membaca, mungkin kita tak dapat dari menonton. Sebaliknya jugalah apa yang kita dapat dengan menonton, kita tak dapat melalui pembacaan. Well, just my 2 cents. 


Actors and actress line up untuk drama ini memang perfect. Dari teraju sampailah supporting, they are good with their job. Awalnya dulu, ramai juga aku dengar, tak yakin dengan drama ini boleh jadi best, tak suka hero heroinnya. So now. have your opinion changed? Heee. 

Personally, aku rasa Ungku Ismail dengan Elizad adalah pelakon underrated. These 2 people got incredible talent in acting but kita jarang dapat tengok mereka jadi teraju utama drama / filem. Masa aku tonton Sutun dan kenal Ungku Ismail, I really hope that he can be a "frequent hero" for our local dramas one day. Dan sekarang, Isnin sampai Ahad boleh tengok dia jadi hero dalam Teman Lelaki Upahan dan Terlanjur Mencintaimu. Anda semua boleh nampak macam mana dia bawa watak EL, hidup sangat. And acting dia, sempoi. Elizad pun sama, selama ini dia banyak mainkan watak supporting actress dan ada kalangan penonton yang mungkin tak berapa sedar comeback dia, but now she has proven herself to be a highly talented actress. Kyra Lydia, phewww!!!

For me, drama Teman Lelaki Upahan deserve a round of applause. Personally, I love this piece of project. Supporting actors and actresses are incredible in their own way too. Especially Sis Fazlina and Bro Azhan Rani. Looking forward for more projects of these talented people. Drama Teman Lelaki Upahan, memang "hidup". Aku jarang nak review pasal drama Melayu, tapi sebab ianya tengah hangat, jadi biarlah aku join sekali kehangatannya dan give my 2 cents.

Okaylah, sekian komen dari saya yang agak malas menulis pagi ini. Erk?! Salam Jumaat semua dan selamat berhujung minggu ya. Jaga diri. Assalamualaikum.


P/S : Satu juta liter air mata habis merembes dari episod 24 sampai 28. Hahaha. Melampau kan. Kekeke. Tapi memang touching habis. Tsk tsk.


LoveSimplyIrresistible : Homemade Kek Yang Sedap, Murah Lagi Bombastik Di Melaka

4 comments
Assalamualaikum.

Salam pagi Ahad. Pagi yang indah ini marilah kita bersama menjamu mata dengan melihat kek-kek yang cantik, lagi mengiurkan ya. Haha. Sebenarnya dah lama sangat aku nak publish entry ini, tapi tak habis-habis lagi menulisnya. Haha.

Aku nak kongsikan pengalaman aku beli homemade kek. Oh ya, untuk penduduk Melaka saja. Bangi pun tak silap aku dah ada, resepi yang sama, cuma tukang bake dia orang lain-lain. Aku memang kalau dah tahap malas, tambah pula teringin mengidam nak makan macam-macam, aku akan survey sampai dapat apa yang aku nak. Sama jugalah seperti kes pencarian kek ini. Kononnya mengidam nak makan RED VELVET, RAINBOW CAKE, VICTORIA SANDWICH. Jadi mulalah mencari di Instagram, dan akhir sekali berjumpa dengan yang berkenan di hati.

Adik ini tuan punya Instagram LoveSimplyIrresistible, nama dia Fatin Syazalina. Tak sangka rupanya junior sekolah menengah aku. Apa yang best, ada macam-macam kek. Yang biasa, yang premium, cup cake. Dan dia sedia terima tempahan untuk macam-macam occasion. Customer service tip top. Senang berurusan dengan adik manis ini. Selalunya order 5 - 7 hari awal, bank in dan selesai.

Aku order 3 biji kek mini yang setiap satunya berharga RM 20. Victoria Sandwich memang pergh!! Red Velvet aku jenis sukakan yang punya rasa cream cheese yang kuat, yang ini pun not so bad. Rainbow cake dia lagi perghhh!! Tak sangka mak aku pun berkenan dengan rainbow cake dia. Haha. Tak rugilah beli. Harga berpatutan, sedap memang sedap.

Eh! Ini bukan iklan berbayar, cuma saja nak kongsikan kegembiraan dan kepuasan hati seorang pelanggan. Ecewah. Aku dah 2 kali beli kek dengan, dan aku memang puas hati. Okay semua, selamat menjamu mata. Good day. Assalamualaikum.


P/S : Kek yang paling aku teringin nak cuba, Nutella Hazelnut. Ada rezeki lebih bolehlah cuba. Heeee. ^^









Sensory Couple? The Girl Who Sees Smells?

Leave a Comment
Assalamualaikum.

Demam Teman Lelaki Upahan dah habis kan? Okay, sekarang sambung cerita drama Korea macam biasa eh. Walaupun sebenarnya, masih lagi duduk teringat kisah El dan Kyra Lydia. Ops!!

Okay, kali ini nak update drama yang menggantikan Hyde, Jekyll And I. Ya, drama yang berkisarkan multipe personality disorder itu telah pun menamatkan siarannya minggu lepas, dengan jumlah episod keseluruhannya, 20 episod.


Yup! Inilah drama baru yang dah pun memulakan tayangannya di Korea malam tadi. Drama ini ditayangkan di SBS, jadi nantikan kedatangannya di ONE HD lepas habis saja Hyde, Jekyll And I. Tajuk dia THE GIRL WHO SEE SMELLS a.k.a SENSORY COUPLE dan mungkin akan ada 16 episod. Macam-macam tajuk orang Korea jadikan drama sekarang ya. Dekat Korea sekarang, macam dekat Malaysia juga, kita sibuk adaptasi novel jadikan drama bersiri. Manakala dekat Korea sekarang, macam dah jadi trend, adaptasi web komik dan dijadikan drama bersiri.

Kalau dah namanya komik, mesti ada selit unsur fantasi. Itu yang buat orang tertarik nak menonton. Same goes to this series, THE GIRL WHO SEE SMELLS. Aku dah tengok episod 1, dramatik gila masa pertama kali heroin dia boleh NAMPAK BAU. Boleh bayangkan tak?? Bau daripada manusia pun boleh nampak okay!!! Haha.

P/S : RUNNING MAN pun buat cameo dalam episod pertama THE GIRL WHO SEE SMELLS okay.


Masa mula-mula drama ini di-offer kepada Suzy Miss A (merangkap kekasih hati Lee Min Ho), aku excited jugalah. Tapi memandangakan Miss A dah mula comeback mereka, jadi Suzy terpaksa tolak tawaran ini dan digantikan dengan Shin Se Kyung (Fashion King, Blade Man). Personally said, I don't like her at all. Tapi memandangkan storyline cerita dia yang best, plus dah lama tak tonton drama lakonan JYJ Yoochun, jadi aku tutup mata sajalah. Haha.

Tapi, lakonan Shin Se Kyung dalam drama ini agak bagus juga, ada kemajuan nampaknya. Good good!! Keep it up Se Kyung!! Hoho. Micky Yoochun anda semua dah biasa tengok dia berlakon kan, drama dia Rooftop Prince dan 3 Days selalu diulang tayang di ONE HD. Jom tengok sikit info pasal drama ini yang dipetik dari KOREANDRAMA.ORG.



Title: 냄새를 보는 소녀 / The Girl Who Can See Smells
Chinese Title: 看見味道的少女
Previously known as: 감각남녀 / Sensory Couple
Genre: Fantasy, Romance, Comedy
Episodes: 16 (To Be Confirmed)
Broadcast network: SBS
Broadcast period: 2015-April-01 to 2015-May-21
Air time: Wednesday & Thursday 21:55



Synopsis
Based on the webcomic “Naemsaereul Boneun Sonyeo” by Man Chwi which was first published from 2013-July-23 via "cartoon.media.olleh.com".

3 years ago, Choi Moo Gak (Yoochun) lost his younger sister in the “BarCode Murder Case”. Since then he has become cold and insensible. Meanwhile, Oh Cho Rim (Shin Se kyung) miraculously survived in the same incident. Since then she had an amnesia, but also gained the ability to see smells.





Okay, selamat menonton bagi sesiapa yang decide nak tonton. Setakat ini, episod pertama nampak agak promising, harapnya momentum dia kekal. Storyline dah best dah. Okay semua, selamat petang. Jaga diri.

Assalamualaikum.


Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.