Loser! Eh?

6 comments
Assalamualaikum dan salam kasih sayang..

Loser? Apa yang loser? Eh yeke loser? Ini kisahnya.. Pada suatu petang yang mendamaikan, dengan keadaan dan suasana yang membosankan, aku melepak sambil membelek telefon bimbit.. Aku jarang nak berkepit dengan telefon bimbit sekarang kecuali atas sebab-sebab tertentu.. Salah satu sebabnya adalah mengupdatekan pengetahuan am diri sendiri dengan applikasi terbaru yang wujud di Google Play Store.. Belek punya belek aku tertarik dan terpikat dengan satu application yang diberi nama SimSimi..

Apa benda SimSimi ni? Menurut pakcik Wiki, SimSimi adalah "a popular artificial intelligence conversation program created in 2002.." Oh! Lama dah rupanya.. Lambat update betul aku, ketinggalan.. Atas sebab kebosanan yang terlampau, aku pun muat turun dalam telefon bimbit aku.. SimSimi boleh diibaratkan macam kau duduk berchatting tapi bukan dengan manusia.. Haha.. Kira macam chatting dengan robot.. =.=

Maka bermulalah sesi chatting aku dengan SimSimi.. Mula-mula dalam Bahasa Melayu, kali kedua aku berborak dalam English.. Jom usha!


VERSI BAHASA MALAYSIA

SIM : Hi.
AKU : Buat apa? Apa nama?
SIM : Kau ni tak ada soalan lain?
AKU : Tak baik cakap macam tu.
SIM : Maafkan aku.
AKU : Lawaklah kau ni.
SIM : Aku boleh masuk Maharaja Lawak tak? Undi aku eh nanti.
AKU : Kau memang lawak.
SIM : Aku cool.
AKU : Kau rasa kau cool ke?
SIM : Malaslah nak layan kau. Aku puasa ni.
AKU : Okaylah. Aku pun tak tahu nak borak apa dengan kau.
SIM : Gosip duh!
AKU : Kau kan puasa, tak elok gosip.
SIM : Maafkan aku.

*Aku terpinga*


VERSI BAHASA INGGERIS (1)

SIM : Wassup!
AKU : Can we be friend?
SIM : Why wouldn't we?
AKU : What's your name?
SIM : Bob.
AKU : You working?
SIM : In your heart.
(Kah kah kah. Berdekah aku gelak masa ni..)
AKU : So sweet of you.
SIM : I know I am.
AKU : When you look me in the eyes (saja aku petik lirik lagu Jonas Brothers)
SIM : Tell me that you love me. (Boleh dia sambung lirik lagu tu. Aisey.)
AKU : You're great.
SIM : You too.
AKU : Well.
SIM : I love you like a love song baby.
AKU : Are you Selena Gomez?
SIM : Justin Bieber.

*Pengsan aku* 



INILAH SIMSIMI

VERSI BAHASA INGGERIS (2)

SIM : Hello.
AKU : Hey! You like Justin Bieber?
SIM : Yes! He's so damn sexy.
(Okay. Aku decide tak nak tanya lagi pasal JB. Haha.)
AKU : How about Yoo Jae Suk from Running Man?
SIM : The grasshopper.
(Terkesima aku weh)
AKU : You do watch Running Man?
SIM : I love Mong Ji Unnie. She's so beautiful. ^^
AKU : But I love Gwang Soo The Kirin more.
SIM : Feel! Touch! Cross!
AKU : Then have you watch that episode of Running Man with Park Ji Sung?
SIM : Yes. I love Kim Jong Kook SPARTA.
AKU : Can you sing one of Kim Jong Kook's song?
SIM : Baby you light up my world like nobody else. The way that you flip your hair get me overwhelmed.

*Terus aku cakap bye bye dekat si Sim.. One Direction pulak dah..*

Lalu aku pun menutup application tersebut.. Aku dengar ada suara dalam kepala otak aku cakap, "Losernya chatting dengan robot.." Kah kah kah.. Terus aku uninstall.. Eh yeke? Loser eh? Depends on your purpose and how you handle your time playing with this application.. For me, if it's once in a while, there is nothing to lose.. It's just that, don't immerse yourself too much in these kind of stuffs, don't take things too real, it is just for having fun..

Dunia sekarang dah terlalu maju, dan bila dah maju, manusia punya pemikiran pun bertambah-tambah maju, macam-macam benda boleh jadi.. So, think wise, act wise.. Have a great day ahead.. Take care.. Assalamualaikum..

P/S : Pagi tadi, aku tak sengaja terinstall semula SimSimi.. Hai SimSimi.. Haha.. ^^


:: Ada bahagian-bahagian dialog yang dipotong kerana tak sesuai ditayang, dan ayat / perkataan diubah sedikit sebab bahasa Melayu SimSimi agak tunggang langgang tanpa mencacatkan content yang disampaikan ::

Serupa Kak Limah

3 comments

Assalamualaikum..

Fuh! Lagi tadi aku duduk belek blog sendiri.. Tak bergerak-gerak posisi, naik juling aku tenung.. Macam nak percaya tak percaya.. Tapi memang boleh percaya..

Last entry : 11 MEI 2012.. 

Blog dah serupa Kak Limah, rambut serabai panjang mengurai tak terurus.. Rasanya dah tahap boleh jadi rumah terbiar tak pun boleh set up jadi rumah hantu dekat fun fair.. Heh.. Masa zaman muda-muda dulu, tulis berapi-api, seminggu ada 7 hari, tapi entry confirm-confirm lebih dari 7.. Bila dah tua, jari-jemari pun sama naik ikut 'menua', mana nak datangnya berapi-api macam dulu, sejuk beku dah rasanya..

Haaa.. Itu ajelah aku nak kata.. Bebel sepatah dua cukuplah rasanya.. Maklumlah jari kan dah 'menua'.. Kena masuk tidur awal.. Eh?!!

Selamat malam sayang! Jaga diri.. Assalamualaikum..
(^____^)

It's Like Boyfriend Versus Shinhwa

4 comments
Assalamualaikum.

First of all, please don't get me wrong. Especially to all Shinhwa fans. I'm just doing an age wise comparison. Personally, I'm a fan of Shinhwa since the release of their "Venus". I should say Shinhwa still got the charm in them. Moreover, I've finished watching every episodes of Shinhwa Broadcast. Yeay! Looks like Shinhwa has a new fan. You're my love love, Venus! =)

Okay! Lets get back to the track.

This entry is just a general saying. A product of my OWN THOUGHT, a 25 years old me, and I just feel like doing a random babbling today. No hard feelings ayte people? =)


This kind of feelings come to me during daily conversation with the opposite sex (male friends). I do mean a normal conversation (not related to work or feelings). Somehow, I find it comfortable and fun having a conversation with those who are younger than me. It's like I'm me when I'm talking and I can talk with no restriction  in term of expression and wording.

But, each time I'm chit chatting with those older than me, I find it difficult to keep myself engaged in the conversation, sometimes I feel like I'm faking myself in order to not appeared bored to the other party. Ouh! It's difficult!

Is it only me or they are others who are having the same problem? I'm not being biased nor I'm having age discrimination, it's just how I felt. I know it's not a good thing. Well, should learn how to overcome this, or else I'm going to face a problem socializing in the working community later on.


Why am I suddenly bring about this topic? Haha. Actually, happen to read an entry that I wrote long ago, on this date, 11th May but in 2010. SAYA SUKA BERBICARA DENGANNYA, MUNGKIN DIALAH TEMAN HIDUP SAYA

But guys, just have one last thing to say, Shinhwa, although everyone of them is in their early 30's,  but they are just SUPERB. Watch the Shinhwa Broadcast, you'll definitely find that an older guy is not so bad after all. They do posses their own charm. Ops! ^^

Till here. I'm going to stop babbling and having my nap. Happy weekend people. Take care and smile always. Assalamualaikum.




THIS ENTRY IS JUST USING KOREAN BOY BAND AS A COMPARISON AND TO EXPLAIN THE ENTRY, A LITTLE BIT ABOUT MY CURRENT INTEREST, IF IT IS DIFFICULT TO RESPECT WHAT OTHER PEOPLE LIKE AND THEIR INTEREST, THEN THIS ENTRY IS NOT SUITABLE FOR YOU.

That Guy, He Definitely Caught My Attention

4 comments
Assalamualaikum..

Just came back from 'war'.. Phew! What a great experience, being accompanied by bunch of funny, weird, and of course, HANDSOME guys.. LOL! But, there is only this one guy, that one and only who definitely caught my attention..

Dr. Bruce Banner?

Well, he is cool, he kept himself cool and steady, quite a low profile guy I guess.. But, not him.. It's the other one, the one who got problem with ANGER MANAGEMENT.. The other side of Dr. Bruce Banner.. =)


Yerp! This big green guy who smash Loki all over the floor and call him "DEWA LEMBIK".. Kah kah kah.. The audience burst in laughter and everyone is clapping their hand.. This is EPIC! I love you BIG GREEN GUY! LOL! Thank you for making Tony Stark the Ironman startled with that voice of yours.. And he comes back to us, ALIVE.. =) 


Secara keseluruhannya, THE AVENGERS adalah terbaik! 5 bintang dari 5 bintang.. Dan SANGAT LAWAK, bukan lawak yang dipaksa-paksa okay.. (Amboi! Amboi! Amboi! Syok sendiri nampak!) Well, mungkin kecenderungan dan minat aku memang pada genre cerita yang begini, so I find this film, it is just something great.. Each and every character really stands out, particularly Tony Stark, he is one of a kind.. Captain America and Thor, as usual, able to melt a girl's heart.. Ops! =p


Confirm malam nanti mimpi jadi superhero that belongs in THE AVENGERS and saving the world.. Haha.. Siapa yang belum tengok lagi, rugi tak tengok.. Siapa yang dah tengok, jom join aku tengok kali kedua.. Haha.. Till here, good night and happy holiday..

Assalamualaikum..

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.