30 Apr 2014

Musim Si Semut Semai Bernama Charlie Bermaharajalela

April 30, 2014 4 Comments
Assalamualaikum.

Salam pagi Rabu. Esok dah Khamis, dan esok adalah hari cuti! Yahoo! Dapatlah rehat sehari, okay apa. Petang semalam, sepanjang petang berjemur semata-mata nak belajar skill shoot time-lapse video, pening kepala dengan cuaca panas terik sampai sekarang masih terasa. Harapnya Melaka turunlah hujan secepat mungkin.

Dan dek kerana kepanasan cuaca yang melampau ini jugalah, ada entiti yang mula bermaharajalela di sekeliling kawasan rumahku dan makin hari makin banyak yang membuat lawatan ke dalam rumah.

Si kecil ini dipanggil SEMUT SEMAI, SEMUT KAYAP (kerana toksin yang dikeluarkan dari tubuhnya jika terkena kulit, radangnya kelihatan seperti kayap), TOMCAT, dan paling popular sekali dah tentulah dengan panggilan CHARLIE. Dulu masa aku belajar, aku selalu dengar kisah si Charlie dari kawan-kawan aku yang belajar di Matriks Penang, tapi sekalipun tak pernah ketemu dengan si kecil ini. 


Inilah dia makhluk kecil yang bermaharajalela ketika musim panas terik ini. Pergerakannya sangat cemas, dan jika dia berasa terancam, dia akan mengangkat ekornya seperti kala jengking dan melepaskan toksin dari badannya. Sepanjang pembacaan aku di Google, banyak yang menceritakan kisah si kecil ini tapi tak banyak cara bagaimana nak mengawal dan mengatasinya. Kalau ikut cara student Matriks Penang, ramai yang melekatkan si Charlie ini pada dinding dengan cellotape. Mereka kata ianya tidak boleh dibunuh, nanti makin banyak yang datang. Haha. Entah sejauh mana kebenarannya, aku pun tak pasti.

Ada yang kata ubat gegat dan belerang bagus untuk menjauhkan semut ini. Makanya aku belilah sebungkus ubat gegat dan diletak dalam bilik. Belerang pula aku tabur sedikit di sudut-sudut bilik. Pening kepala aku bila masuk bilik sendiri. Haha. Mak aku pula, gunakan cara yang lebih agresif, iaitu menggunakan racun anai-anai. Terpaksalah, sebab dah terlampau banyak dan mendatangkan kemudaratan pada penghuni rumah.


Sebab apa aku kata mudarat? Sebabnya aku dah kena dengan serangan berbisa si Charlie ini. Entahlah dari mana munculnya, samada di baju atau di katil, sedar-sedar saja leher aku dah terasa pedih dan gatal. Saat dan ketika itu tak pernah tahu lagi kewujudan haiwan ini, ingatkan kena gigit nyamuk di pagi hari. Tapi makin masuk tengahari ke petang, kesan gigitan di leher dah makin merebak besar, macam melepuh terbakar, kemerahan, dan menggelembung bernanah di dalamnya.

Sakit? Memang sakit. Perit sangat. Sampai tak boleh tidur sebab nak gerakkan leher memang sakit dan perit. Nak mandi kena air apatah lagi. Lepas mandi, terpaksa "dab" kulit perlahan-lahan dengan kain bersih untuk bersihkan nanahnya. Sebab dia dah merebak sampai ke hujung akar-akar rambut dan menyebabkan rambut melekat bila terkena nanah. Sepanjang beberapa hari aku kena, memang terasa nak shampoo hari-hari sebab geli dengan nanah yang melekit.


Makcik aku yang kebetulan ketika itu sedang mencuba satu produk kesihatan baru, beri aku cuba produk yang dia gunakan. Aku spray 5 - 7 kali sehari selama 3 hari berturut-turut. Pedihlah mula-mula tapi kena kuatkan jugalah kalau nak baik. Mulanya aku tak yakin dengan produk ini, tapi tak sangka hari ketiga nak masuk keempat, nanah makin mengering dan seolah ada selapisan kulit baru yang timbul dengan kudis. Hari kelima dan keenam leher aku dah sembuh pun walaupun parut masih ada.

Mengikut pembacaan aku, jika terkena semburan Charlie, selalunya ambil masa seminggu lebih untuk sembuh, tapi syukur aku hanya memerlukan masa 5 hari saja. Tips yang aku dapat, jika syak anda telah disembur Charlie, cepat-cepat cuci dengan air dan sabun yang bersifat alkali. Pergi ke klinik untuk dapatkan rawatan. Selalunya krim hydrocort atau betamethasone valerate cream (BVC) yang doktor akan bagi dan juga calamine lotion. Ada doktor yang berikan antibiotik. Walau apa pun, bila dah terkena toksin Charlie, segeralah ke klinik ya. Sebab percayalah, memang seksa dan sakit.


Keadaan kulit leher aku masa kena toksin Charlie lebih kurang macam gambar dua keping di atas. Nak letak gambar sendiri tak boleh, kita tepek gambar google aje ya. Apa pun, ambillah langkah berjaga-jaga untuk elak dari terkena toksin Charlie dan kalau dah kena, cepat-cepat cuci dengan air sabun. Dan, pergi klinik okay.

Sampai sini saja. Jaga diri semua. Selamat hari pekerja dan selamat bercuti esok hari. Assalamualaikum.

29 Apr 2014

Pengaruh Time Lapse Drama Korea My Love From The Stars

April 29, 2014 0 Comments
Assalamualaikum.

My Love From The Stars dah selamat masuk dalam peti harta karun selepas aku tamat menonton kesemua 21 episod dalam masa 4 hari. Cerita yang unik, best dan sangat menghiburkan. Standing ovation untuk Gianna Jun Ji Hyun, memang aktres berkebolehan dan sangat talented. Mungkin sebab itu dia amat jarang membintangi drama dan lebih popular menerusi filem seperti My Sassy Girl, Windstruck, The Thieves, The Berlin File dan banyak lagi filem lain.

Aku boleh kata dalam banyak pelakon wanita Korea, dia memang kategori top A list actress. Walaupun perangai dia punyalah buruk dalam drama ini, dia tetap akan buat kau suka dekat dia. That's her charm. Overall drama My Love From The Stars adalah comel, menghiburkan, sweet. Walaupun happy ending tapi aku tak berapa berkenan sikitlah dengan ending dia. 





Yang aku nak sangat kongsikan dalam entry kali ini adalah tentang TIME-LAPSE PHOTOGRAPHY. Aku bukannya seorang photographer apatah lagi seorang yang pakar dalam bidang fotografi tapi aku pernah tengok koleksi TIME LAPSE SHOOT beberapa photographer dalam Instagram dan ianya buat aku teringin sangat nak mencuba untuk shoot.

Dan kalau anda tonton drama My Love From The Stars, anda boleh lihat beberapa TIME LAPSE SHOOT yang terdapat dalam drama ini, dan ianya sangat awesome. Dek kerana pengaruh time lapse dalam drama ini dan lepas membelek koleksi time lapse yang ada di Youtube, aku boleh kata yang aku dah jatuh cinta. Nak mula belajar secepat yang mungkin, tambah lagi satu skill baru. Jom aku kongsikan antara time lapse yang ada di Youtube.

Selamat menonton. Assalamualaikum.









28 Apr 2014

Sunshine Angel

April 28, 2014 0 Comments
Assalamualaikum.

It's been quite sometime since last I got the chance to experience sunrise, getting to enjoy the early morning breeze and all. I feel so grateful with my life now, even though I may not be "quite well-off" like I used to, but I'm satisfied with all I have. Most importantly, I have my family by my side.

This is where I live, and honestly said, I never knew this place is so beautiful and peaceful as I'm quite occupied with my job. But, I'm glad I got the chance to appreciate this.

Well, rise and shine people. Have a great weekdays ahead. Take care. Assalamualaikum. 



P/S : Investing my time to watch a Taiwan drama, Sunshine Angel. It's Wu Chun and Rainie Yang.
^^

27 Apr 2014

It Means You Are Burdensome!!!

April 27, 2014 0 Comments
Assalamualaikum.

This scene here is taken from one of the hit Korean drama early this year. My Love From The Star with Kim Soo Hyun and Giana Junn. Watching this scene feels like getting a smack on your head, OUCH!! And that one hurts! Haha.

But, it's true. I never should have confessed. I knew that person has read what I wrote the other day. Arghh! I'm sorry for making you feel that I'm burdensome.

SHOULDN'T HAVE DONE THAT!!!

Tomorrow is Monday. Meaning it's working day. I guess this is one of the way to distract myself and forget what I had done that shouldn't be done. Huhu.

Assalamualaikum.






25 Apr 2014

Tau Fu Fah

April 25, 2014 4 Comments
Assalamualaikum.

Selamat malam semua. Sekarang sementara segala fungsi Networked Blog dah disable dari berkongsi terus ke Facebook, bolehlah tulis entry bertimbun-timbun dan merapu-rapu. Entah, rasa macam nak merepek dalam tulisan. Haha. Bila dah disable, automatik tak ramailah yang datang menjenguk.

Ini makanan aku malam tadi. Dek kerana cuaca terlalu panas di Melaka ini, sampaikan nak tidur pun basah lencun tilam, aku pun bukalah peti ais. Ikut hati nak aje tidur dalam peti ais. Fuh! Sejuk! Dalam duduk selongkar aku ternampakkan Tau Fu Fah yang dibeli di pasar malam petang semalam. Apa lagi, terus rembat satu.

Nikmat dapat makan Tau Fu Fah sejuk begini dalam cuaca panas. Seronok tekak dan badan. Dulu mak selalu buat Tau Fu Fah sendiri di rumah, tapi bila dah menginjak usia, mak pun dah malas nak buat agaknya sebab tak ramai orang dalam rumah aku yang makan Tau Fu Fah ini. Cuma aku dan abah saja yang gemarkannya.

Dan aku lebih prefer air gula biasa berbanding gula melaka ataupun pandan. Kejap lagi boleh rembat Mc Flurry Horlicks yang ku beli tadi pula. Haha. Sejukkan badan. Sampai sini saja. Selamat berhujung minggu semua. Assalamualaikum.
:)


24 Apr 2014

Tanda Rindu

April 24, 2014 0 Comments
Assalamualaikum.

Selamat malam semua. Wah. Jarang aku menaip entry di waktu ini, kalau ada entry yang terpublish dari sini mahupun sana, selalunya adalah schedule entry yang aku akan taip di tengah malam buta.

Pernah tak dengar orang kata missed call itu tandanya rindu?? Haih. Entahlah. Tidaklah hamba tahu kerana hamba tak pernah melaluinya. Haha. Tapi yang aku nak cerita hari ini bukanlah benda alah yang bernama rindu. Ini adalah MISSED CALL yang dilahirkan dari panggilan biasa dan tidak berjawab maka jadilah ianya MISSED CALL.

Aku adalah jenis manusia yang tak suka angkat panggilan selain dari yang terdapat dalam contact book aku. Benda yang memang mak dan abah aku tak gemar sebab mereka cakap aku terlalu takut nak berinteraksi dengan orang. Haha. Aku boleh kata diri aku introvert dan aku lebih bersifat terbuka pada orang yang aku kenal saja DAN patient aku. Apart from that, I have zero communication skills with stranger. Entahlah sejak bila jadi begini.

Dan hari ini adalah hari yang paling luar biasa yang aku lalui. Aku dapat panggilan yang agak banyak dari nombor yang tak dikenali menerusi kedua-dua nombor yang aku ada.


Bila aku cari dalam pangkalan data (ecewah, macam SPY!), kebanyakan nombor tersebut adalah SCAM, FRAUD, ADVERTISEMENT dan sebagainya yang mana ramai dah orang kongsikan pengalaman mereka mendapat panggilan daripada nombor-nombor tersebut. Fuh!! Nasib buat tak layan.

4 panggilan fraud. 2 panggilan dari nombor yang tak dikenali. 1 panggilan dari Tan Chong Motor Segamat. Segamat? Why Segamat? Haha. Entahlah Labu. 1 panggilan dari sebuah klinik swasta. Dan yang paling misteri, panggilan dari Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat Mersing.

Google memang berkebolehan. Semua benda bisa dicari. Haha. Aku pun bukalah portal Jabatan Kebajikan Masyarakat dan click pada negeri Johor. Tertera nama pegawai yang bertugas di Pejabat Kebajikan Masyarakat Mersing tersebut. Tapi rasanya portal tersebut dah lama tak berupdate agaknya. Sebab aku baca berita, pegawai tersebut telah meninggal dunia April tahun lepas. Perlahan-lahan misteri menyelubungi diri aku. Adik aku tepuk bahu aku kuat-kuat, dia cakap, "dalam pejabat tu ada ramai lagi orang yang kerjalah Along." 

Dan aku pun, "ya tak ya juga", tapi dalam hati aje. Hari ini hari yang luar biasa. Mesti anda semua pelik dengan aku, betul tak? Aku memang begini. Introvert tapi semua benda nak ambil tahu, nak cari tahu, nak dapat tahu. Terpengaruh dengan CSI lettew. Haha.


Anyway, cukuplah bebel sikit-sikit. Sikit ke? Haha. Sambung di lain entry dengan lain cerita dan lain bebelan. Selamat malam semua. Jaga diri. Assalamualaikum.

P/S : Lebih kuranglah reaksi muka aku bila dapat MISSED CALL. Aku rasa mimik muka aku lagi layak kot nak dijadikan watak dalam filem ONE MISSED CALL. Haha.


22 Apr 2014

Rejection

April 22, 2014 1 Comments
Assalamualaikum.

I came across this picture while browsing through the net for some beautiful wallpaper for my phone. And I find it pretty fascinating, so I decide to share this in my entry. The saying goes like this.

"Don't feel bad if someone rejects you. People usually rejects expensive things because they can't afford them."

Ouchhh!!! That is inspiring in some way but at the same time it feels harsh to read through this quote. Don't you think so?


For those who just got rejected, those who used to be rejected, those who knew how the feeling after a rejection goes (me?), then this kind of quote does give you hope, making you feel confidence again, building up your courage, making you an optimistic person that face a rejection positively. I love a few sentences in an article that I read recently, about rejection, the title is GET USED TO REJECTION. The sentences are talking about women in particular.

A woman has less direct control over new dating opportunities. Although she can improve her chances by making herself more attractive, she can't just approach men at will without being seen as crazy or desperate. She has to wait until another man (that she likes) approaches her. Though she faces fewer rejections, she also faces fewer opportunities, so the rejections she does endure have more impact.

Haha. Not something to relate with what I wanna say but I just love how it says about women and rejection. It's true.

But in the other way, the quote can hurts the feeling of those people that are labeled "CANNOT AFFORD" (me again?). It's true, we usually don't buy things that we cannot afford, those expensive things, but is there a problem with that?! I cannot have something as I know I cannot afford them, so I just let it go. If by chance and by fate the thing that I let go is meant for me, then it'll somehow get to me. But if it's not, then it's not going to. FYI, it hurts to let go something that we have our eyes on but we cannot lay our hands on. Ehem. I shoud say it, only under certain circumstances.


In other different situation, how much expensive is that thing, even if we can afford it, but if it doesn't caught your heart, I don't think you'll buy it too. Right? Same goes to a relationship, no matter how perfect the person that has fall head over heels for you, but if your heart goes to someone else who doesn't seems so great in people eyes but almost perfect for you, what doesn't click won't click. That's how I always look at relationship.

Lol! Why suddenly I get too heat up about this topic of rejection. The quote should go like this, where it benefits both sides. The one got rejected and the one who rejects.

"Don't feel bad if someone rejects you. People usually rejects things because it doesn't suits them. So people, find something that does click and it will click."

Sound way more postive ayte? Haha. Well, sorry for ranting nonsense in this post. I just feel like writing and writing. Unknowingly, this post has became this long. Again. My bad. Haha. Please accept my sincere apology. Till next time guys. Take care. Assalamualaikum.


21 Apr 2014

Resepi Paprik Ayam Yang Riang Bergembira Sebab Mudah Dimasak Dan Enak Dimakan

April 21, 2014 2 Comments

 Assalamualaikum.

Tajuk entry kalau tak pelik tak sah. Memanjang nak enter frame saja nama Cahaya Yang Riang Gembira, dalam resepi pun nak bubuh nama sendiri padahal masakannya terlalu common dan dah terlalu ramai orang yang masak dengan cara dan selera masing-masing. Alah. Apa ada hal.

Sweet tak gambar abang dengan kakak kita dekat bawah? Itu memang dah jadi impian dan fantasi indah bagi pasangan yang dah berkahwin mahupun yang teringin nak kahwin (macam aku). Haha. Tolong menolong di dapur adalah amalan mulia, di samping boleh menjadi pengerat hubungan suami isteri. Okay Farhana, masa belum time lagi ya untuk kau. Sila fokus dulu pada kerjaya, pada mak abah dan pada adik-adik ya.

^^

Kali ini aku kongsikan resepi paprik ayam. Sebab apa resepi ini jadi pilihan, sebab ianya adalah makanan favourite kebanyakan kita masa zaman belajar dulu. Kalau sampai kedai makan, duduk fikir kejap, semalam dah makan sup ayam, kelmarin dah makan tomyam, esok nak makan telur bistik, apa kata hari ini makan paprik. Haaa gitu!! Paprik memang akan sentiasa ada dalam menu sebuah restoran, dan menjadi antara pilihan menu aku sendiri masa zaman belajar dulu. Jom tengok macam mana nak masak, senang je okay kakak abang.

GAMBAR DIAMBIL DI SINI
BAHAN-BAHAN A :

Dada ayam yang dipotong kecil (selalu aku guna dada ayam bersaiz besar dalam 3 atau 4 ketul)
Bawang besar sebiji dihiris
Bawang putih 3 - 5 ulas diketuk atau dihiris ikut suka tekak anda
Halia 2 inci dihiris
Cili merah dan cili padi (berapa batang terpulang pada toleransi anda terhadap makanan pedas)
Serai 2 - 3 batang diketuk
1 kiub ayam
1 kiub tomyam (ikut suka nak letak atau tak ; dalam 4 kali aku masak sekali saja aku guna)
Daun limau 5 - 6 helai
Sedikit perahan limau kasturi
Garam dan gula secukup rasa
Sayur (baby corn, lobak, kacang panjang, kubis bunga)


BAHAN-BAHAN B : (Ini adalah sos dan boleh dicampurkan semuanya dalam satu mangkuk)

2 - 3 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos ikan


CARA-CARA MASAK :

1) Ayam yang dipotong kecil tadi boleh digaul dengan sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam / kunyit dan digoreng sebentar. Jangan terlalu lama dan garing sangat.

2) Panaskan minyak. Tumis bawang besar + bawang putih + cili padi + serai.

3) Bila agak dah kekuningan dan harum, masukkan sos yang telah dicampurkan tadi + kiub pati ayam seketul + halia yang dihiris.

4) Gaul sebentar dan masukkan air ikut kepekatan yang anda suka. Kalau anda suka pekat, letak secawan kecil air pun cukup. Kalau anda suka berkuah sikit, letak dalam 2 cawan kecil air. Aku selalu letak secawan kecil.

5) Masukkan sayur sebab sayur perlukan masa untuk empuk. Dah agak-agak empuk, masukkan ayam yang digoreng tadi. Kaup balikkan kesemua bahan.

6) Masukkan sedikit perahan air limau kasturi, garam dan gula secukup rasa.

7) Carikkan daun limau ke dalam kuali. Masak lagi sekejap. Sekejap saja, tak perlu lama-lama okay. Dan siap!!! Dan inilah hasilnya. 


Kalau nak diikutkan aku bukanlah arif sangat masak, pakai main campak-campak saja. Asal timbul rasanya dan sedap ditekak, jadilah. Heee. Sama juga macam paprik, sebenarnya kali pertama aku cuba nak masak resepi ini, dan bila dah buat sekali, seterusnya dah boleh masak dengan senang pakai teknik campak-campak. Dan sekarang, dah 4 kali aku masak untuk orang dalam rumah ini.

Yang paling mengejutkan, mak aku yang memang susah nak terima resepi baru selain makanan yang selalu dia masak, boleh terima dan suka dengan resepi paprik yang aku masak. Haha. Okay semua, selamat mencuba. Aku pun budak baru belajar lagi, salah silap harap dimaafkan dan dibetulkan.

Salam Isnin semua. Jaga diri. Assalamualaikum.





I Have Always Wanted To Ask You This . . .

April 21, 2014 0 Comments
Assalamualaikum.

Good morning people. It's Sunday. Hoping that you are enjoying your weekend with friends and family. When I started the first word for this entry, I still cannot decide on the language that I should use to write this particular post. If I use Bahasa Malay then it'll gives some kind of romantic vibes, well, as you may know, I tend to be a lot more "jiwang" when I wrote an entry using Bahasa Melayu. I go for English then so that it doesn't sounds too awkward. Ngee.

Last night around 9, I received a text from someone, a "friend" that I'll miss, occasionally. A simple text asking how am I doing now, am I in the pink of health. It is nearly a month since our last texts and all. Yes, there are times that I do think of this someone, there are a few occasions where I desperately feel the need to send a text to this person, because somehow I feel a little comfort through the conversation. Even though we are not exchanging tons of texts, but I do feel relief and happy somehow.


I still remember that time when you said I was "sombong" and "jual mahal" for not sending you a text, not even once at the very beginning of our friendship. Yes, I admit that I was being "jual mahal" at that moment at that time. I felt like a high school girl who was playing push and pull to someone that had a crush on her. Haha. Funny me. Yes, that was how I felt. I felt young again when you entered my life. But, at that time when I'm too immerse in my own fantasy and I started to loss grip of reality, my feeling takes a 180 degrees turn.

I never knew and the thought had never crossed my mind, that I actually started to like you. I like a friend. A friend that I met in this blogging platform, a friend that was always there in my phone inbox, a friend that loves to tease me, making me mad but at the same time never failed to make me smile too. And, it was you. When I realized that, I stop from being "jual mahal".

And if you asked me now, why I never even once sending a text to you even though you may not know how much I wanted to, it's not "jual mahal" anymore, it's cause I don't want my feeling to develop even further. I like you and that's it. I don't want to fall furthermore, in love I mean, so I kept a distance. I'm old for you, I have too much flaws and you deserve a better girl or perhaps you already got a girl that you love beside you, that's why I pulled away.

I only replied if you sent me a text. And if there was no text from you, then that's it. People said, time is the important essence in life. Time can heal, time can make you forget someone, time can keep your distance apart. That's what happen to me and my housemates. Haha. That's what I thought all this while. That if I don't send a text, not even once, it will drift us apart. At first you maybe texting me once in a week, then once a month, slowly you'll get tired and it become once in a few months then no more. No more you, no more texts. That's how I thought.


If it happens that you come across and read this entry from the very first word till the end of it, and if you still remember that I used to ask you is it okay to ask just a question, which in turn I didn't get a chance at all to ask, this is what I've always wanted to ask you.

"I thought you will get fed up finally and stop texting me when I didn't even bother to start texting you all this while, there are times when there has been no text at all from you for nearly 3 to 4 months, I said to myself, that's it then Farhana, it has ended. But then, to my surprise, at that time when I "occasionally" missing you, you appeared in my inbox, again. Despite my ego, my ignorance, my stubbornness and my selfishness, why? Why you are still here in my life, making it even harder for me to stop liking you, making me even greedier for wanting you to text me often. Why? And that is what I have always wanted to ask you but I don't have a courage to. Why???"

I never intend to write this long but that's how feeling flows I guess. Haha. Even thought I told myself not to text that person first, to stop what I feel, in-deliberately I already developed a habit of counting days since the last I received a text from that person. That's how the "3 to 4 months" came from. I kept the time in-checked. How fascinating and ironic isn't it? Haha. Have a great weekend people. Take care. Assalamualaikum.

HEART SPEAKS : Even though I can stop texting but I cannot stop sending cards, raya cards, birthday cards. Haha. Thank you Pakcik Posmen Ajil for delivering all my cards safely to this person. Thank you.
:)


17 Apr 2014

Rezeki, Walau Tak Banyak, Tetap Syukur

April 17, 2014 0 Comments
Assalamualaikum.

A very quick entry sebab malam ini adalah sangat malas nak menulis dek kerana mood adalah ke laut dan tak kembali lagi.

Aku join 8share dah lama, aku daftar semenjak tahun lepas lagi, tak silap aku dalam bulan Ogos. Masa tu sangat sibuk dengan kerja, online memang entah kemana, jadi memang tak bersentuh langsung. Sebulan kebelakangan ini, adalah masa yang terlebih untuk menghadap komputer dan online, jadi aku ambil kesempatan nak mengaktifkan diri dalam 8share dan join mana-mana giveaway atau contest dia yang mudah dan senang.

Alhamdulillah, dalam sebulan saja dah cecah RM100. Yang pertama kena berterima kasih pada adik lelaki aku sebab aku kongsikan 2 video dia untuk join contest busking Air Asia, walaupun tak menang, tapi 8share berikan RM40 untuk video yang aku submit.

Dan semalam, aku dapat lagi RM50 reward dengan menjadi 8share Top Sharer. Tak susah mana pun, cuma perlu kreatif dan rajin cari peluang. Aku tak sangka, dalam 5 permalink yang aku hantar, satu permalink tentang aiskrim goreng tersangkut dan berjaya menjadi antara salah seorang dari 5 pemenang yang 8share cari. Rezeki, alhamdulillah, dalam kesempitan ada juga kemanisan.

Siapa-siapa yang rajin, bolehlah join 8share dan menjana pendapatan sampingan. Ewah, sempat promote. Nak jadikan blogging sebagai kerjaya, boleh ke tak eh? Hehe. Okayla, selamat malam semua. Tidur dulu.

Assalamualaikum.



14 Apr 2014

This Is "My Generasi", My Story

April 14, 2014 1 Comments
Assalamualaikum.

Salam pagi Isnin dan salam sayang untuk anda-anda semua. Semoga tidak dalam blues di pagi Isnin ya. Sebenarnya entry pagi ini nak bawa anda semua kembali ke masa silam, ke zaman kanak-kanak Ribena, dalam berbelas-belas tahun yang lepas. Eh, ke berpuluh-puluh? Haha.

Sebenarnya video MY GENERASI dari JinnyBoyTV ini telah diupload beberapa tahun yang sudah, tapi dek kerana ianya sentiasa di share maka ianya sentiasa hidup. Malah dengan menontonnya pun dapat hidupkan kembali memori zaman kanak-kanak kita semua. Terutama sekali mereka yang lahir dalam lingkungan 1980an.

This is us people!! This is, US!!!
:)


Itu semua himpunan momen, permainan dan keadaan keliling kita di waktu itu, di zaman kita. Yang mana jika nak dibandingkan dengan sekarang memang dah banyak sangat bezanya. Contohnya macam permainan zeropoint. Ini permainan kegemaran budak-budak perempuan, ini adalah lambang kehormatan di saat itu.

Sekolah sesi pagi sibuk bermain pemadam. Bawa pemadam ke sekolah sampai cecah 10 biji, kadang balik, ada rezeki, lebihlah pemadam di bawa balik, kalau nasib tak baik, habis semua pemadam. Haha. Pembaziran kan beli banyak-banyak pemadam? Dan bila ke sekolah agama di sesi petang, zeropoint pula yang jadi kegilaan.


Masa itu aku sanggup tak makan waktu rehat sebab nak kumpul duit beli getah sampai 2, 3 bungkus besar. Sebab aku suka buat getah zeropoint dengan menggunakan 4 ke 5 getah segelung. Paling maksimum aku guna 6. Kalau rezeki tak ada ketika itu, paling minimum pun 2 getah segelung. Itu pun tak masyuk sangat main. Sebab bila dah habis level atas kepala, kau kena lalu lagi satu level yang mana dua orang yang pegang getah zeropoint tadi akan hayun getah sekuat yang boleh dari atas bawah atas bawah.

Kalau guna banyak getah dalam segelung, bila dihayun atas bawah lebih terasa sakit. Itu baru best! Haha. Dan kalau kena opponent yang suka hayun laju dan kuat, memang terketarlah kaki nak melepasi halangan, sebab sakit. Kekeke. Masa awal-awal aku masuk sekolah agama dulu, aku main cuma suka-suka. Jadi anak-anak saja dalam kumpulan. Lama kelamaan, bila skill dah develop, aku jadi antara mereka-mereka yang selalu dipilih untuk jadi ketua atau kita panggil MAK untuk lead anak-anak. Bila anak-anak tak lepas, mak yang kena tolong. Woot woot.

Sebab ketika itu aku antara yang tertinggi, dan tak comel macam sekarang, bolehlah jadi emak, lepas level atas kepala macam makan kacang. Sekarang kalau suruh aku lompat, memang oatah riuklah tulang. Haha. Kenangan sangat. 


Dalam video JinnyBoyTv pun ada tunjuk macam mana si lelaki nak berkenalan dengan si gadis sebab zaman kita tak ada Facebook lagi. Jadi si gadis serahkan buku pada si lelaki, yang mengandungi biodata si gadis, dan si lelaki perlu menulis tentang dirinya sebelum memulangkannya kembali.

Aku mula kumpul buku-buku seperti itu sejak darjah 2 lagi. Dan aku panggil buku itu sebagai 纪年本 , maksudnya MEMORY BOOK. Aku ada dalam 6 ke 7 buah buku seperti itu. Setiap tahun akan tukar buku baru. Buku itu aku akan pass over pada kawan-kawan sekelas, abang kakak senior yang dah nak masuk Tingkatan 1, dan juga cikgu cikgi yang mengajar aku. Jadi aku ada banyak koleksi ucapan dari sahabat-sahabat dan cikgu aku yang aku kumpulkan dalam buku-buku.

Dan di bawah ini, adalah MEMORY BOOK aku yang paling latest. Aku buat pada tahun 2003 dan aku gunakan sampai 2006.


Memang zaman-zaman muda remaja dulu selalulah kena bebel dengan mak sebab banyak habiskan duit nak beli MEMORY BOOK, tak cukup itu, kena juga perli pen warna warni, gel bling-bling. Sebab nak hias biodata katanya. Kah kah kah. Tapi aku tak pernah pun rajin menghias. Sebaliknya kawan-kawan yang tulis ucapan mereka dalam buku aku yang rajin decorate. Ada yang berbunga-bunga, ada yang tampal kertas, ada yang lukis. Seribu satu macam ragam dan kenangan.


Ini impian yang aku tulis dalam MEMORY BOOK aku, di saat usia aku 16 tahun. Jangan gelak dengan tulisan aku, sebab masa sekolah dulu, tabiat aku adalah menulis dengan pembaris di bawah. Itu pasal tulisan jadi rupa itu. Haha. Nampak tak impian dan cita-cita gadis 16 tahun ini punyalah besar. Aku cakap dengan diri sendiri, ini bukan angan-angan. Aku kena realisasikannya, insyaALLAH.
:)


Aku cuba juga cari buku-buku aku yang lain, tapi tak berjumpa. Cuma yang ini saja yang tinggal. Sekali sekala mengimbau kenangan, tersenyumlah juga. Moga kenangan lepas dapat dijadikan inspirasi untuk lebih maju di masa depan. Bukan cuma kenangan.

Salam sayang sekali lagi dari aku untuk semua. Sampai sini dulu. Jumpa lagi. Jaga diri. Have a great weekdays ahead. Assalamualaikum.

11 Apr 2014

Right Decision? Wrong Decision?

April 11, 2014 0 Comments

There is no right answer in life.
No one knows if they'll be happy
by getting married to someone.

Don't look for answers.
Right and wrong answers
co-exist in every decision.

Wise people make a choice and
make it the right answer.
Foolish people regret the decision
and make it the wrong decision.

There is no right answer in life.
There is only the process to
make it the right answer.

[Taken from EIGHT WORDS, a book by Park Woong Hyun]

10 Apr 2014

Their Love Story

April 10, 2014 0 Comments
Assalamualaikum.

Salam pagi Rabu. Hari ini 9 April. 2 hari yang lepas, iaitu 7 April adalah hari ulangtahun perkahwinan yang ke-28 kedua orang tuaku. Walau banyak turun naik dalam kehidupan, aku cuma harap kami semua dapat menempuh dugaan hidup ini bersama-sama sampai ke akhirnya.

Hari yang sama juga adalah hari ulangtahun perkahwinan abang sepupuku. Sudah 2 tahun dia mendirikan rumahtangga bersama isterinya yang tercinta yang mesra dengan panggilan Kak Yong. Sejujurnya aku tak pernah tahu kisah cinta mereka, dan aku tak pernah tahu abang sepupuku sedang bercinta. Tup tup saja bertunang dan berkahwin. Rupanya ada kisah yang sangat menjadi inspirasi di sebaliknya. Ecewah.


Al kisahnya, abang sepupuku dan Kak Yong cuma berkenalan melalui alam maya saja. Hendak dijadikan cerita Kak Yong dalam diam meminati abang sepupuku. 3 bulan lamanya masa yang diambil untuk memulakan perbualan di Facebook dengan abang sepupuku. Dek kerana kesibukan abang sepupuku saat itu, maka dia sangat jarang nak berbalas mesej di Facebook. Tapi Kak Yong pula tetap rajin menghantar mesej saban hari dengan ucapan GOOD MORNING, bertanya khabar. Tapi tetap juga jarang mendapat balasan dari abang sepupuku.

Akhirnya Kak Yong berhenti menghantar ucapan selamat pagi dan tiada lagi bertanya khabar. Seminggu lamanya. Tiba-tiba Kak Yong dikejutkan dengan mesej di Facebook dari abang sepupuku yang bertanyakan kenapa tiada lagi mesej selamat pagi, kenapa tiada khabar dari Kak Yong selama seminggu.

Ewah!! Abang sepupuku terasa juga dengan ketiadaan mesej-mesej Kak Yong dan juga khabar dari Kak Yong. Selepas beberapa bulan mereka berkenalan di alam maya, menjadi rapat, akhirnya mereka melangkah setapak dalam perhubungan.


Kini dah hampir 2 tahun mereka berkahwin. Aku doakan mereka sentiasa berbahagia dan cepat menimang cahaya mata. Mudah-mudahan. InsyaALLAH. Dalam duduk mendengar kisah cinta alam maya abang sepupuku dan Kak Yong, aku teringat semula keadaan dan situasi aku.

Macam mana Kak Yong dalam diam meminati dan mengadmire abang sepupuku, aku juga dalam diam menyukai seorang sahabat. Seseorang yang aku cuma kenal di alam maya. Seorang yang aku namakan Penyebab Senyuman Dalam Rahsia. Macam mana satu waktu dulu, aku akan selalu dapat mesej bertanya khabar. Hampir setahun lebih lamanya sampailah Penyebab Senyuman Dalam Rahsia tamat belajar dan mula bekerja. Ketika itu sudah jarang ada mesej bertanya khabar. Bila tiada kehadiran orang yang kita dah selalu terbiasa dengannya, memang rasa janggal sedikit. Rindu? Barangkali.


Tapi aku tahu, di mata dia aku cuma mungkin seorang sahabat alam maya yang baik dan rapat dengannya saja. Pernah satu waktu aku ambil keputusan untuk buat seperti apa yang Kak Yong buat. Walaupun bukan setiap hari, aku suka menghantar mesej SELAMAT PAGI ENCIK di pagi-pagi buta. Pada hemat aku, mungkin itu boleh jadi satu cara untuk dia tahu, aku suka dia. Haha. Bila difikirkan memang lawak dan aku pula tak ada keyakinan yang tinggi. Walaupun aku akui aku sangat rajin hantar ucap selamat pagi, kad raya, kad hari jadi dan entry hari jadi. Haha.

Sampai satu waktu, aku berhenti hantar mesej selamat pagi. Tapi tak ada pun yang bertanya kenapa tiada lagi mesej selamat pagi, seperti mana abang sepupuku yang bertanya pada Kak Yong. Haha. Maka di situ, aku sendiri simpulkan, berhentilah syok sendiri. Anggap saja kau suka dia tapi dia tak sukakan kau. Haha. Mungkin mesej aku tak sesignifikan mana dan bila tiada pun orang tak perasan dan tak terasa. Mungkin saja aku sendiri rasa kehilangan dia. Dan itu Farhana, syok sendiri ya. Hmmm.


Walaupun kisah hati dan perasaan sendiri tak ada putik-putik rasa yang berkembang tapi aku gembira dapat dengar kisah bahagia orang lain yang sampai ke jinjang pelamin. Siapa kata cinta alam maya tak mampu kekal dan bahagia? Walaupun kisah aku bukan bukti yang terbaik tapi di luar sana ada banyak lagi kisah-kisah cinta alam maya yang berakhir dengan gembira. Kan?

Bak kata orang, bila sentuh bab perasaan, ianya bukan sesuatu yang boleh dipaksa. Kalau paksa, nanti putus, patah dan koyak. Baik kita belajar untuk fit in di tempat yang boleh kita fit in. Mungkin aku dah sangat terpengaruh dengan entry selamat hari jadi sayang hasil penulisan Penyebab Senyuman Dalam Rahsia sampai aku ingatkan aku boleh ada kisah gembira seperti itu dengan orang yang aku suka. Sedangkan hakikatnya, fantasi dan realiti ada garis yang memisahkan.

Semoga semua orang jumpa kisah bahagia mereka. It's a matter of time. I will find my own happy story too, if not now, maybe later. And I'm okay. Take care guys. Lots of love. Have a great days ahead. Assalamualaikum. 

7 Apr 2014

Emergency Couple : Antara Drama Dan Realiti

April 07, 2014 10 Comments

Assalamualaikum.

Jam dah hampir menunjukkan pukul 3 pagi. Dan aku masih di depan laptop, menghabiskan saki baki episod drama Korea yang bertajuk Emergency Couple. Sebuah kisah cinta, romantik komedi, yang berlatar belakangkan para doktor di Jabatan Trauma Dan Kecemasan (ACCIDENT AND EMERGENCY @ A&E) di Woosu University Hospital. Drama ini bagi aku best dan aku cuma gunakan 2 hari untuk habiskan 21 episod. Haha.

Rating dia : 8 / 10

Pada mulanya aku agak berat ingin menonton drama yang bergenre medikal memandangkan aku bekerja dalam bidang yang sama, kalau balik rumah tengok cerita yang ada elemen sama, sedikit sebanyak terasa juga stress dari tempat kerja. Tapi sekarang, keadaan dah banyak berubah. Banyak dan besar.


Jujur aku kata, dan aku akui, aku sangat suka bila lihat diri aku memakai kot putih ini ketika mula bekerja dulu. Seakan terasa satu tanggungjawab besar yang perlu digalas. Awal bekerja dulu memang aku akui agak tertekan, kadang terasa "sesat dalam terang". Suasana bekerja, tanggungjawab terhadap pesakit, menghadap specialist dan konsultan yang ada dikalangannya baik dan ada juga yang suka menyinga. Memang mencabar hidup di awal bekerja dulu.

Sama macam yang dilalui Oh Jin Hee (Song Ji Hyo) dan Oh Chang Min (Choi Jin Hyuk) yang memulakan perjalanan mereka sebagai intern di sebuah hospital. Semua doktor yang baru masuk dunia pekerjaan akan lalui seperti apa yang mereka lalui. Ada yang bijak pandai hafal buku tapi bila bab praktikal dan berdepan dengan kes sebenar dan pesakit, stuck. Ada pula yang rajin bertanya dan sentiasa mahu belajar. Ada pula yang jenis berkira-kira tentang kerja. Sama macam dunia sebenar. Tak banyak beza.


Walaupun bos mereka garang tapi banyak mengajar. Dalam dunia sebenar pun ada specialist dan konsultan yang begini. Nampak saja garang, kadang suka menengking dan marah-marah, tapi hati mereka lembut dan baik. Malah suka mengajar. Masa aku bekerja, aku rasa seronok nak pergi kerja bila ditugaskan di bawah specialist yang suka mengajar. Sebaliknya bila berada di bawah bos yang garang, automatik nak masuk kerja hati berdebar-debar.

Satu benda yang aku seronok tengok, walaupun mereka berlakon, tapi mereka memang nampak macam doktor. Especially bos-bos besar. Pergh!! Buat kerja saling tak tumpah macam bos-bos aku bila bekerja. Cekap dan kompeten. Kadang aku tertanya, macam mana mereka belajar teknik, gaya dan kredibiliti yang mereka tunjukkan dalam drama. Sebab dah serupa doktor sebenar kalau dilihat. Hmm. Dah nama pun pelakon. Ya tak. Itu yang bezanya drama kedoktoran dalam dan negara. REAL dan FAKE!!!


Drama ini buatkan aku rindu nak berkhidmat. Buatkan aku teringat macam mana aku bangun pagi-pagi, matahari belum lagi terbit, round satu ward tengok pesakit. Tulis review, periksa pesakit dari katil ke katil. Sendiri tawaf wad sekali, tawaf bersama MO sekali, tawaf dengan specialist dan konsultan pula seterusnya. Sesi petang tawaf sekali lagi. Tak terkiralah berapa kali tawaf wad dalam sehari.

Penat? Memang penat. Tapi bila dah jadi kebiasaan, dah jadi darah daging, rasa seronok dan sense of duty akan automatik ada. Macam aku, aku selalu develop hubungan rapat dengan pesakit aku. Kalau aku ada masa lebih, aku suka berbual dengan mereka. Aku rasa tanggungjawab aku bukan saja merawat mereka. Tapi lebih dari itu. Jadi tak semena-mena perasaan sayang pada pesakit akan timbul. Yerp. Aku sayang pesakit-pesakit aku. Mereka ajar aku kenal manusia, mereka ajar aku tentang kehidupan, mereka adalah sebahagian dari hidup aku.


Drama ini bagi aku ringan. Tak banyak konflik besar dan tak banyak twist. Memang sangat ringan dan sesuai untuk tontonan santai. Tak perlu pecah kepala risaukan konflik itu ini. Just enjoy. Dari segi cintan cintun dalam drama ini memang tak dinafikan ada komedi ada sweet-sweet dan geli-gelinya. Dah nama pun drama Korea. Serious buat kau rasa nak berkahwin. Dan somehow cerita ini dah mula ubah sikit pandangan aku, tak adalah teruk mana berkahwin sesama doktor. Sebab dunianya sama. Hmm.

Dalam drama ini aku boleh nampak diri aku dalam setiap intern yang ada di situ. Kebluran aku ada pada Oh Jin Hee. Rasa ragu-ragu tentang masa depan pekerjaan aku ada pada Im Yong Gyu. Di pengakhiran cerita, Im Yong Gyu berhenti dari menjadi intern dan seorang doktor sebaliknya dia mulakan passion dia dalam bidang muzik. Dia mula dari bawah dengan apa yang dia suka. Dialog yang paling aku suka dengar bila rakan-rakannya semua memberi semangat pada dia, mereka kata, "IT'S NEVER TOO LATE! DO WHAT YOU LOVE INSTEAD."


Perasaan kena marah dengan bos memang tak best. Aku pun selalu kena marah. Tapi itu yang buat aku belajar dan makin hari makin sedar tentang tanggungjawab aku sebagai seorang doktor. Ini bukan kerja main-main. Dan ianya melibatkan nyawa. Tapi bila dah lama kelamaan, ianya dah lali. Apa pun, itu proses pembelajaran yang perlu kita lalui dalam kehidupan kita.

Bila aku ambil keputusan untuk sambung belajar, dalam masa beberapa hari yang aku ambil untuk buat keputusan dan berfikir, kerap juga aku menangis. Separuh dari aku, aku cintakan kerja aku sebenarnya. Cita-cita aku, seorang psikiatris. Aku nak kenal manusia dengan lebih dalam lagi. Separuh lagi diri aku kata, dengan keadaan kesihatan aku, aku tak akan ke mana. Jadi aku simpan jauh-jauh cita-cita aku. Aku nekad untuk sambung belajar.

Macam di awal episod drama ini, ibu Oh Jin Hee menasihatkan dia untuk tak berhenti dan terus bertahan. Sebab perjalanan untuk jadi seorang doktor bukan mudah. 5 - 6 tahun belajar berhempas pulas, nak lulus exam pun memang bukan mudah, kalau berhenti, maka rugi. Aku sedikit sebanyak terkesan dengan kata-kata itu. Kebanyakan orang di keliling aku semua berkata begitu, kenapa susah payah belajar lalu nak tinggalkan kerja sebagai seorang doktor. Memang aku tersepit, sampai sekarang. Aku sangat terasa keseorangan selepas aku buat keputusan besar dalam hidup aku. Kadang aku terasa seperti hidup seorang diri di pulau terpencil. Sampai aku tertanya kembali pada diri aku, salahkah keputusan yang aku buat.
:'(


Aku banyak menangis juga bila menonton drama ini, sebab buatkan aku memikirkan tentang pekerjaan aku, buatkan aku terus berfikir tentang diri aku, buat aku banyak berfikir. Walaupun ianya drama tapi sebahagiannya adalah realiti hidup aku. Realiti yang aku cuba untuk atur semula demi masa depan aku dan kebahagiaan aku.

Terima kasih pada si kecil di atas, kehadirannya dalam drama ini buat aku tersenyum sekali sekala. Bos aku selalu pesan dulu, kerja kita adalah ibadat. Tanggungjawab kita besar. Kalau nak jadi doktor kerana gaji besar dan nak jadi kaya, fikir semula niat itu, fikir kembali samada ini jalan yang kamu inginkan. Fikir dan fikir lagi.

Saat-saat sekarang bila mana aku terasa seperti berseorangan dengan keputusan yang dibuat, aku rindu kerja aku. Aku rindu pesakit aku. Aku rindu bau ubatan. Aku rindu untuk sarungkan semula kot putih dan menapak kaki ke dalam wad. Jujur aku rindu. Sekarang aku nak sihat kembali. Berubat sampai sihat. Aku akan sambung belajar, dan jika diizinkan, selesai aku sambung belajar, aku ingin kembali dalam dunia ini dan kejar balik cita-cita aku. InsyaALLAH.

Salam pagi Isnin semua. Semoga minggu ini menjadi minggu yang terbaik untuk anda dan semoga semuanya berjalan lancar. Jaga diri. Assalamualaikum.


P/S : Siapa pun pasangan yang ditakdirkan untuk aku dalam hidup ini, aku harap dia tak akan buat aku rasa keseorangan bila aku buat keputusan dalam hidup aku. Aku harap dia faham. Aku harap dia akan sokong aku. Dan siapa pun dia, aku harap dia mampu aku jadikan tempat bersandar dan berpaut. Hmm. Whoever he is. Wherever he is. I hope. And I pray.
:)


2 Apr 2014

Resepi Sarapan Pagi Merangkap Pemanis Mulut Yang Pelik Tapi Tak Sangka Sedap

April 02, 2014 4 Comments
Assalamualaikum.

Gila betul. Tak boleh panjang lagi ke tajuknya? Haha. Style juga sebenarnya bila buat entry dengan tajuk yang panjan meleret. Okay, sebenarnya ada banyak sangat resepi nak dikongsikan, tapi semuanya duduk terperap dalam draft, malas benar nak mengarang. Sibuk memikirkan tentang kehidupan, almaklumlah.
:)

Jadi kali ini, resepi yang akan aku kongsikan sebenarnya adalah untuk sarapan pagi tapi dalam masa yang sama juga boleh jadikan sebagai pemanis mulut, ala-ala puding gitu. Haha. Aku tengok rancangan Happy Together, resepi ini dikongsikan seorang atlet ice skating, hari-hari pertandingan memang dia makan makanan ini saja. Katanya cepat, mudah dan sedap. Aku memang tak percayalah, aku kata PELIKNYA!!!

Jom tengok. Dua keping gambar, satu di zaman gelap dan satu lagi selepas mengalami pencerahan. Haha.


Aku rasa ini sangatlah sesuai untuk budak-budak yang liat nak sarapan. Maklum saja, budak kecil suka makanan manis-manis belaka. Ya tak. Tapi tak elok makan selalu, nanti jadi comel macam aku. Haha.

Kalau anda atau anak anda yang liat sarapan suka makan ROTI, JAM, CHEESE dan SUSU, inilah sarapan paling sesuai. Sangat cepat, mudah, sambil tutup mata pun boleh siap. Dan bagi aku, definisi sedap terpulang pada individu, orang yang jenis tekak western, mungkin boleh terima. Tapi kalau jenis tak suka cheese, this is not a breakfast for you. Aku sendiri kejap suka cheese, kejap tak suka. Ikut selera.

CARA-CARA :

1) Bakar sekeping roti. (resepi sebenar tak bakar pun, tapi aku suka bakar)
2) Selesai bakar, sapu selapisan nipis marjarin / butter. Lalu sapu pula jam. Suka hatilah nak strawberry ke, blueberry ke, blackberry ke. Aku guna strawberry. Berry berry lain aku tak pasti kesedapannya.
3) Letak sekeping cheese di atasnya.
4) Curahkan susu segar di atasnya. (aku pakai susu FULL CREAM. Pergh! Menggemukkan semua bahan yang aku guna.)
5) Potong 4 supaya susu mengalir dan meresap.
6) Makan dengan kadar segera, kalau tidak nanti soak rotinya, confirm tak sedap.

*Kalau guna butterscotch, without cheese, aku rasa confirm-confirm sedap juga rasanya. Nyum nyum.


Kalau mak aku nampak, confirm dia akan cakap aku CACING. Sebab makan benda manis berganda-ganda. Haha. Sekali sekala bolehlah nak layan makanan pesen begini. Selalu memang tak bolehlah. Tekak Melayu, macam mana pun nak nasi goreng, nasi lemak, bihun goreng. Kan kan kan?

Anyway, selamat menjamu selera, itupun kalau berani cuba. Kekeke. Salam pagi Rabu semua. Jaga diri. Assalamualaikum.