29 Jun 2012

Another Chapter

Jun 29, 2012 5 Comments
Assalamualaikum..

Tarik nafas panjang dan dalam.. Bersyukur pada DIA masih lagi sihat dan bernafas di bumiNYA ini.. Hari ketiga telah berakhir dan hari keempat pula akan menjengah esok.. Hari keempat bergelar penjawat awam.. Bersyukur juga tak terhingga kerana ditempatkan di Hospital Melaka.. Walaupun dalam diri masih berperang, tapi paling tidak ada mak abah dekat denganku untuk jadi tiang dan sokongan, manalah tahu ada saat dan ketika nanti aku mungkin terjatuh tersadung, mereka ada untuk aku.. =)

Hospital Melaka dan rumahku syurgaku ibarat tanda arah di bawah.. Bertentangan saja duduknya.. Kalau memandu memang tak sampai 5 minit.. Harapnya dapat terus teguh berdiri.. Mudah-mudahan.. =)


Okay! Ini hanya selingan.. Lewat petang tadi, aku menghadiri satu ceramah tentang keselamatan dalam pekerjaan.. Penceramahnya seorang jejaka lewat 20an barangkali.. Saat dia masuk, aku cukup terkejut.. Wajahnya, senyumnya, seiras sungguh dengan seseorang.. Walhal seseorang itu tak pernah aku jumpa depan mata.. Ibaratnya aku seolah kali pertama berjumpa dengannya (tapi dalam identiti orang lain).. Kah kah kah.. Mereng sudah.. Paling buat aku tersenyum lebar bila mendengar namanya.. NAMA SAMA.. Dush dush.. Dalam kepala otak aku, okay okay okay.. Mungkin ejaan tak sama sebab selalunya yang aku kenal nama mereka guna huruf W.. Kebetulan yang indah, nama encik tersebut tak ada huruf W tapi huruf U.. Haihhh..


I guess I miss that someone..

Hmm.. Okaylah.. Sampai sini saja.. Perut lapar, dah 2 hari tak sumbat nasi.. Nak mencekik maggi.. Okay semua.. Jaga diri okay.. Selamat malam.. Assalamualaikum..

10 Jun 2012

Ceritera Epal Merah Abang Asmara Ini

Jun 10, 2012 7 Comments
Assalamualaikum..

Weehoo! I'm back again.. Semenjak dua menjak dengan cuaca yang panas terik begini, tekak teringin dengan benda-benda yang bersuhu rendah saja.. Kalau ada yang bersuhu paras negatif lagi bagus.. Beku sikit tekak dengan perutku ini.. Heh!

Dan memang jadi kemestian, asal cuaca panas saja, tekak akan menginginkan buah-buah lebih daripada makanan-makanan lain.. Terutama sekali buah tembikai, buah lai madu, buah pear, buah oren dan semestinya yang paling penting, buah epal! Tambah lagi bila buah-buah ini dah diletakkan di dalam peti sejuk dan dimakan sejuk-sejuk.. Masyuk habis dalam cuaca panas begini..

Dah lama aku tak selitkan perihal epal dalam entry-entry aku.. Orang pun mesti dah lupa si epal merah dengan senyuman ini agaknya.. Hehe.. Okay okay, aku saja nak kongsikan kegemaran aku terutama sekali bila makan epal.. Epal merah okay! Sebab selalunya orang akan makan epal hijau atau buah oren dan ditaburkan dengan sedikit garam sebab nak neutralkan sedikit rasa masam yang ada supaya tidaklah terlalu masam dan sedap bila dimakan.. 

Credit picture to SUSUSEJAT.COM
Tapi aku pula lebih gemarkan epal merah.. Heee.. Epal merah terutama sekali Royal Gala.. Sebab kadang-kadang dia ada rasa masam manis.. Masamnya pula tak adalah masam sangat.. Sedang elok saja.. Epal merah pesen beginilah yang aku suka makan bubuh garam halus.. Tabur sedikit saja, jangan terlalu banyak, nanti SAKIT! Fuji Apple pula aku agak kurang sedikit jika nak dimakan dengan garam sebab macam kurang umph rasanya.. 

Epal merah ini dia ada rasa manis, sedikit masam, dan bila ditabur garam, terasa sedikit masinnya.. Memang bila masuk dalam mulut, betul-betul membuka selera dan membangkitkan setiap deria rasa yang ada dalam lidah kita.. (Amboi ayat! Penangan Masterchef Selebriti Malaysia katanya!) Perut aku memang ada masalah sedikit semenjak dah meningkat usia ni, dia cepat masuk angin, indigestion, sebu selalu dan bila ini terjadi aku akan rasa loya yang teramat sangat.. Jadi untuk atasi rasa loya, aku akan makan epal merah ditabur sedikit garam, rasa loya itu akan perlahan-lahan berkurang.. Tapi itu untuk sistem perut aku sajalah, aku tak pasti adakah ianya diaplikasi secara world wide.. Hehe..

Bagi yang memang dah biasa makan epal epal hijau atau buah oren dengan garam, kali ini cubalah guna epal merah (preferably Royal Gala) dan ditabur sedikit garam.. SEDIKIT SAHAJA OKAY! Nanti tak pasal-pasal orang kata doktor ajar cara pemakanan tak sihat.. Tak elok tu! Cubalah dan akan rasakan perbezaannya di dalam mulut anda.. Adik bongsu aku, rasa sekali terus tersangkut.. Mungkin lepas ini anda pula angkat tersangkut? Haha.. Okay semua.. Selamat berhari Ahad.. Jaga diri.. Jaga pemakanan, jaga kesihatan.. Senyum selalu..

Assalamualaikum..


P/S : Dato' Fazley a.k.a Abang Paji Asmara Ini! Entah kenapa saya boleh tersokong abang.. Mungkin sebab dengar mak asyik puji, Abang Asmara Ini sangat humble dalam Masterchef walaupun bertitle 'Dato'.. Tengok tak ayat entry saya pun dah ala-ala Chef? Kekeke.. I wish you all the best dan berjaya jadi Masterchef Selebriti Malaysia yang pertama.. Fighting! ^^



*Kenangan weh! Kenangan*


9 Jun 2012

Lebih Hot Dari Biasa

Jun 09, 2012 4 Comments
Assalamualaikum..

Happy weekend and hello to dear readers.. Time flies like really fast huh.. And today is 9th June 2012.. Here we are now in the middle of the year 2012..

What I've been doing for the past few days? Nothing much.. Wasting time on movies, novels, and not forgotten eating plus sleeping.. A 'good way' to build up your body.. Heh! And these few days too I've been 'suffering' from a condition.. I can't really sleep well.. The condition makes me feel uncomfortable and I easily get irritated.. Uarrgghhh!!!

Almost every year, there is this period of time where I'll be experiencing the same condition.. And I know once that happens, it means that the weather is damn hot.. I mean like real hot where you actually wake up from sleep and realize that your shirt, your bed sheet are all getting wet because you are sweating like hell.. And this is the time..

I've been relying on medication for 4 days including today.. I'm really frustrated because the drug shows no improvement at all.. Maybe the dose is not effective for me anymore.. Loratadine 10mg once a day.. Thought of prescribing myself with other type of drugs that are available in the kitchen.. Haha..

CREDIT PICTURE TO THIS SITE

But wait! What is it actually that I've been experiencing? It is called as CHOLINERGIC URTICARIA.. A condition where you get generalized body itchiness precipitated by sweating.. You are actually allergic to your own sweat.. And that is me.. Plus, I've this condition called atopy since small, so it just makes thing worst.. Huhu.. I'm praying that Malacca will rain soon.. Or else I will end up in a clinic taking an injection for this.. 

Well, I'm signing off.. It took me almost an hour to finish this short entry just because I kept scratching all over since I started off with the first word.. Haha.. Till here.. Have a great day ahead.. Take care.. Assalamualaikum..

1 Jun 2012

Park Ji Sung Kata : Tak Kacak Tak Apa

Jun 01, 2012 6 Comments
Assalamualaikum..

Ewah ewah ewah.. Pandai Abang JS Park cakap bahasa Malaysia.. Abang siapalah tu kan.. (Abang SAYA!) =p


Haih.. Ini semua pengaruh episod Park Ji Sung dalam Running Man.. Dah agak lama aku tak gelak pecah perut ketawa guling-guling jatuh katil sambil ada perasaan seronok tak terhingga bila tonton Running Man.. Sekali dalam sekala sahaja barangkali.. Mungkin sebab dah immune dan lali dengan Running Man barangkali.. Tapi episod dengan Park Ji Sung kali ini, Psychic Soccer berjaya mengembalikan segala perasaan yang ditulis di atas tadi.. (Over statement kau kan Farhana.. Kekeke..)

Terima kasih Abang Park Ji Sung.. ^^


Somehow aku rasa Park Ji Sung ada sisi lawak dia.. Aku boleh katakan dia material yang sesuai untuk variety show.. Teringat aku masa zaman tonton Family Outing, Dae Sung tak ada rupa mana pun, tapi dia excel dalam variety show, sebab dia lawak..

Mungkin Park Ji Sung boleh pertimbangkan untuk ceburi dunia variety show bila dah bersara nanti.. Tak kacak tak apa.. Asalkan lawak.. Bagi diri aku sendiri, seorang lelaki itu nampak 'kacak' di mata aku jika dia seorang yang lawak.. For me, funny attitude do bring positive vibes toward a character.. And my vote will certainly goes to a funny guy rather than a good looking, handsome guy.. (This statement that I made, it is if these two qualities are compared, of course other good qualities should also be present in a man) ^^

Sekian, terima kasih.. Sayang anda semua.. Take care.. Assalamualaikum.. Have a great day.. 


P/S : Malam semalam aku mimpi orang yang sangat selebet.. Tak kacak kot.. Ber-T-shirt biru, kasut lusuh coklat tanah.. Di sebuah kedai makan, berdiri di kaunter bayar.. Siap main jengah-jengah, sorok-sorok.. Lawak kan? *Unknowingly, I'm smiling.*

Yours sincerely,
An apple with a smile.